Publi

Zsuppán András

Ez a politikai újságírás legalja

/ 2016.12.30., péntek 12:00 /
Ez a politikai újságírás legalja

Visszatekintő: 2016 legnépszerűbb publicisztikái a Válasz.hu-n!

Példátlanul visszataszító anyag jelent meg Ómolnár Miklós bulvárportálján, a ripost.hu-n Volner Jánosról, a Jobbik frakcióvezetőjéről. Az írás arról szól, hogy a politikus bement egy Pécel melletti cserjésbe egy idegen nővel, és ezt képsorozattal illusztrálták.

A cikk a bulvárhoz illő álszent szemforgatással nem mondja ki, de erőteljesen sugalmazza, hogy Volner orális szexet folytatott a nővel a bozótosban. A szemforgatáshoz hozzátartozik, hogy a lap azt állítja, egy „olvasóriporter” küldte a képsorozatot, aki puszta személyes érdeklődésből kezdte el Volnert követni a benzinkúttól a bozótosig.

Ilyesmi a valóságban természetesen nem történik. Ezt a munkát profi paparazzo hajtotta végre, megbízásból.

A ripost.hu ezután elküldött egy újságírónőt – illetve nem, ez nem újságírás, hanem valami egészen más – Volner következő sajtótájékoztatójára, akinek volt képe megkérdezni a politikustól, hogy látta-e a fotókat. Volner válaszul közölte, hogy észlelte, napok óta követik, ezért bejelentést tett az Alkotmányvédelmi Hivatalnál. A nő ezután tovább faggatta, hogy „elismeri-e a történteket”, amire Volner nagyon helyesen nem volt hajlandó válaszolni. A ripost ezt a videót is feltette az oldalra.

Először is söpörjük le az asztalról a zavaró mellékkörülményeket, mielőtt a lényegre rátérnénk. Teljesen mindegy, mit csinált Volner a képeken. Nem tartozik ránk. Nem tartozik a médiára, nem tartozik az olvasóközönségre. Találgatni is méltatlan.

Másrészt: ez a történet nem Volnerről szól. Hogy Volner Jánossal esett meg, akcidencia, de félek, nem független attól, hogy ő nemrég a Jobbik frakcióvezetőjeként a korábbinál fontosabb politikai szerephez jutott. Teljesen mindegy, milyen politikus Volner János - én például nem tartom túl sokra, amit azért fontos leszögezni, mert nem a személyét védem.

Szólhatna ez a történet Tóbiás Józsefről, az MSZP volt elnökéről, akinek feleségéről (és kislányáról!) idén januárban megjelent egy visszataszító lejárató cikk G. Fodor Gábor heccportálján, a 888.hu-n. Szólhatna Spéder Zoltán nagyvállalkozóról, akit szintén paparazzo követett otthonától a munkahelyéig, hogy aztán a TV2 Tények című műsorában megjelenjen róla egy tények nélküli, karaktergyilkosnak szánt összeállítás, a fotókat pedig leközölje a ripost.hu. Már ott is azon kattogtak, ki lehet a vállalkozó élettársa, mintha ehhez bármi köze lehetne bárkinek.

A három történetben közös, hogy a bulvárban megszokott visszataszító módszereket közéleti szereplő ellen vetették be. Ez az idei év talán legijesztőbb belpolitikai fejleménye. Elkezdtek meghonosítani a magyar belpolitikában egy eszközt, ami eddig egyáltalán nem számított elfogadhatónak. Szabad prédává tették a közélet szereplőinek magánéletét.

Nem tudom, hogy ezeknek az anyagoknak a megbízója – még egyszer: nem a végrehajtó riporterek, főszerkesztők, hanem a megrendelő, mert megrendelőnek lennie kell – belegondolt-e abba, hogy a tabut csak egyszer kell megdönteni, és utána már bárki célpont lehet. Ő is. Egy olyan világban, ahol a paparazzót bérelnek fel, hogy kövessen egy politikai versenytársat, és bozótos anyagokat jelentetnek meg az illetőről, előbb-utóbb mindenkiről készülni fognak ilyen cikkek, aki részt vesz a közügyekben. Tényleg ilyen világ felé tartunk? Ettől jobb hely lesz Magyarország? Ettől kedve támad tehetséges, rátermett embereknek politikával foglalkozni?

Látszik, hogy mindezek az anyagok egy körben készülnek. A Kökény-Szalai Vivien bulvárdíva által főszerkesztett Tények és a 888.hu deklaráltan a Habony-Vajna médiabirodalom részei, a ripost.hu papíron független, de kötődik ehhez a világhoz. Mindhárom platform közvetve-közvetlenül a Fidesz médiabirodalmának része, azé a párté, amely máig a polgári értékrendet nevezi kormányzása vezérlőelvének. Ennek a csöcsös-bozótos vonalnak a polgári értékrendhez semmi köze. Le kéne fogniuk a kútmérgező kisiparosok kezét, mert ez nem vezet jóra.

Rosta

V. Nagy Viktória

Találkozunk 2016-ban!

Az Orbán-modell alappillérei – Magyarország, projektország?

Hogyan sikerül a Fidesznek 2017 végén is vezetni a népszerűségi listát? Miért támogatja őket sok baloldali is? Hogyan érték el, hogy tömegek egzisztenciája függjön a sikerüktől? Ezekre a kérdésekre is válaszol egy új tanulmánykötet – illetve a friss Heti Válasz.

Őrfi József bátorsága és lelki ereje mindent vitt az idei gálán

Mesébe illő Őrfi József piliscsabai házának története. Nem tündérmesébe, hanem olyan magyar népmesébe, amelyben a hősnek számos próbát kell kiállnia. Az építész-családfő bátorsága és lelki ereje a Média Építészeti Díja idei gáláján mindent vitt. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Famaffia Romániában – Adjátok vissza az erdeinket!

Egy friss botrány és egy dokumentumfilm is felhívja a figyelmet az Európa utolsó érintetlen vadonjainak otthont adó Romániában dúló illegális fakitermelésre. Nemcsak a korrupt politika vagy a profitéhes multi a hibás: székely falusi közösségeket is megvadított a fából szerezhető könnyű pénz. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Rockenbauer 30 – Pali mögött volt értelme gyalogolni

Pali után nem lehet ilyen filmet csinálni – vélik a Másfélmillió lépés Magyarországon alkotói. Rockenbauer Pál halálának 30. évfordulóján azt kutatjuk a friss Heti Válaszban, mi a titka a sorozat népszerűségének, és miért nem született azóta sem hasonló.

Nyolcvanezres pezsgőt locsolt az egyik Mugabe-fiú

Voltak nála véreskezűbb afrikai vezetők is, de kártékonyabbak kevesen. Robert Mugabe nemcsak a gazdag Zimbabwét juttatta koldusbotra, de igyekezett egész Afrikát a Nyugat ellen hangolni. A csütörtöki Heti Válaszból kiderül, hogy bukása ennek ellenére miért is nem Nyugat diadala.