Publi

Stumpf András

Ezért nem írom alá a Pócs János elleni petíciót

/ 2018.01.01., hétfő 08:00 /
Ezért nem írom alá a Pócs János elleni petíciót

Visszatekintő: 2017 legnépszerűbb publicisztikái a Válasz.hu-n!

Egy általam igen tisztelt aláírótól még megjelenése előtt megkaptam a petíció szövegét, amelyben Pócs János fideszes képviselő lemondatását követeli mások mellett Enyedi Ildikó, Kukorelly Endre, Konrád György, Parti Nagy Lajos, Tamás Gáspár Miklós és Závada Pál. Azért ugyanis, amit megosztott a Facebookon múlt pénteken. 

Az Ő VOLT A SOROS!!! feliratú leölt disznóról és a Pócs által hozzáfűzött szövegről („Ott már egy disznóval kevesebb. Jó étvágyat!”) azonnal beszámoltunk mi is. El is ment az étvágyunk rögvest.

Mégsem írom alá a Pócs elleni petíciót. Pócs posztja ugyanis félelmetes prosztóság, elképesztő barbárság, embertelen és minden szint alatti, de: pont nem antiszemita. 

Ezt közöltem az általam igen tisztelt petíciómegküldővel is, amire így reagált:

„Na, most megleptél. Tudat alatt vagy felett a zsidó származású kezdeményezőkben az a családi emlék jelent meg a náci korból, hogy »egy zsidóval kevesebb«, amit akkoriban gyakran hallhattak a szülők-nagyszülők. De ugyanezek a reminiszcenciák működnek, sajnos, a derék erdélyi disznógyilkosok és a pesti Pócsok fejében is. Mindez azért részletkérdés szerintem, mert az egész, tökéletesen légbőlkapott Soros-ellenes gyűlöletkampány precízen másolja a klasszikus judeobolsiplutokrata világösszeesküvés mintáit. Nehezen tudom elképzelni, hogy ezt te ne vetted volna észre – ekkorák nem lehetnek a nemzedéki különbségek.”

Nos, de. Lehetnek. Mármint a nemzedéki különbségek. A világösszeesküvéses mintát persze látom, tényleg Göbbelsre emlékeztető technikával játszik a kormány a Soros-kampányban, ami az ellenségképzést illeti. Viszont a tartalom nem antiszemita. Egy disznóra írni, hogy SOROS... Tudtommal a disznó nem kóser, a zsidók távol tartják tőle magukat. Sehogy nem ugrik be nekem az antiszemitizmus erről. Persze elfogadom, hogy beugrik annak, aki zsidó, de szerintem félreértik, félremagyarázzák a helyzetet. 

Tisztázzunk hát néhány dolgot!

1. Az antiszemitizmus embertelenség. Ebből aznban nem következik, hogy minden embertelenség antiszemitizmus.

2. Soros György zsidó származású. Ebből azonban nem következik, hogy Soros György bírálata, akár ellenséggé tétele antiszemitizmus.

3. Attól, hogy a nácik csúcsra járatták az agypusztító, hazug propagandát, még nem minden agypusztító, hazug propaganda náci.

Ha a logika nem elég és tekintély is kell érveim alátámasztásához: van-e nagyobb tekintély antiszemitizmus-ügyben a zsidó államnál? Nos, nem is olyan rég példátlan dolgot tett az izraeli külügyminisztérium: saját nagykövetétől határolódott el, amikor Joszi Amrani a Soros-plakátok antiszemitizmust kiváltó mellékhatásainak veszélyeire hívta fel a figyelmet. Izrael szerint nincs ilyen veszély, ráadásul ők maguk is támadják Sorost ezerrel.

Foglaljuk tehát össze, mi az, amit Pócsnál láttunk: az agypusztító, hazug, ellenséggyártó propaganda embertelen következménye. Éppen elég ez önmagában. Teljesen felesleges belekeverni az antiszemitizmust. 

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Boldog születésnapot, MúzeumCafé!

Tíz év nagy idő – főleg egy olyan periodika életében, amely elsősorban a szakmának készül, de a nagyközönség számára is érdekes szeretne lenni. Vékony mezsgyén kell lépkedni, könnyű elbillenni bármelyik oldalra. A MúzeumCafénak eddig sikerült megőrizni az egyensúlyát.

Miért fideszes a falu? – A választási adatok mögé néztünk

A kormánypárt elsősorban falun mozgósított, a községekben élők szavazataival nyerte meg a választásokat – hallhattuk az elmúlt napokban. De tényleg igaz ez? Miként húzhatták be a romák tömegeinek voksait is? Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Mihez kezd a Fidesz a Budapest nevű ellenzéki szigettel?

A választás nyilvánvalóvá tette: a Fidesz messze nem olyan népszerű a fővárosban, mint az ország többi részén. Újra napirendre kerülhet az önkormányzati rendszer átalakításának kérdése, de a kormány számára tökéletes megoldás nem látszik. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Vidnyánszky emeli a tétet: arab produkciókat hívott Magyarországra

Miközben Magyarország egyes vidékein már akkor is rendőrért kiáltanak, ha valaki kendőt köt a fejére, a Nemzeti Színház olyan arab előadásokat is meghívott az éppen zajló MITEM-re, amely a megértést szolgálja napjaink legégetőbb kérdésében. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Sára Sándor: Vajna előtt is volt nemzeti filmgyártás!

A társadalmi problémákat kivételes érzékenységgel ábrázoló filmjeiért vehette át a Kossuth-nagydíjat a 85 éves Sára Sándor rendező, operatőr. A nemzet művészét, a Magyar Művészeti Akadémia tagját közszolgálatiságról és Andy Vajna filmügyi tevékenységéről is kérdeztük. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

Ellenzéki tüntetéssorozat: gyászmunkának biztosan jó

A választási vereség után szinte minden ellenzéki párt válságba került, az LMP-ben tettlegességbe torkollottak az indulatok. A múlt szombaton elkezdett ellenzéki demonstrációk gyászmunkának biztosan jók – de lesz-e belőlük kibontakozás? Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.