Publi

Vörös Szabolcs

Fél, mint jobbikos a kérdéstől

/ 2017.08.15., kedd 15:30 /

Ha a médiáról van szó, a Jobbikot ugyanazok a reflexek mozgatják, mint a kormánypártokat meg az MSZP-t.

Annak idején azon keseregtünk, mennyire elszomorító, hogy egy olyan új erő, mint a Momentum azt tartja a róla szóló – egyébként minősíthetetlen stílusú – cikkekre adandó egyetlen helyes válasznak, hogy az ominózus szerkesztőségbe besétálva kéri számon az igazságot, holott ennek egyetlen helye a bíróság lenne. Azt is írtuk, ez a tempó semmivel sem jobb azokénál, akik ellen a Momentum elvileg létrejött.

Ezúttal egy másik, állítólag kormányzásra készülő párt tartott bemutatót abból, mire készüljenek a kellemetlenkedő újságírók. Pedig a jobbikos Staudt Gábort nem rágalmak érték, hanem csak egy úgynevezett kérdést tettek fel neki. Mégpedig az egyetlent, amit magát újságírónak tartó ember tegnap jobbikos politikustól megkérdezhetett: mit gondol Vona Gábornak arról a mondatáról, hogy „a rossz mondatok miatt kész bocsánatot kérni a Jobbik nevében a zsidóságtól és a cigányságtól”.

A Jobbik nevében – azaz Staudt Gábor nevében is!

Elég világos kérdés, csakhogy a Jobbik frakcióvezető-helyettese nem válaszol. Hanem értetlenkedik, majd közmédiázik egy hegyeset. Elkezdi minősítgetni az egyébként korrekt módon eljáró újságírót, csak mert – a közmédiához hasonlóan – számára kellemetlent kérdez, nem pedig „a szakpolitikákról, amivel ő foglalkozik”. Meg ő különben is jogász, úgyhogy ne szekírozzák őt holmi zsidóktól való bocsánatkéréssel. A néppártosodás kellős közepén, ugye.

Az egész jelenet mélységesen kelet-európai. Abból a politikusi reflexből indul ki ugyanis, hogy a média egyetlen feladata a politikus számára kedves üzenetek célba juttatása. Minden más, ami ettől eltér, az gyanús. Azzal valami külső erő bízhatta meg az újságírót. Staudtnak sem a Hír TV riporterének szakmai felelőssége jut eszébe akkor, amikor – válasz híján – másodszor is megkérdezi tőle ugyanazt, hanem arra gyanakszik, hogy biztos a műsorvezető fülére szóltak. Majd ledobja az atombombát azzal, hogy „az ilyen kérdések rombolják a műsor minőségét”.

Tisztelt Képviselő Úr! Fájdalom, de ezt nem az ön feladata eldönteni. Mint ahogy az sem közmédiázás, hogy egy újságíró önnek nem tetsző kérdést tesz fel – neki ez a dolga. A közmédia – az ön állításával ellentétben – nem azért nem tölti be a feladatát, mert kellemetlenkedik a Jobbikkal. Hanem azért nem tölti be, mert pont azokkal nem kellemetlenkedik, akikkel leginkább kéne.

Tegnap egy országnak – de legalábbis az önt figyelőknek – mondhatta volna el, miért ért – vagy nem ért – egyet Vona Gábor mondatával. A mégoly fontos „szakpolitikák” mellett érdekelte volna a nézőket. Ehelyett annyi derült ki, hogy ha a médiáról van szó, a Jobbikot ugyanazok a reflexek mozgatják, mint a kormánypártokat vagy a Momentumot meg a kormánysajtót bojkottáló MSZP-seket.

Köszönjük a tájékoztatást!

(Az ominózus jelenet 8:40-től kezdődik.)

Rosta

Sümegi Noémi

Találkozunk 2016-ban!

Milo országa

Egészen elképesztő jelenség, hogy mifelénk a hangadók jelentős hányada éppen az ellenkezőjét hirdeti annak, ahogyan él. Kormánypártiak és ellenzékiek egyaránt.

Július elsejéig oda kell érnie Balatonfüredre!

Tüdőbeteg, alkoholista alkotók és orvosuk közötti kötelékek formálták Levendel László képzőművészeti gyűjteményét. A tüdőgyógyász által irányított Korányi Intézet egyszerre volt menedék és lehetőség a traumákat túlélt művészeknek. A kollekcióból július 1-jéig Balatonfüreden látható tárlat azonban jóval több puszta képzőművészeti bemutatónál. Részletek a friss Heti Válaszban.

A mobilitás jövője, a jövő mobilitása

A június 7-én megrendezésre kerülő Infoparlament idén a mobilitás egyre bővülő témakörét járja körbe, hiszen mozgásban a világ, a mobilitás pedig a korábbiaknál jóval több értelmezéssel bír.

„Hillary is utálta, ahogy róla tudósítottunk”

A nagymarosi vízlépcső elleni tiltakozás emblematikus alakjának fia a The New York Times újságírója. Interjú Adam Liptakkal a szólásszabadság kihívásairól, a liberális sajtó elfogultságairól és a politikai korrektség fonákságairól – a friss Heti Válaszban.

Fordulat: összeköltözött Vuk, Süsü, Ursula és Frakk

Újra forog az óriáshordó és a műemlék körhinta a nyolc hektárral bővült pesti állatkertben, ahol a pünkösdi hétvégén a legkisebbek birtokba vehették a Holnemvolt Várat. Jön a sünispotály, ősszel nyit a Cápasuli, épül a Pannon Park. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Tényleg a homokhiány miatt drágulnak a magyar építkezések?

Mind gyakoribb a nyersanyaghiány a magyar építőiparban, de ez semmi Ázsiához képest. A gigaépítkezésekhez rengeteg homok kell, de hiába van belőle sok a sivatagban, az nem alkalmas rá. Homokmaffiák és lehetséges megoldások a csütörtöki Heti Válaszban.

Rangon alul házasodnak: így foglalta el a palotákat a középosztály

A 21. századra megmaradt európai monarchiák hercegei és hercegnői már szinte mind közemberekkel házasodnak. Henry herceg és Meghan Markle esküvőjét beárnyékolták a menyasszony családjának botrányai, de az új modell Spanyolországtól Dániáig alapvetően jól működik. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.