valasz.hu/publi/nemcsak-hibas-meg-haszontalan-is-32927/?utm_source=mandiner&utm_medium=link&utm_campaign=mandiner_201708

http://valasz.hu/publi/nemcsak-hibas-meg-haszontalan-is-32927/?utm_source=mandiner&utm_medium=link&utm_campaign=mandiner_201708

Publi

Lukácsy György

A Coming out nem homofób, hanem bugyuta

/ 2013.12.05., csütörtök 10:34 /
A Coming out nem homofób, hanem bugyuta

„Aki látott már három filmet életében, nem lepődik meg itt semmin” - Lukácsy György kritikája.


Értik a humort, csak nem szeretik – mármint a homofóbiát kiáltó kritikusok. Késtek vagy harminc évet – már akik rettegve fogadják a hírt, hogy elkészült az első magyar „melegfilm”. (Makk Károly Egymásra nézve című 1982-es klasszikusa persze sok minden más is volt, Esztergályos Károly 2006-os Férfiaktja viszont semmi több.) Miért érdekes mindez? Mert a Coming out című romantikus vígjátékban az a szomorú, hogy a neurotikus fogadtatás izgalmasabb, mint maga a film. 

Az ugyanis papírforma. Mindössze egy csavart engedélyeztek az alkotók a megszokott, egymásra találásra építő romantikus vígjátéki „sikerrecepthez” képest. Azt is legalább egy héttel a bemutató előtt mindenki tudta már. Hősünk homoszexuális médiaszemélyiség, aki egy baleset vagy egy elragadó lánnyal való találkozás (ez eldönthetetlen) hatására heteróvá válik. Ha pedig a néző a döntő pillanatban pislogott volna, nem késik le semmiről. A magyar filmtörténet egyik legszemérmetlenebb snittjéből ugyanis kisvártatva kiderül: heteró az, aki jó néhány fedetlen női mell láttán még a kávéscsészét is kiejti a kezéből. Csoda, ha a homoszexuális figurák ábrázolása is hasonlóan kifinomult?

A Coming out nem homofób, hanem bugyuta. A főcímmel valóságos kis oktatófilm veszi kezdetét, de hiába a Czeizel Endre öröklődési monológjával nehezített elméleti megalapozás, attól még ebben a filmben a meleg az a nagyvárosi piperkőc, aki affektál. Nemcsak az érzékeny témában, de általában is ez a Coming out legnagyobb hibája: legyen szó nemi identitásról, helyzetkomikumról, fordulatokról, zenehasználatról – sematikus megoldásai kiszámíthatóvá teszik. Aki látott már három filmet életében, nem lepődik meg itt semmin.

Márpedig tabut dönteni, hát még vígjátékot rendezni, nem lehet lábujjhegyen. Ezzel mintha a színészek közül egyedül Mucsi Zoltán lenne tisztában, aki egy-két gesztussal is szellemesebb homofób szomszédként, mint az egész kompánia együttvéve. Csányi Sándor ugyanis láthatóan végleg elfogadta a sorsát, és bezárkózott a skatulyába: sármőr, akire nem lehet haragudni. Tompos Kátya pedig továbbra is menthetetlenül bűbájos a szívrabló doktornő szerepében.

Ha marad is kérdés a nézőben, talán ez: meddig lesz érdemes filmet csinálni, ha a máskor körmönfontan lebegtető ítészek lelövik az egyetlen fordulatot a premier előtt? S vajon milyen sors vár arra a filmre, ami egyetlen fordulatra épít?

Coming out – Magyar vígjáték, 96 perc
Rendezte: Orosz Dénes
Főbb szereplők: Csányi Sándor, Tompos Kátya, Karalyos Gábor

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.