Publi

Stumpf András

Előrehozott választást?

/ 2011.11.24., csütörtök 10:50 /
Előrehozott választást?

Ugyan! Minek? A Fidesz csak akkor verhető 2014-ben, ha szakad.

"Nem kell senki - ez a választók üzenete" - írja Török Gábor, a Medián felméréséből ugyanis kiderül, hogy a polgárok hetvennyolc százaléka szerint rossz irányba mennek itthon a dolgok. Török Gábor pedig arra a következtetésre jut ebből, hogy a kormánynak érdekében állna előrehozott választásokkal traktálnia a népet. Most. Azért mégpedig, hogy visszaálljon a politika legitimitása, mert sikeres politikát támogatók nélkül, legitimitás nélkül nem lehet összehozni.

No most, ezt nem értem. Tény, hogy a kormánypártok - na jó, a kormánypárt - népszerűsége folyamatosan csökken, az ellenzéké nem nő, a többségnek mindenkiből elege van. Új pártok még nem jelentek meg a placcon, ráadásul az újdonság varázsa is csökkent - tavaly két, korábban parlamentalice nem létező formáció is bekerült az Országgyűlésbe, a Kánaán meg csak nem jött el. Miért is növelné a legitimációt, ha ebben a helyzetben újra választani kellene? Ha hivatalosan is kiderülne, hogy nincs erős legitimáció, ráadásul újra a Fidesz nyerne, csak kevesebbel, de lényegileg nem lenne semmi változás, sem több legitimáció.

Azt meg végképp nem értem, miért állítja Török Gábor, hogy a kormánypárt érdeke lenne a választások előrehozatala. Az éppen benyújtott új választójogi törvény ismeretében teljesen nyugodtan elkormányozhat 2014-ig, mert ahhoz ma még csodával határos dolgoknak kellene történniük, hogy az új feltételek mellett elveszítse a két és fél év múlva esedékes választást.

Ha a 106 új egyéni körzet mindegyikében csak eggyel több szavazatot kap az első és egyetlen fordulóban, mint az ezüstérmes, már meg is van a kormánytöbbség. Még érvényességi küszöb sem lesz. Ha teljesen érdektelen az ország és körzetenként a Fideszre kettő darab szavazat érkezik, míg a többiekre egy, hát akkor is megvan a kormányzáshoz szükséges többség (mielőtt sipákolni kezdenénk, hogy még ilyet, hadd emlékeztessek: a részvételi minimum nem demokrácia-ismérv, a németeknél sincs, pl.).

A Fidesz szervezettségének ismeretében néhány körzetet leszámítva aligha lesz komoly mutatvány a második helyezetténél eggyel több szavazatot szereznie a pártnak. Akkor lenne csak, ha az ellenzék egységesen tudna fellépni ellene.

A Gyurcsány-MSZP-LMP-Jobbik közös starthoz állását persze felvetette már Karácsony Gergely, de azt azért megnézném. Hogy nézne ki a plakát? Egymásra vicsorogna rajta Gyurcsány és Vona, alatta meg a szöveg, hogy „Gyűlöljük egymást, de Orbánt még ennél is jobban, szavazz ránk!"?

Tényleg lehetséges lenne elmagyarázni a gyurcsányista néninek és a gárdista bácsinak, hogy ez nem szerelem őközöttük, még csak nem is békülős szex, csak érdekkufirc, de ígérik, ha megnyerik, máris feloszlatják magukat, jön majd a valódi, igazi gyűlölet, megmérkőznek egymással a korábbi szövetségesek...

Egy láthatóan bundázott meccs persze még kevesebbeket érdekel, ilyen körülmények között nehéz lesz elhitetni, hogy van értelme elmenni választani, s hogy van választás valóban - de a Fidesz szempontjából ez sem gond, hiszen, mint mondtuk vala, nincs érvényességi küszöb. Elég a törzsgárdát megtartani, a többiek meg bizonytalanodjanak csak el, kit érdekel, a választást a legnagyobb törzsgárdával bíró nyeri.

Azért vissza is üthet ám a dolog. Válságos időkben, bénázás esetén („És Matolcsy még miniszter?" - állítólag Kövér László száján szaladt ki ez a minap), ócska árfolyamoknál, adóemelések után, amikor saját államtitkárának köznevelési törvényét is 174 módosítóval bombázza meg a Fidesz-frakció, ki tudja, egyben marad-e a párt 2014-ig. Ha most valamely tisztelt Fidesz-ősszavazó olvasó eretnekség vádjával gyújtana alám köztéren e felvetésért, megjegyzem, az nem tőlem, hanem Orbán Viktortól származik.

A gigakonglomerátum összetartására persze ott van a kultúrkampf eszköze, a kultúra mindig jó összetartó erő (hát még a látszólagos ellenkultúra, amikor támadva érezhetjük magunkat, védekező pózban), csak itt is az a gond, hogy a Fidesznek nincs kultúrája. Vagy, ha így jobban tetszik: túl sok van neki. Benne vannak a kő- és giccsnemzeti vonulat képviselői is, de azt az irányt a Jobbik mindig hitelesebben fogja tudni képviselni, meg a polgári-konzervatívok is, akik persze nehezen azonosulnak előbbiekkel. Mondhatnánk, hogy egyéni ízlésbeli eltérések nem számítanak, mert összeköti a Fideszt a hagyomány tisztelete, de ez sem igaz, hiszen a hagyományról mint olyanról éppen a kormányzati döntések mutatják, hogy szintén sokfélét gondol ez a tábor. A forradalmi retorika egyszerűen nem fér össze az „ami működik, azt nem kell megjavítani"-elvvel.

Az, hogy a 199 fősre apasztott parlamenti létszám miatt a képviselők többsége így is, úgy is repül a ciklus végén, szintén nem segíti az összetartást, gondolom én: a távozókat aligha lehet azzal összefogni, hogy ha egyben maradunk, biztos győzünk. Őket már miért érdekelné? Távoli ígéretek miatt mindenféle felügyelőbizottsági helyekről? Ennyiért aligha teszik oda magukat egy kampányban.

A Fidesznek mindenesetre az új választási törvény után sokkal fontosabb lesz, hogy egyben tartsa önmagát. Ha ez sikerül, s emellett csak a kormányzatokkal szembeni általános minimumelvárásoknak eleget tesz, nemigen lehet megverni 2014-ben. Ha nem tesz eleget, durván veszít a népszerűségéből (még 15-20 százalékot, mondjuk), ennek következtében pedig szakad, akkor viszont az új választási rendszer borítékolja nekünk az egypárti Jobbik-kormányt.

Rosta

Élő Anita

Találkozunk 2016-ban!

Robert Fico úgy megy, mintha jönne

A szlovákiai kormányfőcsere ellenére a hatalom Robert Ficoé marad: pártjáé a legtöbb parlamenti mandátum, és addig nem távolítható el, amíg koalíciós partnerei kitartanak mellette. De tényleg Soros György akar kormányt buktatni? Részletek a friss Heti Válaszban.

Trump bukott stratégája új hősöket talált: például Orbán Viktort

Az amerikai alt-right zászlóvivője, aki nélkül Donald Trump győzelme valószínűtlen lett volna, most Európában harcol az establishment ellen. Steve Bannon itteni hősei Marine Le Pen, Luigi Di Maio és Orbán Viktor. De mennyit ér egy bukott stratéga támogatása? Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

100 milliárd: Vajnáék ennyit nyernek, mi minimum ennyit bukunk

Újabb ítélet mutatja, hogy védhetetlen a kaszinóbiznisz szabályozása, amin Andy Vajna és néhány más vállalkozó tíz év alatt százmilliárdot kaszálhat, az adófizetők pedig még ennél is többet veszíthetnek. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Miért van ennyi arab orvos Magyarországon?

Öt év alatt megkétszereződött a nálunk praktizáló külföldi orvosok száma. Kivételes karriereket futnak be arab gyógyítók – de hogyan lett „kiadó” osztályvezetői állások egész sora, holott az orvosok tíz éve még tolakodtak értük? Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Mennyire üthetik meg a Fideszt a Semjén- és Kósa-ügyek?

A Fidesz-politikusok ügyeivel kapcsolatos válaszok hiánya miatt elégedetlen híveket akarta lecsendesíteni, vagy revánsot jelentett be Orbán Viktor? Ez a kérdés, amióta a kormányfő március 15-én „erkölcsi, politikai és jogi elégtételről” beszélt. Válaszok a csütörtöki Heti Válaszban.