Publi

Bódis András

Diktatúra! Az USA norvég pénzek után nyomoz

/ 2014.10.15., szerda 14:00 /

„Ha most az USA az Európai Unió tagja lenne, bizony szerkesztőségi vezércikkben kellene felszólítanunk az EU-t, hogy a lehető legszigorúbban vonja kérdőre Amerikát.”

Elviselhetetlen, embertelen diktatúra, sőt putyini típusú diktatúra kezd kiépülni az Egyesült Államokban. A legújabb hírek szerint már az igazságügyi szerveket is ráküldenék azokra a civil agytrösztökre, amelyek tevékenységét külföldi hatalmak, köztük a norvég kormány meri finanszírozni. Ráadásul demokraták és republikánusok egyaránt támogatnák a szólás- és véleményszabadság eme durva korlátozását.

Az egész azzal kezdődött, hogy a The New York Times indulatokat korbácsolt Norvégia és más olajállamok ellen. A lap azt állította: ezek a kormányok úgy akarnak hatást gyakorolni az amerikai közéletre, hogy befolyást vásárolnak civil és független kutatóintézetekben, amelyek ezért cserébe az érintett országok számára fontos témákkal kampányolnak Washingtonban.

Fotó: Europress/Válasz.hu

De kérdezem én, hová vezet, ha amerikai politikusok egymást túlkiabálva harsogják bele a világba: „Világossá kell tenni, hogy itt nem független agytrösztökkel állunk szemben, nem civilek jönnek velünk szembe, hanem fizetett politikai aktivisták, akik külföldi érdekeket próbálnak érvényesíteni az Egyesült Államokban”? Hol van itt a tőke szabad áramlásának biztosítása?

Ha most az USA az Európai Unió tagja lenne, bizony szerkesztőségi vezércikkben kellene felszólítanunk az EU-t, hogy a lehető legszigorúbban vonja kérdőre Amerikát, sőt még a közösségből való kizárás, kiutasítás gondolatát is fel kellene vetnünk az európai ethosz védelme érdekében. Elég a félelemkeltésből, elég a demokrácia, a szabad piac és a szabad gondolat korlátozására irányuló törekvésekből! Ha az Egyesült Államok nem változtat a civilellenes politikáján, a magyar kormánynak meg kell fontolnia, hogy minden erejével támogassa azokat a független intézményeket, amelyek gátat szabnak a putyini módszerek amerikai terjedésének!

(Mielőtt valamelyik amerikai követségi főmufti idetelefonálna a szerkesztőségünkbe, jelezzük: ez a cikk nem az Egyesült Államokról szól. Az írás dekódolásához javasoljuk bepötyögni a Google-ba a „Norwegian NGO Fund” és a „Hungarian government” kifejezéseket.)  

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.