Publi

Stumpf András

Előrehozott választást?

/ 2011.11.24., csütörtök 10:50 /
Előrehozott választást?

Ugyan! Minek? A Fidesz csak akkor verhető 2014-ben, ha szakad.

"Nem kell senki - ez a választók üzenete" - írja Török Gábor, a Medián felméréséből ugyanis kiderül, hogy a polgárok hetvennyolc százaléka szerint rossz irányba mennek itthon a dolgok. Török Gábor pedig arra a következtetésre jut ebből, hogy a kormánynak érdekében állna előrehozott választásokkal traktálnia a népet. Most. Azért mégpedig, hogy visszaálljon a politika legitimitása, mert sikeres politikát támogatók nélkül, legitimitás nélkül nem lehet összehozni.

No most, ezt nem értem. Tény, hogy a kormánypártok - na jó, a kormánypárt - népszerűsége folyamatosan csökken, az ellenzéké nem nő, a többségnek mindenkiből elege van. Új pártok még nem jelentek meg a placcon, ráadásul az újdonság varázsa is csökkent - tavaly két, korábban parlamentalice nem létező formáció is bekerült az Országgyűlésbe, a Kánaán meg csak nem jött el. Miért is növelné a legitimációt, ha ebben a helyzetben újra választani kellene? Ha hivatalosan is kiderülne, hogy nincs erős legitimáció, ráadásul újra a Fidesz nyerne, csak kevesebbel, de lényegileg nem lenne semmi változás, sem több legitimáció.

Azt meg végképp nem értem, miért állítja Török Gábor, hogy a kormánypárt érdeke lenne a választások előrehozatala. Az éppen benyújtott új választójogi törvény ismeretében teljesen nyugodtan elkormányozhat 2014-ig, mert ahhoz ma még csodával határos dolgoknak kellene történniük, hogy az új feltételek mellett elveszítse a két és fél év múlva esedékes választást.

Ha a 106 új egyéni körzet mindegyikében csak eggyel több szavazatot kap az első és egyetlen fordulóban, mint az ezüstérmes, már meg is van a kormánytöbbség. Még érvényességi küszöb sem lesz. Ha teljesen érdektelen az ország és körzetenként a Fideszre kettő darab szavazat érkezik, míg a többiekre egy, hát akkor is megvan a kormányzáshoz szükséges többség (mielőtt sipákolni kezdenénk, hogy még ilyet, hadd emlékeztessek: a részvételi minimum nem demokrácia-ismérv, a németeknél sincs, pl.).

A Fidesz szervezettségének ismeretében néhány körzetet leszámítva aligha lesz komoly mutatvány a második helyezetténél eggyel több szavazatot szereznie a pártnak. Akkor lenne csak, ha az ellenzék egységesen tudna fellépni ellene.

A Gyurcsány-MSZP-LMP-Jobbik közös starthoz állását persze felvetette már Karácsony Gergely, de azt azért megnézném. Hogy nézne ki a plakát? Egymásra vicsorogna rajta Gyurcsány és Vona, alatta meg a szöveg, hogy „Gyűlöljük egymást, de Orbánt még ennél is jobban, szavazz ránk!"?

Tényleg lehetséges lenne elmagyarázni a gyurcsányista néninek és a gárdista bácsinak, hogy ez nem szerelem őközöttük, még csak nem is békülős szex, csak érdekkufirc, de ígérik, ha megnyerik, máris feloszlatják magukat, jön majd a valódi, igazi gyűlölet, megmérkőznek egymással a korábbi szövetségesek...

Egy láthatóan bundázott meccs persze még kevesebbeket érdekel, ilyen körülmények között nehéz lesz elhitetni, hogy van értelme elmenni választani, s hogy van választás valóban - de a Fidesz szempontjából ez sem gond, hiszen, mint mondtuk vala, nincs érvényességi küszöb. Elég a törzsgárdát megtartani, a többiek meg bizonytalanodjanak csak el, kit érdekel, a választást a legnagyobb törzsgárdával bíró nyeri.

Azért vissza is üthet ám a dolog. Válságos időkben, bénázás esetén („És Matolcsy még miniszter?" - állítólag Kövér László száján szaladt ki ez a minap), ócska árfolyamoknál, adóemelések után, amikor saját államtitkárának köznevelési törvényét is 174 módosítóval bombázza meg a Fidesz-frakció, ki tudja, egyben marad-e a párt 2014-ig. Ha most valamely tisztelt Fidesz-ősszavazó olvasó eretnekség vádjával gyújtana alám köztéren e felvetésért, megjegyzem, az nem tőlem, hanem Orbán Viktortól származik.

A gigakonglomerátum összetartására persze ott van a kultúrkampf eszköze, a kultúra mindig jó összetartó erő (hát még a látszólagos ellenkultúra, amikor támadva érezhetjük magunkat, védekező pózban), csak itt is az a gond, hogy a Fidesznek nincs kultúrája. Vagy, ha így jobban tetszik: túl sok van neki. Benne vannak a kő- és giccsnemzeti vonulat képviselői is, de azt az irányt a Jobbik mindig hitelesebben fogja tudni képviselni, meg a polgári-konzervatívok is, akik persze nehezen azonosulnak előbbiekkel. Mondhatnánk, hogy egyéni ízlésbeli eltérések nem számítanak, mert összeköti a Fideszt a hagyomány tisztelete, de ez sem igaz, hiszen a hagyományról mint olyanról éppen a kormányzati döntések mutatják, hogy szintén sokfélét gondol ez a tábor. A forradalmi retorika egyszerűen nem fér össze az „ami működik, azt nem kell megjavítani"-elvvel.

Az, hogy a 199 fősre apasztott parlamenti létszám miatt a képviselők többsége így is, úgy is repül a ciklus végén, szintén nem segíti az összetartást, gondolom én: a távozókat aligha lehet azzal összefogni, hogy ha egyben maradunk, biztos győzünk. Őket már miért érdekelné? Távoli ígéretek miatt mindenféle felügyelőbizottsági helyekről? Ennyiért aligha teszik oda magukat egy kampányban.

A Fidesznek mindenesetre az új választási törvény után sokkal fontosabb lesz, hogy egyben tartsa önmagát. Ha ez sikerül, s emellett csak a kormányzatokkal szembeni általános minimumelvárásoknak eleget tesz, nemigen lehet megverni 2014-ben. Ha nem tesz eleget, durván veszít a népszerűségéből (még 15-20 százalékot, mondjuk), ennek következtében pedig szakad, akkor viszont az új választási rendszer borítékolja nekünk az egypárti Jobbik-kormányt.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.