Publi

Élet és irodalom

/ 2012.03.16., péntek 09:55 /
Élet és irodalom

Alighanem csak szántszándékkal lehet ennyire félreérteni egy mondatot. Történetesen Orbán Viktorét.

A miniszterelnök a minap a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitungnak úgy talált nyilatkozni: nem hiszi, hogy az európai történelem útja a hagyományos családmodelltől a többféle családmodell felé vezet. E nyúlfarknyi kijelentésből aztán Révész Sándor, a Népszabadság publicistája rövid úton azt hámozta ki, hogy Orbán már magánéleti kérdésekben is zsarnokságra tör. Merthogy - így a napilap szerzője - "azt a millióféle hagyományos családmodellt, ami a történelmi időben, a földrajzi térben, különböző nemzetekben, felekezetekben és társadalmi rétegekben kialakult, semmi más nem köti össze, mint a szabadság hiánya".

Révész szerint "a hagyományos családmodell kötöttségeiből folyó szenvedések és tragédiák évszázadok szépirodalmát és népköltészetét "tematizálták"". Példaként felhozza a társadalmi különbségek miatt szerelmétől eltiltott Kádár Kata balladáját, a Hegedűs a háztetőnből az apjuk választása ellen lázadó zsidó lányokat, meg a családjuk viszálykodásába belehalt Rómeót és Júliát. "Aki szereti halva látni Rómeót és Júliát, Gyulai Mártont és Kádár Katát - haladjon Orbán Viktor útján" - szól Révész ultimátuma. Épp csak az indiai hagyományt, a hindu szülők által elboronált házasságokat nem keveri ide.

Pedig Orbán nyilván csak arra akart utalni, hogy jó, ha a család alapja két ellentétes nemű ember életközössége, a gyerekeknek apjuk is van meg anyjuk is, s direkte előny, ha a szülők még együtt is élnek.

Erre jön Révész, és fundamentalista iszlám vezetőket, ortodox rabbikat, ultrakonzervatív amerikai politikusokat emleget. Meg előrángatja a sifonérból Szabó Zoltán A tardi helyzet című, rém aktuális írását a harmincas évekből, hogy lám, milyen tragikus, amikor a házasság nem szerelemből születik, hanem pénz, föld, társadalmi státus, a család elvárásai miatt.

Rejtély, hogy Révész Sándornak a hagyományos családról miért kizárólag egy rég letűnt - ám korántsem biztos, hogy ennyire borzalmas - életforma jut az eszébe. Őszintén sajnálom hát a szerzőt, ha még nem volt módja megtapasztalni, milyen felemelő kaland is a földi lét egy belevaló, vérpezsdítően hagyományos családban. Az emberi boldogság eme semmihez sem fogható tárházában, melyben az élet legmagasabb rendű erényei - hűség, alázat, lemondás, megbocsátás, önfeláldozás, feltétel nélküli szeretet - tárulnak fel.

Amely értékekben ugyancsak bővelkedik a világirodalom.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.