valasz.hu/publi/kinai-kozmetika-es-husos-taska-45020/

http://valasz.hu/publi/kinai-kozmetika-es-husos-taska-45020/

Publi

Vörös Szabolcs

Fél, mint jobbikos a kérdéstől

/ 2017.08.15., kedd 15:30 /

Ha a médiáról van szó, a Jobbikot ugyanazok a reflexek mozgatják, mint a kormánypártokat meg az MSZP-t.

Annak idején azon keseregtünk, mennyire elszomorító, hogy egy olyan új erő, mint a Momentum azt tartja a róla szóló – egyébként minősíthetetlen stílusú – cikkekre adandó egyetlen helyes válasznak, hogy az ominózus szerkesztőségbe besétálva kéri számon az igazságot, holott ennek egyetlen helye a bíróság lenne. Azt is írtuk, ez a tempó semmivel sem jobb azokénál, akik ellen a Momentum elvileg létrejött.

Ezúttal egy másik, állítólag kormányzásra készülő párt tartott bemutatót abból, mire készüljenek a kellemetlenkedő újságírók. Pedig a jobbikos Staudt Gábort nem rágalmak érték, hanem csak egy úgynevezett kérdést tettek fel neki. Mégpedig az egyetlent, amit magát újságírónak tartó ember tegnap jobbikos politikustól megkérdezhetett: mit gondol Vona Gábornak arról a mondatáról, hogy „a rossz mondatok miatt kész bocsánatot kérni a Jobbik nevében a zsidóságtól és a cigányságtól”.

A Jobbik nevében – azaz Staudt Gábor nevében is!

Elég világos kérdés, csakhogy a Jobbik frakcióvezető-helyettese nem válaszol. Hanem értetlenkedik, majd közmédiázik egy hegyeset. Elkezdi minősítgetni az egyébként korrekt módon eljáró újságírót, csak mert – a közmédiához hasonlóan – számára kellemetlent kérdez, nem pedig „a szakpolitikákról, amivel ő foglalkozik”. Meg ő különben is jogász, úgyhogy ne szekírozzák őt holmi zsidóktól való bocsánatkéréssel. A néppártosodás kellős közepén, ugye.

Az egész jelenet mélységesen kelet-európai. Abból a politikusi reflexből indul ki ugyanis, hogy a média egyetlen feladata a politikus számára kedves üzenetek célba juttatása. Minden más, ami ettől eltér, az gyanús. Azzal valami külső erő bízhatta meg az újságírót. Staudtnak sem a Hír TV riporterének szakmai felelőssége jut eszébe akkor, amikor – válasz híján – másodszor is megkérdezi tőle ugyanazt, hanem arra gyanakszik, hogy biztos a műsorvezető fülére szóltak. Majd ledobja az atombombát azzal, hogy „az ilyen kérdések rombolják a műsor minőségét”.

Tisztelt Képviselő Úr! Fájdalom, de ezt nem az ön feladata eldönteni. Mint ahogy az sem közmédiázás, hogy egy újságíró önnek nem tetsző kérdést tesz fel – neki ez a dolga. A közmédia – az ön állításával ellentétben – nem azért nem tölti be a feladatát, mert kellemetlenkedik a Jobbikkal. Hanem azért nem tölti be, mert pont azokkal nem kellemetlenkedik, akikkel leginkább kéne.

Tegnap egy országnak – de legalábbis az önt figyelőknek – mondhatta volna el, miért ért – vagy nem ért – egyet Vona Gábor mondatával. A mégoly fontos „szakpolitikák” mellett érdekelte volna a nézőket. Ehelyett annyi derült ki, hogy ha a médiáról van szó, a Jobbikot ugyanazok a reflexek mozgatják, mint a kormánypártokat vagy a Momentumot meg a kormánysajtót bojkottáló MSZP-seket.

Köszönjük a tájékoztatást!

(Az ominózus jelenet 8:40-től kezdődik.)

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Izraeli történészre figyel Orbán Viktor – tényleg átalakul az emberi faj?

Világszenzációk lettek, és állítólag Orán Viktor érdeklődését is felkeltették Yuval Noah Harari izraeli történész könyvei az emberiség múltjáról és jövőjéről. Legutóbbi műve szerint az emberi faj „szuperképességű”, illetve azzal nem rendelkező csoportokra válik szét. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Kinek kampányol idén Szörényi Levente és Bródy János? Meg fog lepődni...

Évtizedeken át lázban égett választások előtt a legendás szerző- és ellentétpár, Szörényi Levente és Bródy János, idén viszont egyikük sem lesz látható kampányemelvényen. Az Arénában annál inkább, ahol február 16-án újra játszik a Fonográf. A Heti Válasz az egyik próbán beszélgetett a két zenésszel. Páros interjúnk a csütörtöki lapszámban.

Magyar siker és Putyin a vízben

Globálisan tragikus balesetek és környezeti katasztrófák jellemzik a hét képeit. De magyar siker is volt az elmúlt napokban.

Magyar történész kutatása a Batman és a Peter Pan rendezőinek új filmjei mögött

Négy hónapon belül két sikerfilm is landolt a mozikban, ami a II. világháború történetének elfelejtett mozzanatát, a Dinamó hadműveletet járja körül. Vajon aktuálisabb Dunkirk és Churchill híres „Harcolni fogunk!” beszéde most, mint bármikor az elmúlt hetven évben? Hogyan alakította a Hollywoodban befutott rendezők gondolkodását John Lukacs magyar történész? Részletes háttér a Heti Válasz január 18-i lapszámában!

Bereményi Géza: „Cseh Tamás azt hitte, besúgó vagyok”

Tegnap A jobbik részemet dúdolgattam – mondja Bereményi Géza, aki igazából magának írta a dalszövegeket. Január 21-én ő is ott lesz a Cseh Tamás 75. születésnapjára emlékező koncerten a MOMSportban. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.