heti-valasz.hu/publi/ezert-nezte-be-csunyan-a-fidesz-a-ceu-ugyet-123319

http://heti-valasz.hu/publi/ezert-nezte-be-csunyan-a-fidesz-a-ceu-ugyet-123319

Publi

Balázs Zoltán

Ezért tévedés pártprogramokra várni: az érzelmek gigászi csatája jön

/ 2018.02.12., hétfő 08:50 /
Ezért tévedés pártprogramokra várni: az érzelmek gigászi csatája jön

Magyarország nem Oroszország, nálunk a választásokon valódi fordulatok szoktak történni.

John Lukacs ismert gondolata, hogy a történetíró egyik legfontosabb feladata az érzelmek – a közérzület, a néphangulat – történelmének megírása. S persze ez az egyik legnehezebb is. Hiszen milyen forrásból dolgozhatna a történész? Nem esik-e áldozatul személyes érzelmeinek, szubjektív emlékeinek? De akármilyen nehéz is ez, közös tapasztalatunk, hogy igenis van közérzület, közös várakozás; létezik olyasmi, ami még csak a levegőben van, ezért nem tudjuk, micsoda, de erősebb valóság, mint amit a közvélemény-kutatók mérni tudnak. Az ilyesmire fokozottan érzékenyek vagyunk, amikor az ország választásokhoz közeledik.

Magyarország nem Oroszország, nálunk a választásokon valódi fordulatok szoktak történni.

1990-ben még euforikus volt a hangulat, a szabadság és a felszabadulás, a kommunista rendszerrel való végleges leszámolás élménye szinte tapintható volt. Ez megdöbbentően gyorsan elillant, s átadta helyét az elégedetlenségnek, a sértettségnek és a csalódásnak. 1994-ben semmi más nem történt, mint hogy ez az érzelmi hullám tetőzött, elsöpörve az összes kormánypártot és a Fideszt is. 1998-ban aztán újra az elégedetlenségé és a csalódásé volt a főszerep, de ott volt mellette a bizakodás és a remény is, egy nem agresszív lendület és nem önző derűlátás, talán először és utoljára a rendszerváltás utáni választásokon.

2002-ben, a két forduló között azonban az ország közérzülete drámaian kettészakadt: egyik oldalon a rettenetes csalódás és sértettség, a másik oldalon a bizonytalanság és a félelem uralkodott el, s taszította mélypesszimizmusba az egész országot. Ezen 2006 sem változtatott: a jobboldal fogcsikorgatva tűrt, a baloldal pedig a jobboldaltól rettegett. Az agressziótól való rettegés agressziót szült, s 2006 őszén már-már elviselhetetlen lelkiállapotba zuhant az ország.

2010 így ismét a megkönnyebbülés reményét hordozta. Szó sem volt itt egészséges derűlátásról, duzzadó öntudatról, fölszabadulásról. A seb felfakadását várta mindenki, s utána a közös lábadozást és a gyógyulást. De nem ez következett. Agresszív honfoglalás jött, kötelező boldogság és egyetértés. A gyeplő kemény kezekbe került, a jobboldalon tényleg létrejött a legnagyobb társadalmi kisebbség, egyúttal a legnagyobb politikailag szervezett közösség, amely valóban elégedett, rendületlenül, okkal és öntudatosan. Ez a tábor 2014-et már nem is engedte ki a markából. Ám ahogy lenni szokott, éppen emiatt visszatért a félelem, a szorongás, a suttogó ellenállás. S most úgy néz ki, 2018-ban az öntudatos, materiális elégedettség érzülete – amelyet persze remekül körít a megnevezett és kiplakátolt gonosztól való félelem – fog csatázni a fojtott, bizonyos értelemben korlátlanabb és dühösebb félelemmel, a megfoghatatlanabb, de nagyon is valóságos elégedetlenséggel.

Nem a pártprogramok, pártok és pártvezérek küzdenek itt a szavazókért. Gigászi érzelmek csapnak össze mindannyiunk lelkében – és lelkéért.

Rosta

Sümegi Noémi

Találkozunk 2016-ban!

Milo országa

Egészen elképesztő jelenség, hogy mifelénk a hangadók jelentős hányada éppen az ellenkezőjét hirdeti annak, ahogyan él. Kormánypártiak és ellenzékiek egyaránt.

Július elsejéig oda kell érnie Balatonfüredre!

Tüdőbeteg, alkoholista alkotók és orvosuk közötti kötelékek formálták Levendel László képzőművészeti gyűjteményét. A tüdőgyógyász által irányított Korányi Intézet egyszerre volt menedék és lehetőség a traumákat túlélt művészeknek. A kollekcióból július 1-jéig Balatonfüreden látható tárlat azonban jóval több puszta képzőművészeti bemutatónál. Részletek a friss Heti Válaszban.

A mobilitás jövője, a jövő mobilitása

A június 7-én megrendezésre kerülő Infoparlament idén a mobilitás egyre bővülő témakörét járja körbe, hiszen mozgásban a világ, a mobilitás pedig a korábbiaknál jóval több értelmezéssel bír.

„Hillary is utálta, ahogy róla tudósítottunk”

A nagymarosi vízlépcső elleni tiltakozás emblematikus alakjának fia a The New York Times újságírója. Interjú Adam Liptakkal a szólásszabadság kihívásairól, a liberális sajtó elfogultságairól és a politikai korrektség fonákságairól – a friss Heti Válaszban.

Fordulat: összeköltözött Vuk, Süsü, Ursula és Frakk

Újra forog az óriáshordó és a műemlék körhinta a nyolc hektárral bővült pesti állatkertben, ahol a pünkösdi hétvégén a legkisebbek birtokba vehették a Holnemvolt Várat. Jön a sünispotály, ősszel nyit a Cápasuli, épül a Pannon Park. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Tényleg a homokhiány miatt drágulnak a magyar építkezések?

Mind gyakoribb a nyersanyaghiány a magyar építőiparban, de ez semmi Ázsiához képest. A gigaépítkezésekhez rengeteg homok kell, de hiába van belőle sok a sivatagban, az nem alkalmas rá. Homokmaffiák és lehetséges megoldások a csütörtöki Heti Válaszban.

Rangon alul házasodnak: így foglalta el a palotákat a középosztály

A 21. századra megmaradt európai monarchiák hercegei és hercegnői már szinte mind közemberekkel házasodnak. Henry herceg és Meghan Markle esküvőjét beárnyékolták a menyasszony családjának botrányai, de az új modell Spanyolországtól Dániáig alapvetően jól működik. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

80 éves a XIII. kerület

A XIII. kerület június 1-jén ünnepli önálló közigazgatási egységgé válásának 80. évfordulóját. A díjmentesen látogatható ünnepi eseménysorozat a gyermeknapi hétvégén, május 25-27-én elkezdődik, a programok helyszíne a Béke tér lesz.