valasz.hu/publi/kina-okozhatja-a-focivebe-tortenelem-kovetkezo-meglepeteset-129009

http://valasz.hu/publi/kina-okozhatja-a-focivebe-tortenelem-kovetkezo-meglepeteset-129009

Publi

Ablonczy Bálint

Döbbenet! A Fidesz gesztusokat tesz?

/ 2010.05.01., szombat 07:21 /
Döbbenet! A Fidesz gesztusokat tesz?

A napnál világosabb, hogy Orbán Viktor parlamentarizmust reggelizik, alkotmányosságot ebédel és jogállamot vacsorál, azaz felfalja a Köztársaságot. Vagy mégsem?

A hivatásos rettegők a félelemgenerátor kapcsolója körül matatnak: eljött az apokalipszis, a Fidesz kétharmados parlamenti többséget szerzett.

Hamarosan a börtönök mélyén is csak suttogva merik emlegetni a politikai foglyok a demokrácia aranykorát: a napnál világosabb, hogy Orbán Viktor parlamentarizmust reggelizik, alkotmányosságot ebédel és jogállamot vacsorál, azaz felfalja a Köztársaságot. Vagy mégsem?

Megtartották első egyeztetésüket a pártok, amelyen a parlamenti menetrendet beszélték volna át, illetve a szokásoknak megfelelően a győztes párt megnevezte volna, mely országgyűlési pozíciókra tart igényt. A Fidesz azonban váratlan előterjesztéssel élt.

A párt mamutfrakciójának leendő vezetője, Lázár János nemcsak az egyeztetések nyilvánosságát javasolta, hanem azt is bejelentette: jóllehet, kétharmados többségük van, nem akarnak diktálni a parlamenti pozíciók elosztásánál, várják az ellenzéki pártok indítványait. Emellett a politikus leszögezte, az Országgyűlés továbbra is hetente ülésezik, nem folytatódik az 1998-2002 közötti időszak háromhetes rendje, amit akkor - némi joggal - sokan sérelmeztek.

A Fidesz ajánlata meglepte a jövendő ellenzéki pártokat, de értékelték a gesztust: Mesterházy Attila megválasztott szocialista frakcióvezető például azt mondta, örül, hogy a ciklus nem diktátummal indul, s nem volt élesen elutasító az LMP és a Jobbik sem (ettől még persze bőven látunk majd ebben a ciklusban is a korábban megszokott parlamenti asszókból).

Mindezt nem azért írom le, mert a történtekben a régóta várt politikusi összeborulást, a mitikus „összefogást" vélem felfedezni: mivel a pártok értékeket (rész)érdekeket képviselnek, teljesen természetes közöttük az ütközés. Csak Kádár János népi demokratikus csendjéhez hasonlítva zavaró a napi politikai ricsaj: az amúgy egy plurális nemzeti közösség életének velejárója.

Ez azonban nem azt jelenti, hogy a magyar politikában ne lenne hiánycikk az a méltányosság, amit most a Fidesz leendő ellenzékével szemben gyakorolt. Tegyük hozzá gyorsan: nem minden önérdek nélkül. A nehezen megszerzett, valóban minden korábbit meghaladó felhatalmazást a párt (mint minden párt) a lehető leghosszabb ideig szeretné kézben tartani.

Ezért érdekében áll a vele kapcsolatban leginkább elterjedt sztereotípiák („erőszakos", „hatalomra tör", „keresi a konfliktust") gyengítése, s persze a szocialista ellenfél által sokáig hatásosan forgatott félelem-fegyver kiütése a szegfűs kezekből. Ha ugyanis a Fidesz a mostanihoz hasonló gesztusokat tesz, még egy kőkemény, ámde törvényes elszámoltatás esetén is nehéz lesz rásütni a diktatórikus szándékokat. Ugyan milyen túlhatalom az, amely javaslatokat vár, egyeztet, előzékenykedik?

A választások éjszakáján a szükséges szerénységről, a feladat nagyságáról beszélő Orbán Viktor, a leendő kormánypárti frakcióvezető javaslata csak akkor jelzi egyértelműen a Fidesz alapstratégiájának változását, ha a párt politikusai a méltányosságot - az erő biztos tudatában komolyan gondolják -, s a kezdeti lépéseket továbbiak is követik.

Ebben az esetben a hideg polgárháborút még akkor is le lehet zárni, ha például a korábbi ciklusok meghatározó vezetőinek kell elszámolniuk -  akár a hatóság előtt - döntéseikkel, a rájuk bízott vagyonnal való sáfárkodással. Ekkor már ugyanis egy törvényes eljárást aligha lehet politikai boszorkányüldözésnek, egy totális hatalomra törő párt bosszúhadjáratának beállítani: végre tényleg csak a tények számítanak majd.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.