Publi

Bomba robbant

Bomba robbant

/ 2009.08.05., szerda 06:38 /

Bomba robbant. A pusztában. Videofelvételen. Az igazságügyi és rendészeti miniszter rögvest bizonyítottnak látta a politikai terrorizmus Magyarországra érkezését, s a rendőrség emberfeletti munkájával magyarázta a közszemlére adott tesztrobbantás éles változatának elmaradását.

Hogy a számítógépen talált felvételből hogyan lehetett eljutni a politikusi vérfürdőig, nem derült ki. A kérdések elmaradtak, mert így a történet kisgömböcként nyelhette magába a Magyarok Nyilai Nemzeti Felszabadító Hadseregként emlegetett fantomszervezet „elvetemült támadásait", a jobboldal fékeveszettségét és a védtelen kormánypárti politikusokat. Mert ahol terrorizmus van, ott terrorizmus van. Punktum. Kár is kérdezősködni.

Csakhogy huszonnégy óra sem telt bele, amikor a Hír Tv bemutatta a tomboló terrorizmust bizonyító draskovicsos robbantás hasonmását. 2007-ből, bonyhádi, kémia szakos diákok előadásában. (A kameraman azonosította művét.)

No terrorizmus, no politikusi vérfürdő. Orbitális blamázs. A titkosszolgálatok után alig egy héttel a rendőrséget tették nevetség és gúny tárgyává. Ismét a kormány oldaláról.

A történetet elintézhetnénk azzal, hogy ekkora hülyeségeket csak egy pénzügyérből fabrikált rendészeti miniszter képes beszélni. De nem javasoljuk ezt az utat választani. Draskovicsot ugyanis nem szakértelmének hiánya vitte tévútra, sokkal inkább beszorított helyzete.

A nagytakarítás korát éljük. Miközben Bajnai Gordon a válságkezelés és a nemzeti összefogás miniszterelnökének szerepében tetszeleg, és mosolyogva nyújt kezet mindenkinek, addig a kulisszák mögött a politikai ellenfél besározásának és a múlt végképp eltörlésének hadművelete folyik. Többek között terrorizmusügyben is. Gyurcsány Ferenc hatalomgyakorlásának immanens része volt a terrorveszéllyel riogatás. A kezdetben még Szlovákia nyújtotta hivatkozási alapot fokozatosan a hazai szélsőjobb vette át. És volt itt minden. Molotov-koktélos támadás éppúgy, ahogy sírrablás, emlékműgyalázás, utcai gyújtogatás. Csak tettes nem volt soha. Nem kicsit. Nagyon nem.

Most, hogy közeledik a hatalomátadás ideje, felpörög a gépezet, lázas felderítés folyik. Gyakorta lázálmosra sikeredve. Minden rabszíjon vezetett ismeretlent a Magyarok Nyilai tagjaként emlegetnek, akkor is, ha bizonyíthatatlan, s akkor is, ha tagadja. De hogy mekkora a baj, jól példázza a mostani eset, amikor egy számítógépen talált robbantás felvétele köré dajkamesét, demokráciaórát és erkölcsi prédikációt kanyarint a miniszter, aki a lebukást követően nem győz szappanos kígyó síkosságú mondatokba menekülni. Ma már a bombafilm csupán a robbantók és a számítógép tulajdonosának kapcsolatát igazolja. Ami az internet korában nem túl izmos érv. Elég csak arra gondolnunk, hogy a rendőrök Az apokalipszis most, a Die hard 3. vagy A halál ötven órája című filmekre lelnek ugyanott. Ma aligha kerülhetnénk el az ország evakuációját és a rendkívüli állapot kihirdetését...

Ultra nagy gázban van a Bajnai-kormány. Rá kellene döbbennie, hogy a múltat nem lehet végképp eltörölni. Kapkodva, hebehurgyán még kicsit sem. A régi bűnök újabbakat kényszerítenek ki, s csak a bizalmatlanság és a bizonytalanság légköre erősödik.

Jó ideje mondogatjuk, hogy ezt abba kellene hagyni. De nincs kétségünk afelől, hogy ennek a robbantásokig feszülő helyzetnek csak a választások vethetnek véget.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.