Publi

Stumpf András

Felkenődött

/ 2012.10.24., szerda 16:35 /
Felkenődött

Bajnai Gordon lehet még újra Magyarország miniszterelnöke.

Nekem mondjuk inkább elkenődöttnek tűnt, a beszéd első öt percében egyenesen azt hittem, egy eltávolított homloklebenyű Medgyessy Pétert hallgatok-nézek, de ez végül is nem érdemel sok szót. A bénaság akár még szexi is lehet a célközönség számára: Medgyessy is elpáholta egyszer Orbánt vitában, éppen ezzel az attitűddel.

Meg aztán: a hangsúlyozásba Bajnai Gordon még bőven belejöhet. Ha végül sikerül elsajátítani a szónoki fogásokat, az semmissé is teszi a korábbi hibákat. Sőt, még érdem is lehet: lám, fejlődőképes ez az ember! Ha 2014 tavaszán jól beszél, senkit nem fog érdekelni, hogy most gyengécske volt - nem lesz jelentősége.

A politikai tevékenység, a múlt viszont nem ilyen. Annak bizony van jelentősége, hogy mit tett, ki volt a szónok korábban. Nem mindegy ugyanis, kinek a szájából jön az alábbi szöveg.

Biztosan tudom, sokan vannak itt olyanok, akik már 2010 áprilisában is a változásra voksoltak. Jó okuk volt rá. Alapos okuk, mert azt akarták, hogy egyszer s mindenkorra vége legyen a korrupciónak; mert, meg akartak szabadulni a rossz kompromisszumoktól, a kapkodó és félbemaradt reformoktól, a beteljesületlen ígéretektől."

Teljesen egyetértek Bajnai Gordonnal, egy apróság azonban mintha elkerülte volna a figyelmét. Kihez képest is kellett akkor annyira az a változás? Nos, éppen ő volt a miniszterelnök. Tehát szerinte is jó ok volt arra, hogy az MSZP-vel és SZDSZ-szel bemutatott közös produkcióját megbuktatták a választók. Ennek örülök, az önkritika nagy erény. Csupán az nem derül ki, miért lenne most jobb, ügyesebb miniszterelnök, mint akkoriban volt.

Persze utalt rá talán. Lehet, hogy azért, mert most már politikus lesz.

Hiszen eddig, amint az köztudott, pék volt. Ez lehetett a hiba. Hogy péki minőségben volt minisztere Gyurcsány Ferencnek, aztán másik minisztere szintén neki. Mindenki tudja, hogy kalácsot sütött a népnek később a miniszterelnöki dolgozószobában is - a politizálás gondolata pedig közben véletlenül sem, egyszer sem fordult meg a fejében. „Akkor így is gondoltam." - mondta tegnap. Mármint úgy, hogy miniszterelnökként nem volt politikus. Rendben.

Csakhogy némileg sántít az az állítása is, hogy két év után, épp most kellett elkezdenie politizálni. Mert ugye márciusban hősünk még csak a tömegben volt jelen, úgy is, mint aki egy közülünk. De az Orbán-rezsim rémtetteit látva most, éppen most már nem várhatott tovább, hívta a haza (és a haladás), meg a színpad. Ő maga mondta.

A valóság ezzel szemben az, hogy a Heti Válasz már egy éve, konkrétan 2011. október 11-én beszámolt arról, hogy a baloldalon egy Bajnai-vezette olajfa-koalíció gründolása zajlik nagy erőkkel. Cáfolták, persze. Biztosan igazuk is volt. Nyilvánvaló: hogy végül mégis az lett, amit már akkor megírtunk, csupán a vak véletlen műve.

Most ráadásul, hogy Gyurcsány Ferenc is támogatásáról biztosította Bajnait, de még Kuncze Gábor is csatlakozott, nehezen lesz megúszható, hogy a legközelebbi rendezvényeken ott csücsüljenek a tribünön ők is. Vagy az utána lévőn. Keményedik, keményedik ez a csapat megint.

„Reménykedő baloldaliak, csalódott jobboldaliak, politikailag elárvult szabadelvűek és hatni akaró zöldek összefogását kell megteremtenünk. És azokét is, akik nem tudnak, vagy nem akarnak maguknak pártot választani."

Ezekkel az arcokkal nehéz lesz. A csalódott jobboldaliakról például már le is lehet mondani. Kedves volt persze, ahogy Bajnai ezúttal nem énekelt internacionálét, sőt kommunistázott is egyet (jó érzékkel alig egy órával Tamás Gáspár Miklós beszéde után, ugyanazon a színpadon). Az meg kifejezetten rendben volt, hogy nem a Turul, hanem Szent István gyerekei vagyunk. Mégis: ez a Fideszből kiábrándultak sikeres delejezéséhez édeskevés.

Ez a Charta 2 a „hatni akaró zöldek" megszólítására (ejtsd: az LMP bedarálására), esetleg az MSZP ernyő alá terelésére jó lehet, a hőn áhított „politikai közepet" viszont Gyurcsánnyal, Kunczéval, Juhász Péterrel, Ungváry Rudolffal, Kónya Péterrel plusz néhány bugyután szövegelő nőjogi nővel nem lehet összehozni. Sőt, ha már LMP sem lesz, ezek az arcok még vissza is terelhetik az ex-fideszesek egy részét a korábbi akolba. Büdös, büdös, de inkább befogják majd az orrukat arra a kis időre, amíg a szavazás tart.

A Bajnai-kísérlet mégsem teljesen esélytelen. Akkor nem az, ha tényleg sikerül bevonni a buliba azokat, akik „nem tudnak, vagy nem akarnak maguknak pártot választani".

Ha hihetünk a Nézőpont Intézet által mért adatoknak, akkor bizony a választásra jogosultak negyede, kétmillió fő adott esetben elmenne, csak nem tudja még, hova húzza majd az ikszet.

Az ő pártpreferenciáikról nyilván önellentmondás lenne beszélni, ám ha úgy tesszük fel a kérdést, ki az, akire sosem szavaznának, kiderül: az MSZP-t 14 százalékuk utasítja el (a teljes minta 2,7 százaléka), a Fideszt 30 százalékuk (a teljes minta 7,5 százaléka), a Jobbikot pedig 26 százalékuk (a teljes minta 6,2 százaléka).

Magyarán van itt úgy egymillió ember, aki ma még nem látszik a felmérésekben, de akinek Bajnai pálya lehet még akkor is, ha ott van mellette Kuncze, Gyurcsány, Mesterházy - nem kötődnek ugyan utóbbiakhoz, de nem is utasítják el őket durván.

Rájuk érdemes gyúrnia a tegnap felkenődöttnek, amihez külön kapóra jön neki, ha a Fidesz bevezeti a választási regisztrációt. Kap egy nagy, hivatalos kampányidőszakot, amikor a pártonkívülieket párton kívüli szöveggel tudja megszólítani. Ha az MSZP-szavazók is elhiszik neki, hogy ebben van logika, ha ezzel végül sikerül lehűtenie a Mesterházy Attilában duzzadó ambíciót, férfierőt, akkor - legyen bár képzetlen rétor, legyen híján a karizmának - Bajnai Gordonból simán lehet még újra Magyarország miniszterelnöke.

S hogy mi a jó hír? Semmi. Persze ha van időnk, álmodhatunk. Nagyot. Ha mindennek hatására a Fidesz-vezetés úgy döntene: a bizonytalanokat ő sem hagyhatja figyelmen kívül, baj lehet még abból, ha átengedi ezt a terepet Bajnainak - az nem lenne rossz. Tegyük fel, jól felfogott érdekből elkezdene mondjuk úgy politizálni, hogy az ne kizárólag az Orbán Viktort bárhová követőknek tetsszen. Azaz: kiszámíthatóan, korrektül, felesleges konfliktusokat kerülve. Az ígért iránytűt (józan ész) használva. Nem utolsó sorban pedig: a beígért alázattal.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.