heti-valasz.hu/publi/ex-cathedra-visszhang-40449

http://heti-valasz.hu/publi/ex-cathedra-visszhang-40449

Publi

Zsuppán András

Ez a politikai újságírás legalja

/ 2016.12.30., péntek 12:00 /
Ez a politikai újságírás legalja

Visszatekintő: 2016 legnépszerűbb publicisztikái a Válasz.hu-n!

Példátlanul visszataszító anyag jelent meg Ómolnár Miklós bulvárportálján, a ripost.hu-n Volner Jánosról, a Jobbik frakcióvezetőjéről. Az írás arról szól, hogy a politikus bement egy Pécel melletti cserjésbe egy idegen nővel, és ezt képsorozattal illusztrálták.

A cikk a bulvárhoz illő álszent szemforgatással nem mondja ki, de erőteljesen sugalmazza, hogy Volner orális szexet folytatott a nővel a bozótosban. A szemforgatáshoz hozzátartozik, hogy a lap azt állítja, egy „olvasóriporter” küldte a képsorozatot, aki puszta személyes érdeklődésből kezdte el Volnert követni a benzinkúttól a bozótosig.

Ilyesmi a valóságban természetesen nem történik. Ezt a munkát profi paparazzo hajtotta végre, megbízásból.

A ripost.hu ezután elküldött egy újságírónőt – illetve nem, ez nem újságírás, hanem valami egészen más – Volner következő sajtótájékoztatójára, akinek volt képe megkérdezni a politikustól, hogy látta-e a fotókat. Volner válaszul közölte, hogy észlelte, napok óta követik, ezért bejelentést tett az Alkotmányvédelmi Hivatalnál. A nő ezután tovább faggatta, hogy „elismeri-e a történteket”, amire Volner nagyon helyesen nem volt hajlandó válaszolni. A ripost ezt a videót is feltette az oldalra.

Először is söpörjük le az asztalról a zavaró mellékkörülményeket, mielőtt a lényegre rátérnénk. Teljesen mindegy, mit csinált Volner a képeken. Nem tartozik ránk. Nem tartozik a médiára, nem tartozik az olvasóközönségre. Találgatni is méltatlan.

Másrészt: ez a történet nem Volnerről szól. Hogy Volner Jánossal esett meg, akcidencia, de félek, nem független attól, hogy ő nemrég a Jobbik frakcióvezetőjeként a korábbinál fontosabb politikai szerephez jutott. Teljesen mindegy, milyen politikus Volner János - én például nem tartom túl sokra, amit azért fontos leszögezni, mert nem a személyét védem.

Szólhatna ez a történet Tóbiás Józsefről, az MSZP volt elnökéről, akinek feleségéről (és kislányáról!) idén januárban megjelent egy visszataszító lejárató cikk G. Fodor Gábor heccportálján, a 888.hu-n. Szólhatna Spéder Zoltán nagyvállalkozóról, akit szintén paparazzo követett otthonától a munkahelyéig, hogy aztán a TV2 Tények című műsorában megjelenjen róla egy tények nélküli, karaktergyilkosnak szánt összeállítás, a fotókat pedig leközölje a ripost.hu. Már ott is azon kattogtak, ki lehet a vállalkozó élettársa, mintha ehhez bármi köze lehetne bárkinek.

A három történetben közös, hogy a bulvárban megszokott visszataszító módszereket közéleti szereplő ellen vetették be. Ez az idei év talán legijesztőbb belpolitikai fejleménye. Elkezdtek meghonosítani a magyar belpolitikában egy eszközt, ami eddig egyáltalán nem számított elfogadhatónak. Szabad prédává tették a közélet szereplőinek magánéletét.

Nem tudom, hogy ezeknek az anyagoknak a megbízója – még egyszer: nem a végrehajtó riporterek, főszerkesztők, hanem a megrendelő, mert megrendelőnek lennie kell – belegondolt-e abba, hogy a tabut csak egyszer kell megdönteni, és utána már bárki célpont lehet. Ő is. Egy olyan világban, ahol a paparazzót bérelnek fel, hogy kövessen egy politikai versenytársat, és bozótos anyagokat jelentetnek meg az illetőről, előbb-utóbb mindenkiről készülni fognak ilyen cikkek, aki részt vesz a közügyekben. Tényleg ilyen világ felé tartunk? Ettől jobb hely lesz Magyarország? Ettől kedve támad tehetséges, rátermett embereknek politikával foglalkozni?

Látszik, hogy mindezek az anyagok egy körben készülnek. A Kökény-Szalai Vivien bulvárdíva által főszerkesztett Tények és a 888.hu deklaráltan a Habony-Vajna médiabirodalom részei, a ripost.hu papíron független, de kötődik ehhez a világhoz. Mindhárom platform közvetve-közvetlenül a Fidesz médiabirodalmának része, azé a párté, amely máig a polgári értékrendet nevezi kormányzása vezérlőelvének. Ennek a csöcsös-bozótos vonalnak a polgári értékrendhez semmi köze. Le kéne fogniuk a kútmérgező kisiparosok kezét, mert ez nem vezet jóra.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Elkészült a Süsü, a sárkány folytatásával Csukás István

Ha nem töltődik fel az ember, elkopik – mondja Csukás István a legfrissebb, immár csak a Digitalstandon elérhető Heti Válaszban. Az író augusztusban fellép a szóládi Ízek, Versek, Madárfütty Fesztiválon; a rendezvény célja, hogy visszacsempéssze a kultúrát és a hagyományokat a köztudatba.

Egy Fidesz-szavazó bírálhatja-e a kormányt? Itt a válasz!

A címbe foglalt kérdésről szólt a keresztény, konzervatív értelmiségieket tömörítő szervezetek Újra néven nevezzük című, áprilisban kiadott vitairata. Balog Zoltán volt miniszter és Bogárdi Szabó István református püspök minapi disputája szerint igen, de. Részletek a csütörtöki, immár csak a Digitalstandon elérhető Heti Válaszban.

Apró szobrok Budapest utcáin: bemutatjuk az alkotót

A budapestiek legújabb kedves közösségi játéka a gerillaszobor-vadászat: nyitott szemmel kell járni a várost ahhoz, hogy az ember megtalálja a várra forduló irányzékú apró tankot, az öngyilkos mókust vagy éppen a Főkukacot. Kolodko Mihály – Mihajlo Kolodko – kárpátaljai szobrászművész alkotásai amilyen kicsik, olyan beszédesek. Részletek a digitális Heti Válaszban!

Tabudöntő vélemény: „Csak showműsor az észak-koreai leszerelés”

Észak-Koreában nem bízik, Kínában még kevésbé, ennek megfelelően a Donald Trump–Kim Dzsongun megállapodástól sem vár mélyreható változásokat. Szahasi Rjo Japán professzor Ázsia jövőjéről és Japánról mint lehetséges bevándorlóországról is beszélt a csütörtökön digitálisan megjelenő Heti Válasznak.

Egy kanál vízben: kitört a háború a kormány médiaholdudvarában

Megnyugvás helyett háborút hozott a Fidesz győzelme a médiaholdudvarban. Immár nem csak az ideológiai elhajlással vádolt – kormány által kinevezett – kulturális vezetőket sorozzák, de a „bajtársak” is hajba kapnak. A legfrissebb, immár csak a Digitalstandon elérhető Heti Válaszból kiderül, hogy a 888.hu–Magyar Idők–pestisracok.hu tengelyen kialakult vita nemzedéki, ideológiai és pénzügyi természetű.

Durva mondat Merkelről: „Nem bírok már együtt dolgozni azzal a nővel”

Milyen lehet az a kormány, ahol a legkisebb koalíciós partner minisztere így beszélhet a kormányfőről? És nemcsak hogy így beszélhet, hanem ultimátumot is adhat neki. A csütörtökön megjelenő digitális Heti Válasz azt nézi meg, hogyan juthatott ilyen helyzetbe Németország és Angela Merkel.