Publi

Cseh Tamás és Orbán Viktor különös kapcsolata

Cseh Tamás és Orbán Viktor különös kapcsolata

/ 2009.08.31., hétfő 00:05 /

A csütörtökön eltemetett énekes nem volt Orbán Viktor katonája, hiába állítja ezt a Fidesz elnöke. Ám a Heti Válasznak adott nyilatkozatában valóban orbánistának nevezte magát.

Régen voltak olyan sokan temetésen, mint ahányan csütörtök délután gyűltek össze a rekkenő hőségben a Farkasréti-temető Makovecz-ravatalozója előtt. Váratlanul a politikai szekértáboroktól függetlenül, ezrek jelentek meg a végtisztesség megadásának ceremóniáján. Mi az oka Cseh Tamás halála után sem csillapodó népszerűségének? És mi köze ennek a népszerűségnek a politikához?

Bereményi Géza, a szerzőtárs azt emelte ki gyászbeszédében, hogy Cseh Tamást szeretni kellett. És hogy mindenki szerette is. Egyszerűnek látszó, de valójában nem is olyan könnyen felfejthető művészete egyetemes érvényű volt - politikai oldalaktól és ideológiáktól függetlenül. Hangsúlyozottan személyes, egész egzisztenciájával játszó előadóként mindenkit megszólított, aki rászánta, hogy meghallgassa, és varázslatos módon még azok is megszerették, akik nem sokat értettek Bereményi olykor igencsak cizellált üzeneteiből. Nem véletlen az, hogy temetésével kapcsolatban az volt utolsó kérése, hogy maradjon ki belőle a politika (mintha az nem lenne politika, ha egy politikai témákat is érintő dalnok saját temetésén nem hangozhat el politikai utalás). A művészeti alkotás nem zárhatja ki a befogadás esélyéből a politikailag másként gondolkodókat - noha nálunk idehaza mindent megtesz ennek érdekében a baloldali kultúrpolitika továbbélő hagyománya.

Van azonban két hangsúlyos ok is, ami miatt Cseh Tamást nem tudom másként látni, mint velejéig politikus művésznek. Az egyik ilyen ok az, hogy klasszikus korszaka, a 70-es évek idején kifejezetten ellenzéki, a szamizdat határán járó művésznek számított, és okkal. Bár nem ágált és nem hőzöngött, olyasmit tudott kimondani a legevidensebb módon, ami az egész korhadt és korrupt baloldali elnyomó hatalmat - és benne a mi hitvány kompromisszumainkat - tiszta és egyértelmű fénybe tudta állítani. Nem volt ideológus, nem volt mozgalmár, nem alapított pártot, hanem csak pontosan, és zsigeri módon érzékelte saját maga és mások hazugságait, a társadalom betegségtüneteit, a hatalom kisstílű, ám életünket fojtogató erőszaktételeit.

Másrészt itt van a Fideszhez, pontosabban Orbán Viktorhoz fűződő viszonya. A Heti Válasznak adott utolsó interjújában Cseh Tamás nyilvánvalóvá tette politikai elkötelezettségét. Nem fideszesnek, hanem orbánistának nevezte magát. Az igazságérzetét nem tudta elhallgattatni, és azzal a hitelességi fedezettel, amit művészként gyűjtött, kiállt az igaznak vélt ügy mellett. Nem véletlenül jelent meg a volt kormányfő Cseh Tamás temetésén.

Ennek ellenére pontatlannak érzem Orbán Viktor szavát, aki legjobb saját katonájaként emlékezett meg a „művészhősről". A pártelnök joggal állította, hogy Cseh Tamást szíve jobbra húzta. Ám bevállalt orbánizmus ide, hősies igazságérzet oda, a művész soha nem vált pártkatonává. Művész volt, és az is maradt. Olyan művész, akinek tehetsége a köz ügyeivel szorosan összekapcsolódik, de akit megfojt az, ha beskatulyázzák, reguláris alakulatokba kényszerítik. Ő magányos szabadságharcos volt, olyan városi partizán, aki a szabadságot nem csak a művészi alkotómunka miatt tartja legfontosabb értékének. Szabadság nélkül nem tudott volna élni - márpedig a hadsereg, még ha nyilván metaforikusan is használjuk ezt a kifejezést, nem engedi meg a személyi szabadság azon fokát, amely Cseh Tamásnak fontosabb volt a lélegzetvételnél. Ráadásul e szabadsága nélkül politikai hatását sem tudta volna kifejteni.

Volt persze egy hadsereg, amelynek katonájává vált. Az indiántáborban történt ez, a Bakonyban, a mára mitikussá vált, halálosan komoly játékban. Hős volt, de, mint Orbán is hangsúlyozta, „művészhős".

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.