Publi

Stumpf András

Botrány Sukorón! Orbán is benne van!

/ 2010.08.11., szerda 10:04 /
Botrány Sukorón! Orbán is benne van!

Eddig a szocik értelmezésükben a sukorói projekt sok ezer munkahelyet eredményező, az állam számára rendkívül kedvező, példaértékű beruházás-terv volt. Akkor miért is baj, ha Orbán is „benne van"?

Hát ez nagyon aranyos. Azt várom csak, mikor lesz MSZP közlemény a magyarságot szolgasorba taszító zsidó nagytőkéről meg annak itteni helytartójáról, Orbán Viktorról.Nagyon azért nem járunk már messze ettől a fogalmazványtól, de hát Istenem, az útkeresés ilyen szakasz: az ember ugye nem tudja, merre menjen.

Az MSZP sem tudja, ami rendkívül szórakoztató eseményekkel ajándékozza meg a nagyérdeműt. Például: kinevezik Szanyi Tibort kampányfőnöknek, meg Horváth Csabát is megerősítik a főpolgármester-jelöltségben. Szanyi meg azt nyilatkozza: nem fúrja Horváthot, de nem ártana alkalmasabb jelölttel nekimenni a választásoknak. Bruhaha. Szegény Horváth. Saját kampányfőnöke nyilatkozza tele a sajtót arról, hogy alkalmatlan.

De ez az új Orbános hír még jobb. A Népszava hozta ugye, hogy (dobpergés, dobpergés, tadamm) Orbán is találkozott Ronald S. Lauderrel, a Sukoróra tervezett kaszinóberuházás mögött álló milliárdossal.

Gyurcsány Ferenc magyar hangja, Gréczy Zsolt nem is átallott lecsapni az ügyre: „és itt van még Sukoró. A Fidesz egyelőre nem cáfol, inkább hallgat az Orbán-Martonyi-Lauder találkozóról, amit ma megírt a Népszava. Szíjjártó Péter szabadságon, Havasi Bertalannak pedig nincs róla tudomása, hogy lett volna ilyen megbeszélés. Ha neki nincs, attól még persze lehetett. Nem azt mondta, hogy nem volt, hanem csak hogy neki nincs róla tudomása. Jó lenne, ha mihamarabb kiderülne, mi történt azon a megbeszélésen."

Azóta a Fidesz elismerte a találkozó tényét. Hoppá. Elismerte. Korábban nem tudott róla, most meg elismeri (így hozza a történetet a Népszabadság). Biztos valami gonosz szőlőbányás akció volt. Valamit ezek már megint takargatnak. Akármi legyen is az, nyilvánvalóan ördögi.

A Népszava feltételezése egyébként az: Orbán azért találkozott Lauderrel, hogy kérdőre vonja, amiért vele nem egyeztettek a tervről. A cezaromán, beteg lelkű diktátor sértődötten kérte számon a külföldi nagytőkést, hogy vele, a még éppen ellenzékben lévő vezetővel nem beszélte meg a projektet. Már értjük is. Hát ezért indított frontális támadást a Fidesz a sukorói kaszinóprojekt ellen! Mert megsértették a Keresztapa, Orbán hiúságát.

Tetszetős értelmezés, de van ám itt egy kis bibi. Már a Népszabadság képaláírása is úgy szól: „Orbánt is megkeresték a sukorói befektetők". Azt is tudjuk már, mikor volt a találkozó. Idén januárban. És mikor is tárta fel a Heti Válasz, hogy a szocik hogyan játsszák ki az állami földterületeket bagóért kaszinóprojektnek álcázott telekspekulációnak? Tavaly áprilisban. Mikor indult a nyomozás Sukoró ügyében? Tavaly májusban. A Fidesz egyértelművé tette, hogy lopásnak tartja a történteket? Igen.

Nos, aligha meglepő, ha a Gyurcsányék által támogatott befektető úgy érezte: lobbiznia kellene a tervért a Fidesz várhatóan hatalomra kerülő elnökénél. Hátha.

De nem. Ha puhult volna a Fidesz-álláspont, az valóban botrány lenne. Szerencsére nem puhult, a mai napig sem.

Mi történt tehát? A Gyurcsány-Bajnai páros az állam számára kedvezőtlen telekcserével megszerezhetővé tette a sukorói területet, szabályozási eszközökkel felértékelte azt és Lauder érdekeltségébe játszotta át úgy, hogy az oda álmodott king city nyilvánvalóan megvalósíthatatlan lett volna: erős a gyanúm, hogy soha nem is akarták megvalósítani, csak tovább akarták adni a felértékelt ingatlant és zsebre tenni a busás hasznot (lásd még: Balettintézet). Lauder meg a jelek szerint hiába próbálta meggyőzni Orbánt arról, hogy a projekt rendben van.

A szocik helyében tehát én nem nagyon firtatnám az ügyet. Már csak azért sem, mert eddig az ő értelmezésükben sok ezer munkahelyet eredményező, az állam számára rendkívül kedvező, példaértékű beruházás lett volna a sukorói. Ha meg az, akkor miért is baj, ha Orbán is „benne van"? Vagy akkor most mégis bűnös akciósorozat volt a háttérben? No, de hát azt meg Bajnai személyesen intézte, Gyurcsány parancsára. Hogy is van ez, srácok?

Ne keressünk választ. A kérdés költői volt.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.