valasz.hu/publi/kinek-van-itt-vege-38295?orderby=csokkeno&numPerpage=20&hozzaszolas_oldal=8

http://valasz.hu/publi/kinek-van-itt-vege-38295?orderby=csokkeno&numPerpage=20&hozzaszolas_oldal=8

Publi

Bódis András

Bukik a Fidesz, és Kész? Ugyan már!

/ 2015.02.11., szerda 15:15 /

Beszállt az Ipsos a veszprémi kampányba. Nem azzal, hogy ma az egekbe repítette a Jobbikot, hanem azzal, hogy hétfőn „kiszivárgott” az Indexhez az az úgymond titkos kutatás, amely Kész Zoltánt esélyes jelöltként emlegeti.

Ma minden politikafigyelő azzal van elfoglalva, hogy az Ipsos közvéleménykutató szerint csúcsra ért a Jobbik, a radikálisok már látják a Fidesz hátát, szóval élesedik a pártverseny, satöbbi. Ez nyilván fontos fejlemény, de volt az Ipsosnak egy korábbi – úgymond titkos – kutatása, amely még sokkolóbb eredményt hozott. Az Indexen hétfőn megjelent elemzés szerint a baloldali pártok által támogatott Kész Zoltán, a február 22-i veszprémi időközi voksolás jelöltje mindössze 6 százalékponttal van lemaradva a fideszes Némedi Lajos mögött. Ugyanezen mérés szerint a veszprémi választókerület polgárai 27 százalékban Fidesz-hívők, 14 százalékuk jobbikos, az LMP – a maga 8 százalékával – megelőzi a szocialistákat, a Kész Zoltánt támogató MSZP–DK–Együtt–PM szövetség pedig összesen 15 százaléknyi szavazóval bír.

Kész Zoltán, a február 22-i veszprémi időközi országgyűlési képviselő-választás független jelöltje segítőivel (b) veszprémi kampányirodájában

Kész Zoltán a veszprémi kampányirodájában

Fotó: MTI/Nagy Lajos

Akkor még egyszer: a 15 százaléknyi veszprémi (és környéki) polgárt maga mögött tudó pártok függetlenként induló jelöltje legyőzheti a Fidesz aspiránsát – állítja az Ipsos, s ugyanez a cég a mai friss, ropogós, ámde országos kutatásában a Jobbikot hozza fel a kormánypártok mellé. Ez így elsőre óriási nagy kamunak tűnik, valljuk be. Ha a Századvég vagy a Nézőpont ragadtatná magát ilyen széttartó eredményekre, már tiltakozna a bűnös szakmaiatlanság miatt a Nemzetközi Közvéleménykutató Kamara régiós alelnöke vagy főtitkára.

Ámde. Kicsit érdemes lehiggadni. Egyetlen esetben lehet igazság az Ipsos kutatásaiban. Akkor, ha a Jobbik és a baloldal szavazótábora között totálissá vált az átjárás. Ezt innen, Budapestről nehéz elképzelni, de például a legutóbbi ózdi polgármester-választás éppen erről a jelenségről szólt. Akkor a Jobbik profitált abból, hogy a balos érzelmű népek simán behúzták az ikszet a Vona-párt jelöltjére. Elméletileg ez akár fordítva is működhet: a papíron független Kész Zoltán annyira belevaló srác, hogy az összes radikális szavazó benne látja a parlamenti kétharmad megtörésének biztosítékát.

Ezt egyszerűen nem hiszem el. Pontosabban: ma képtelen vagyok elhinni. Azzal viszont, hogy az Ipsos két héttel a választás előtt Kész Zoltánt nevezte ki a Fidesz-jelölt alternatívájának, akarva-akaratlanul besegít abba, hogy a Jobbik-szimpatizánsok szépen besoroljanak a „független” Kész mögé. Tartok tőle, ennek a „titkos” Ipsos-mérésnek most nem az volt a feladata, hogy a valóságot tükrözze, hanem, hogy véletlenül kiszivárogjon az Indexhez. Győzni ugyanis csak ott tud az ellenzék, ahol egyetlen, valóban esélyesnek tűnő, majd’ az összes Orbán-ellenes szavazatot begyűjteni képes jelölt áll szemben a kormánypárt indulójával. Az Ipsos most legyártotta a siker képletét – Kész választási szereplése pedig hírt ad majd a valóságról. Meg arról, hogy az Ipsos tényleg beszállt-e a veszprémi kampányba.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.