valasz.hu/publi/kina-okozhatja-a-focivebe-tortenelem-kovetkezo-meglepeteset-129009

http://valasz.hu/publi/kina-okozhatja-a-focivebe-tortenelem-kovetkezo-meglepeteset-129009

Publi

Heim Péter

Borulhat a BRIC blokk is

/ 2012.07.10., kedd 15:15 /
Borulhat a BRIC blokk is

Az elmúlt évtized közepe óta mindenki az európai és amerikai adósságproblémákról beszél. 2010-től a befektetők fókuszpontja az Egyesült Államokról Európára került át.

Szinte minden gazdasági szaklap arról ír, hogy Európának vége van, a növekedés és a stabilitás áthelyeződik Ázsiába, Latin-Amerikába, illetve megmarad az USA-ban. Ugyanakkor a gyorsan fejlődő államokban - így Brazíliában, Oroszországban, Indiában vagy Kínában, azaz angol kezdőbetűikről elnevezve: a BRIC-országokban - sincs minden rendben.

A helyzet talán Brazíliában a legrosszabb: az elmúlt évtized elképesztő nyersanyagpiaci áremelkedése ellenére az ország nem képes többletet elérni a folyó fizetési mérlegében. A brazil real erőteljes felértékelődése miatt az ipar súlyos problémákkal küzd, s emellett a hitelezési boom miatt a bankrendszer egyre sérülékenyebb. A költségvetési politika fenntarthatatlan az óriási mértékű szociális transzferek és a jelentős nyugdíjkiadások miatt. Az elmúlt három év növekedését az elképesztő hitelkiáramlás finanszírozta, az állami óriásbank (BNDES) hiteleinek jelentős része ezért bedőlhet az elkövetkező öt évben, ami a magas szociális kiadásokkal karöltve komoly költségvetési problémákat okozhat. Az ország nyersanyagáraknak való kitettsége közelíti Oroszországét, de míg ott öt százalék körüli folyófizetési-mérlegtöbblet van, addig Brazíliában 1,5 százalékos a deficit. A lakosság kamatfizetései elérik a rendelkezésre álló jövedelem 14-15 százalékát, ami a hitelbuborékok kipukkadása előtt jellemző. Ha az ország nem csökkenti nyersanyagpiaci kitettségét és nem vágja vissza a szociális transzfereket, akkor egy erőteljesebb nyersanyagpiaci trendforduló idején komoly gondokkal szembesülhet.

Oroszország problémája hasonló, de kisebb, mivel az orosz kormány jelentős tartalékokat halmozott fel az "esős" időszakokra, és nem alakult ki igazi hitelezési boom. A gazdaság a túlzott állami beavatkozások miatt nem igazán versenyképes, de amíg az olajár tartósan 80 dollár felett van, nem várható komoly válság.

Az igazi feszültségforrás India, amely óriási költségvetési és külkereskedelmi problémákkal küzd. Az államháztartás teljes hiánya tartósan hét százalék körüli, és ugyanennyi a külkereskedelem passzívuma is. Az indiai gazdaság igazi terhe a szubvenciók, az átláthatatlan állami bürokrácia és az óriási korrupció. Egy beruházási projekt előkészítése sokszor éveket vesz igénybe a hivatalokkal való iszapbirkózás és az elképesztő korrupció miatt. Az államháztartás hiányáért a szubvenciók és az ártámogatások, valamint a korrupció hármasa felelős. A mezőgazdaságiár-támogatások elérik a bruttó hazai termék 1,5 százalékát, és 100 dolláros olajár mellett ugyanennyit tesz ki az üzemanyagok ártámogatása is. Világbanki becslések szerint a mezőgazdaságiár-támogatások 55-60 százaléka a korrupció martaléka lesz. Az állandó energiahiány, a szűkös kapacitások, a magas költségvetési hiány miatt az infláció folyamatosan 10 százalék közelében tartózkodik, ami miatt az indiai jegybanknak relatíve szigorú monetáris politikát kellett folytatnia az elmúlt években. Ez pedig a nemzeti fizetőeszközt 2011-ig túlértékelten tartotta. De az akut helyzet miatt hiába a relatíve szigorú monetáris politika, a devizát idén már nem tudták a korábbi évekre jellemző 40-50 közötti sávban tartani. Az elmúlt 12 hónap folyamán a rúpia közel 25 százalékot értékelődött le. A rúpia dollárral szembeni árfolyama makrogazdasági reformok elmaradása esetén pedig akár a 65-ös szint közelébe is süllyedhet. A devizaleértékelődés a jövő évtől ugyan elkezdheti csökkenteni a külkereskedelmi hiányt, de azt nem fogja eltüntetni.

A BRIC blokkra az elmúlt évtizedben jellemző, átlagosan 8 százalékos növekedés tehát akár 6 százalékra is lassulhat. Ez még nem válság, de ezekben az országokban már ez is komoly szociális problémákat okozhat. A lakosság ugyanis hozzászokott a minden évben javuló életszínvonalhoz, ami India és Brazília esetében most akár éveken át elmaradhat. A dráma még messze van, de a növekedési aranykor és a könnyű pénzek kora a BRIC-országokban is véget ért.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.