Publi

Egy császár lelkivilága (visszhang)

/ 2011.12.07., szerda 19:33 /

Heti Válasz, november 24. (43. oldal) - A Budapesti Történeti Múzeum új kiállításáról írott cikk keretes anyagában az szerepel, hogy I. Ferenc József császár hálószobájában az Alois Alnoch von Edelstadt ezredes halálát ábrázoló festményen kívül a budai Várat 1849 májusában védő Heinrich Hentzi von Arthurm cs. kir. vezérőrnagy arcképe lógott.

Valójában nem Hentzi arcképe, hanem az ő halálát ábrázoló olajfestmény volt a másik kép, amelyet – hasonlóan az Alnoch halálát bemutatóhoz – Fritz L’Allemand festett, s amelyeket a bécsi Kunsthistorisches Museum őriz. Mindkét képet közzétette Rózsa György és Spira György a Negyvennyolc a kortársak szemével című, 1973-ban megjelent kötetében. Megjegyzendő, hogy a császár dolgozószobáját az 1849. július 11-i komáromi, illetve az augusztus 9-i temesvári magyar vereségeket ábrázoló, Albrecht Adam által alkotott olajfestmények díszítették.

Hermann Róbert történész

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.