Publi

Élő Anita

Ez nem Simicska-kérdés

/ 2015.02.06., péntek 09:42 /

Durvát nyilatkozott Simicska Lajos a Népszavának a reklámadó tervezett módosításáról. Úgy fogalmazott: totális médiaháború indulhat. Többen úgy értelmezték, hogy ez „Orbán kontra Simicska”- kérdés. Pedig nem.

Durvát nyilatkozott Simicska Lajos a Népszavának a reklámadó tervezett módosításáról. Úgy fogalmazott: totális médiaháború indulhat. Többen úgy értelmezték, hogy ez „Orbán kontra Simicska”- kérdés. Pedig nem.

Korábban a kormányt vitte a lendület, és úgy vélte, majd jól keresztbe tesz az RTL Klubnak, és ennek formáját a drasztikus mértékű reklámadóban vélte megtalálni. Előbb 40 százalékban, azután – már csak dafke is – 50 százalékban állapította meg a legmagasabb adósáv mértékét. S a történet messze nem csak az RTL Klubról szól, hanem arról: átgondoltan születnek-e a kormányzati döntések? S ha kiderül, hogy nem, akkor milyen irányba mozdul el a kabinet. A rossz döntést egy még rosszabbal korrigáltak, most újra nekifutnak és egy legeslegrosszabbat hoznak? Pedig hiba a gerincferdülés-modellt követni – először van egy kis ferdület, azután a gerinc korrigál, jön egy újabb torzulás, amit megint, és végül már minden csigolya torz, minden mozdulat nyilall, a hát meg púposodik.

Mert most éppen ilyesmi történik. A kormány az irreálisan magas reklámadó helyett ötszázalékos kulcsot állapít meg – egységesen mindenkire. Vagyis szembe megy azzal a korábbi elvével, hogy a magyar nemzeti tulajdont szeretné erősíteni a multinacionális cégekkel szemben.  

Mert mi is az ötvenből öt hatása? A most érvényes sávos rendszernél három multinacionális médiacég esett a nagyobb kulcs alá. A bejelentett ötszázalékos sávval az RTL Klub négymilliárd forint helyett valamivel több, mint egymilliárd forintot fog fizetni – negyedét, harmadát az eredetileg tervezettnek. A jelenleg magyar tulajdonúnak látszó, de könnyen ismét külföldivé váló TV2 kötelezettsége pedig megfeleződik. A kis magyar cégeket viszont beterelik a reklámadó alá. Vagyis, amit giganagy multik nem fizetnek be, azt majd bepengetik a kicsik. S nemcsak a bulvárszegmens, hanem a közéleti média is, amely így tízmilliós és százmilliós terheket fog nyögni. És ha valaki ebben jobb- vagy baloldalt lát, Simicska- vagy nem Simicska-ügyet, akkor alapvetően rossz pályán jár. Mert ez csak szimplán hibás út, tévedés, zsákutca, és még csak az sem fontos, hogy indulatból vagy spontán átgondolatlanságból született.

A közéleti sajtópiac világszerte zsugorodik, a világ több pontján (Franciaországtól a piacbarát Egyesült Államokig) arra találnak ki módszertant, hogyan lehet támogatni a közéleti médiát, hogy ne vesszenek el alapvető értékei. Maradjon tényfeltárás, oknyomozás, legyenek egy-egy témára specializálódott újságírók (egészségügyi, jogi vagy oktatási szakírók, akik értik a folyamatokat és felkészült vitapartnerei a tulajdonosoknak) és jelenjen meg a vidék sokszínűsége, gondjai, egy-egy közösség értékei.

Magyarországon ráadásul az elmúlt 25 év fontos programja volt, hogy megteremtődjön egy minőségi konzervatív újságírás, műfaji sokszínűséggel, hangvételbeli árnyalatokkal a Magyar Nemzeten, a Heti Válaszon át a Hír Tv-ig. Tettünk érte sokan sokat. Mi történik hát? Mi a cél? Milyen elvek állnak a szándék mögött? Mert az csak nem, hogy megint odacsapni Simicskának? Fura egy helyzet lenne, ha a baloldali ellenségkép híján az urak lapokkal csapdosnák egymást (és a mögöttük álló több tízezres olvasótáborral, a saját szavazóikkal). Vagy pótolni kell valahonnan azt, amit az RTL-hevületben beterveztek, most meg egy másik hév hatására elengednek? Esetleg csak annyi, hogy nem gondolják végig: erős nemzeti (ellenzéki és kormánypárti) sajtó nélkül megrendül a demokrácia? Még az illiberális is.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.