Publi

Vörös Szabolcs

Fél, mint jobbikos a kérdéstől

/ 2017.08.15., kedd 15:30 /

Ha a médiáról van szó, a Jobbikot ugyanazok a reflexek mozgatják, mint a kormánypártokat meg az MSZP-t.

Annak idején azon keseregtünk, mennyire elszomorító, hogy egy olyan új erő, mint a Momentum azt tartja a róla szóló – egyébként minősíthetetlen stílusú – cikkekre adandó egyetlen helyes válasznak, hogy az ominózus szerkesztőségbe besétálva kéri számon az igazságot, holott ennek egyetlen helye a bíróság lenne. Azt is írtuk, ez a tempó semmivel sem jobb azokénál, akik ellen a Momentum elvileg létrejött.

Ezúttal egy másik, állítólag kormányzásra készülő párt tartott bemutatót abból, mire készüljenek a kellemetlenkedő újságírók. Pedig a jobbikos Staudt Gábort nem rágalmak érték, hanem csak egy úgynevezett kérdést tettek fel neki. Mégpedig az egyetlent, amit magát újságírónak tartó ember tegnap jobbikos politikustól megkérdezhetett: mit gondol Vona Gábornak arról a mondatáról, hogy „a rossz mondatok miatt kész bocsánatot kérni a Jobbik nevében a zsidóságtól és a cigányságtól”.

A Jobbik nevében – azaz Staudt Gábor nevében is!

Elég világos kérdés, csakhogy a Jobbik frakcióvezető-helyettese nem válaszol. Hanem értetlenkedik, majd közmédiázik egy hegyeset. Elkezdi minősítgetni az egyébként korrekt módon eljáró újságírót, csak mert – a közmédiához hasonlóan – számára kellemetlent kérdez, nem pedig „a szakpolitikákról, amivel ő foglalkozik”. Meg ő különben is jogász, úgyhogy ne szekírozzák őt holmi zsidóktól való bocsánatkéréssel. A néppártosodás kellős közepén, ugye.

Az egész jelenet mélységesen kelet-európai. Abból a politikusi reflexből indul ki ugyanis, hogy a média egyetlen feladata a politikus számára kedves üzenetek célba juttatása. Minden más, ami ettől eltér, az gyanús. Azzal valami külső erő bízhatta meg az újságírót. Staudtnak sem a Hír TV riporterének szakmai felelőssége jut eszébe akkor, amikor – válasz híján – másodszor is megkérdezi tőle ugyanazt, hanem arra gyanakszik, hogy biztos a műsorvezető fülére szóltak. Majd ledobja az atombombát azzal, hogy „az ilyen kérdések rombolják a műsor minőségét”.

Tisztelt Képviselő Úr! Fájdalom, de ezt nem az ön feladata eldönteni. Mint ahogy az sem közmédiázás, hogy egy újságíró önnek nem tetsző kérdést tesz fel – neki ez a dolga. A közmédia – az ön állításával ellentétben – nem azért nem tölti be a feladatát, mert kellemetlenkedik a Jobbikkal. Hanem azért nem tölti be, mert pont azokkal nem kellemetlenkedik, akikkel leginkább kéne.

Tegnap egy országnak – de legalábbis az önt figyelőknek – mondhatta volna el, miért ért – vagy nem ért – egyet Vona Gábor mondatával. A mégoly fontos „szakpolitikák” mellett érdekelte volna a nézőket. Ehelyett annyi derült ki, hogy ha a médiáról van szó, a Jobbikot ugyanazok a reflexek mozgatják, mint a kormánypártokat vagy a Momentumot meg a kormánysajtót bojkottáló MSZP-seket.

Köszönjük a tájékoztatást!

(Az ominózus jelenet 8:40-től kezdődik.)

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Ima Magyarországért Madridban

A Kodály-év alkalmából Gráf Zsuzsanna, az Angelica Leánykar vezetője fesztivált rendezett, és a kórus hamarosan Spanyolországba viszi Kodály és a magyar zene hírét.

Ha ezt elolvassa, lehet, hogy elmegy a kedve a válástól

Döbbenetes a hasonlóság Cserna Antal és az általa alakított pap, Iván élete között: a Pécsi Nemzeti Színház előadásában, az Ádám almáiban játszott szerepéért megkapta a Vidéki Színházak Fesztiválján a legjobb férfi színésznek járó díjat. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

Árnyékkormánnyal rukkolhat elő az LMP

Árnyékkormányt alakíthat az LMP miniszterelnök-jelöltje. Szél Bernadett a Heti Válasznak a Ron Werber és pártja közötti kapcsolat hátterét is felfedi. Nagyinterjúnk a csütörtöki lapszámban.

Orbán Viktor nagyon akarja, hogy maradjon Angela Merkel

A hétvégi német választások előtt lapunk tudósítója önfeláldozó bátorsággal a törökök és a szélsőjobb kedvenc berlini negyedeibe is alámerült, hogy felbukkanva megállapítsa: talán túl sokat is imádkozott Orbán Viktor a német kancellár győzelméért. A csütörtöki Heti Válaszból megtudhatja, miért van ez így, illetve mire lehet számítani a jövőben.

Mi történik a dunaszerdahelyi stadionban?

Teltházas otthoni mérkőzések, fantasztikus hangulat, a kárpát-medencei magyarok találkozóhelye. Ezt jelenti az FC DAC 1904 Dunaszerdahely futballcsapata. A fiúkat a gödörből tavaly kihúzó edző, László Csaba szerint ez nem véletlen. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.