Publi

Bódis András

És akkor a kormány leszedi a kék plakátokat

/ 2015.06.10., szerda 14:46 /
És akkor a kormány leszedi a kék plakátokat

Bréking! Az Utópia Hírügynökség (korábbi nevén: Remény Press) friss jelentése szerint a kormány leszedeti a kék bevándorlós plakátokat. Az ügy előzménye, hogy Bayer Zsolt publicista nyílt levélben kérte Orbán Viktort: menekültügyben ne a bennünk lévő rosszra, gyűlölethajlamra apellálva próbálja maga mellé állítani a népet, ehelyett inkább a tett legyen az első, s a szó csak második. A Fidesznek ugyanis csekélyke felelőssége azért van abban, hogy Magyarország a déli határ felől átjáróházzá vált – a Heti Válasz az erre vonatkozó vészjelzést már idejekorán leadta. A kormány – a Bayer-levél mellett – végül a KDNP nyomására döntött úgy, hogy eltávolíttatja a bevándorlós plakátokat.

A kereszténydemokratáknak ugyanis lelkiismereti problémát okozott, hogy a hirdetések, mivel magyar nyelven íródtak, a már itt élő, beilleszkedett jövevényeket is megbélyegzik. Ráadásul közvélemény-kutatások igazolják, hogy miközben a nép alapvetően helyesli az Orbán-féle keményvonalas menekültpolitikát, sikítófrászt kap az ügyre telepített marketingeszközöktől (konzultációs kérdőív, utcai reklámok).

A plakátok eltávolítása mellett a kormány arról is határozott, hogy a parlamenti alakulatok mindegyikével osztozni kíván a felelősségben, azaz a legmagasabb szinten kezd tárgyalásokat a pártvezetőkkel a bevándorlás, pontosabban a modern kori népvándorlás kérdéseiről. Ez most nem bábozás, nem direkt szavazatgyűjtés lesz – ígéri a Fidesz –, hiszen ennél nemzetibb, ciklusokon átívelőbb ügyet elképzelni sem lehet.

Az ellenzéki erők azonnal reagáltak a kormány kezdeményezésére, és többnyire hajlanak arra, hogy részesei legyenek az összpárti tárgyalásoknak. Miként az Utópia Hírügynökség MSZP-s forrása fogalmazott: „Rettentő kínos, hogy semmilyen ötletünk nincs bevándorlásügyben, amit kommunikálni mernénk a híveink felé, tehát nekünk is érdekünk a tárgyalás. Egy ilyen egyeztetés-sorozat után úgy tűnhet, Orbán összpárti felhatalmazás alapján halad előre, azaz nem egyedül a Fidesz látszik majd cselekvő aktornak.” A szocialista informátor azt is közölte a hírügynökséggel, hogy pártja a déli határunkra vasfüggönyt javasló Nógrádi Györgyöt is delegálni kívánja a tárgyalásokra, hiszen a biztonságpolitikai szakértő az MSZP alapítványi hálózatának egyik régi figurája. Az ő személye garancia arra, hogy nemcsak csacsogunk majd a kormánnyal, hanem lesz érdemi mondanivalónk is.

A szocialista párt mellett az LMP, a Jobbik és a Liberálisok vesznek majd részt a kabinet által kezdeményezett egyeztetéseken. Egyedül a Demokratikus Koalíció jelezte, hogy álproblémának tartja a menekültügyet, és nem kíván asszisztálni „Orbán újabb, demokratikusnak látszó cselvetéséhez, amellyel a saját utcájába akarja terelni a vele egyébként is kollaboráló ellenzéki formációkat”. Az Együtt elnöksége pedig arra az elhatározásra jutott, hogy a párt ezennel beszünteti tevékenységét. Azzal ugyanis, hogy a kormány leszedeti a kék plakátokat, végérvényesen és reparálhatatlanul sérül a tagjaik rongáláshoz való joga (értsd: nem lesz hova felmászni, nem lesz mit letépni); más módját viszont nem ismerik a politizálásnak, úgyhogy inkább nem is erőltetik a dolgot.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.