Publi

Élő Anita

Ez tényleg durva, a Kúria megsemmisíti saját devizahiteles döntését

/ 2014.06.05., csütörtök 08:25 /

Na, nem a mostanit, hanem a tavaly júliusit, amikor az OTP először szenvedett vereséget a Kúrián egy svájci frankos ügyben.

Tüntető pajzsban, búvárszemüvegben

Tüntető pajzsban, búvárszemüvegben

Fotó: MTI

Na, nem a mostanit, hanem a tavaly júliusit, amikor az OTP először szenvedett vereséget a Kúrián egy svájci frankos ügyben. Akkor az derült ki, hogy az árfolyamrés (vagyis a svájci frank eladási és vételi ára közötti különbség) a bankhitel szempontjából költség, fel kell tüntetni a teljes hiteldíjmutatóban (thm), és ha menetközben a bank felemelte átváltási díját (mint az OTP tette, duplájára), akkor a felár visszajár.

A Kúria döntését rosszul fogadták az adósok, többet akartak, búvárszemüveggel a nyakukban vonultak végig a körúton, Orbán Viktor házáig meg sem álltak. Volt, aki még páncélt is húzott.

Az őrültek. Ezt gondoltuk akkor.

Most kedden a Kúria kinyilvánította, hogy az árfolyamrés úgy ahogy van törvénytelen, a bankok a kamaton szedjék be a hasznukat, szóba se jöhetnek eladási meg vételi árfolyamok, jöjjön a Magyar Nemzeti Bank középárfolyama.

Meg a búvárszemüveg. Egy irracionális világba belefér.

Mert ha egyszer az árfolyamrés tisztességtelen, még a létezése is jogsértő, akkor hogyan kötelezhető a bank arra, hogy bevegye a thm-be? Egy törvénytelenséget? S hogyan tilthatták meg tavaly az árfolyamrés emelését, hiszen ha valami törvénytelen, akkor már a felemelése előtt is az volt, vagy nem?

De, a Kúria most helyreigazítja önmagát, s ez nem egy újságírói fordulat, vagy jó, egy kicsit az, de nem nagyon, mert valóban megsemmisítik, megszüntetik a tavalyi határozatukat. Wellmann György kollégiumvezető maga jelentette be.

Eszerint tavaly július negyedikén minden híradó vezető híre, minden újság nyitó anyaga tévedés volt. A Kúria azzal érvel, hogy meg kellett várniuk a Strasbourgi döntést arról, a nemzeti bíróság is tisztességtelennek mondhat-e ki valamit.(Miért ne mondhatna?) S tavaly azért nem hirdették ki, hogy az árfolyamrés törvénysértő, mert az adós nem vitatta, tényleg átváltják-e a kölcsönt svájci frankra és vissza. Így azután nem derülhetett ki, hogy nem is volt átváltás csak átszámítás egyik pénznemből a másikra.

Elég furcsa ezt így leírni, miközben évek óta adósok ezrei keresik erre a kérdésre a választ, de nem bolondultam meg, tényleg ezt mondták. Hogy ebben miért nem követte a Kúria Strasbourg iránymutatását, amely szerint a fogyasztó hibás keresetlevelét a bíróság kijavíthatja, s ez nemcsak megengedhető, hanem egyenesen kívánatos?

A lényeg, a Kúria helyreigazít, mi pedig bocsánatot kérünk mindazoktól, akiket tavalyi cikkünkkel félrevezettünk. Van az a jogi helyzet, amikor elkél egy búvárszemüveg.

De a páncél azért mégiscsak túlzás, vagy nem? 

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.