Publi

Salát Gergely

A fél évszázada kormányzó japán Liberális Demokrata Párt titka

/ 2014.04.15., kedd 16:02 /
A fél évszázada kormányzó japán Liberális Demokrata Párt titka

„A világ legsikeresebb demokratikus pártjának járó díjat, ha osztanának ilyet, minden bizonnyal a japán Liberális Demokrata Párt (LDP) kapná.” Salát Gergely írása


A demokráciákban vannak sikeres és kevésbé sikeres pártok, s hogy ki lesz sikeres, ki nem, azt számtalan tényező befolyásolja. A világ legsikeresebb demokratikus pártjának járó díjat, ha osztanának ilyet, minden bizonnyal a japán Liberális Demokrata Párt (LDP) kapná. Az LDP 1955-ös megalakulásától kezdve mindössze két rövid időszakra szorult ellenzékbe, egyébként végig Japán vezető kormánypártja volt - jelenleg is erős LDP-kormány vezeti az országot. Nem biztos, hogy az ilyen hosszú egypárti uralom egészséges dolog, de a választási győzelmek több mint fél évszázados sorozata mindenképpen figyelemre méltó teljesítmény. Mi lehet az LDP titka? Miért vezetheti ez a párt Japánt - ahogy maguk a japánok mondják - egy fél örökkévalóságig?

A legfontosabb tényező természetesen a sikeres kormányzás: az LDP vezényelte le az 1950-80-as évek japán gazdasági csodáját, melynek során az idegen megszállás alatt álló romhalmazból a világ egyik leggazdagabb országa lett. A választóknak ezekben az évtizedekben nem sok okuk volt arra, hogy menet közben sofőrt váltsanak. A kocsi az 1990-es évek óta akadozik, ám az alternatíva sem bizonyult túl vonzónak: 1993-94-ben egy számtalan kispártból alakult koalíció, 2009-2012 között pedig egy balközép párt kormányozta az országot, de a választók végül mindkét alkalommal inkább visszahívták a jó öreg LDP-t.

Nemzedékek nőttek fel úgy, hogy az LDP-kormányzás a dolgok természetes rendjéhez tartozott. Voltak bőven ellenzéki pártok, de a választók nagyjából 40 százaléka mindig elment és megbízható módon beikszelte az LDP-t, a legnagyobb párttá téve a szervezetet. Elképesztően mély a párt társadalmi beágyazottsága: vannak olyan körzetek, ahol a mostani képviselő apja, sőt nagyapja is képviselő volt LDP-s színekben. A szavazók megnyerésének fő módja nem a hagyományos tömegkampány, hanem az úgynevezett helyi támogatói szövetség: a képviselő által működtetett szervezet segít az érintkezésben a politikus és a polgárok között.

A párt sikeréhez hozzájárulhat a pragmatizmusa: jobbközép konzervatív pártként tartják számon, de különösebb ideológiája, politikai filozófiája nincs, döntéseit a mindenkori valósághoz igazítja, nem elvont elvekhez. Emiatt megférnek benne a különböző irányultságú politikusok, a választék a párton belül is nagy. Ráadásul a '90-es évek választási reformjáig a szavazók ugyanazon párt politikusai közül is válogathattak a helyi választókörzetekben, az LDP-politikusok egymás ellen is indultak, vagyis a párton belüli erőviszonyokat is a szavazók határozták meg. Más módokon ugyan, de a belső verseny és sokszínűség továbbra is megmaradt.

A decentralizált pártnak tulajdonképpen a gyengesége az ereje: a központi vezetők hatalma korlátozott, a döntéseket a nagy öregek, a volt miniszterelnökök, a kisebb-nagyobb belső frakciók vezetői közösen hozzák, a kormányfőnek - aki egyben a párt elnöke is - megköti kezét az állandó alkukényszer. Így nincs is nagy jelentősége annak, hogy a kormányfők sűrűn váltják egymást, az elmúlt húsz évben például nyolc LDP-s miniszterelnöke volt az országnak. Ez persze megakadályozza a nagy reformokat, gyökeres változtatásokat, hirtelen fordulatokat.

Az LDP nem egy politikai vízió megvalósításának eszköze, hanem inkább egy hatalmas - és átláthatatlan - érdekegyeztető fórum, melyben a kis- és nagyvállalatok, a bürokrácia, a szakmai szervezetek és egyéb érdekcsoportok viszonylag hatékonyan tudnak kompromisszumokra jutni. Legalábbis eddig így volt. Az utóbbi néhány évben viszont a párt elmozdulni látszik a politikusabb működésmód irányába, a miniszterelnök már igyekszik nem színtelen-szagtalan bürokratának, hanem valódi vezetőnek mutatkozni. Ennek oka, hogy Japán, mely persze még mindig tejjel-szakéval folyó Kánaán a világ nagy részéhez képest, olyan súlyos problémákkal néz szembe - népességfogyás, stagnálás, Kína felemelkedése -, amelyeket a szokásos párton belüli tilitolival nem lehet megoldani. Ha az LDP képes alkalmazkodni az új helyzethez, akkor sikere további fél örökkévalóságig garantált.

A szerző Kína-kutató, a PPKE BTK docense
Az írás eredetileg a Heti Válasz április 10-i lapszámában jelent meg

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.