valasz.hu/publi/kina-okozhatja-a-focivebe-tortenelem-kovetkezo-meglepeteset-129009

http://valasz.hu/publi/kina-okozhatja-a-focivebe-tortenelem-kovetkezo-meglepeteset-129009

Publi

Stumpf András

Férgek

/ 2011.12.07., szerda 11:44 /
Férgek

Gratulálok, Szlovákia! Legyőztél egy nemzetbiztonságilag rendkívül veszélyes, százéves magyar tanárnőt.

Ritkán kívánkozom valamely kolléga bőrébe, de tegnap-ma igencsak sajnálom, hogy nem vagyok Deutsch Tamásba ojtott Bayer Zsolt.

„Ti, ott Pozsonyban! Igen, ti, elmeroggyantak! Európa szemete, ti! Szopjatok lovat! Szvatoplukét, mondjuk."

Ennyit írnék, ennyit kellene csak, magyarázat, kifejtés nélkül, egyszerű dühkitörésként, emberből vagyunk ugye, vannak érzelmeink, amikor embertelenséget látunk, a hatalom packázását életekkel, a fene se akar reálpolitikus elemzésekbe bocsátkozni, elmentek ti az édesanyátokba, ennyi. A brandbitorlás mégsem volna szép dolog, pötyögök hát tovább.

Remélem, mindenki tudja, miről írtam eddig, legalább itthon, noha valójában egész Európának tudnia kellene, világnézeti, politikai kötődéstől függetlenül minden magyar „értelmiségi" aláírásának ott kellene már díszelegnie egy, az Európai Parlamentnek küldött nyílt levél alján, egy levélén, amely vitanapot követel mindenféle meghallgatásokkal, meg Szlovákiát elítélő közös nyilatkozatot. Az Európai Bizottságnak Pozsonyba illene küldenie egy, az ügyet kivizsgáló delegációt magától is, de persze nem fog. A magyar médiatörvény, az igen, az megérdemel minden ilyet.

Tamás Ilonka nem.

Tamás Ilonka, aki majd' száz éve született az Osztrák-Magyar Monarchiában, soha, senki nem kérdezte meg, le kíván-e mondani magyar állampolgárságáról, egyszerűen meghúzták az új határokat, tetszik vagy sem, lett belőle csehszlovák állampolgár, aztán újra határokat húzogattak, lett belőle szlovák állampolgár. Nem is akármilyen, egyébként. A Szlovák Köztársaság aranyplakettjét is kiérdemelte pedagógiai munkásságával, most, a százhoz közel is nyugdíjasklubot vezetett, hasznos, fontos tagja volt a közösségnek.

Áprilisban gyorsított eljárással kapta meg a magyar állampolgárságot. Akkor Pozsonyban még azt hazudták, ezért nem veszíti el a szlovákot. Most meg elvesztette. Fenét vesztette el, persze. Ez az elvesztés a gyáva, kisstílű, cinikus férgek (ejtsd: szlovák kormány) szóhasználata. Elvesztette? Ment Ilonka néni, rótta Rimaszombat poros utcáit, nem figyelt oda, egyszer csak kiesett a zsebéből a szlovák állampolgárság, elvesztette, nem találja, hát, ez van, nagyon sajnáljuk, de nincs mit tenni? Nem, dehogy. Nem elvesztette, hanem megfosztották az állampolgárságától. A jogaitól. Attól a jogától, hogy döntéseivel is részt vehessen a közösség életében, amelyhez tartozik, amelyért annyit tett. Rimaszombatéban, Szlovákiáéban.

Tamás Ilonkát Magyarországra hozta itt élő lánya. Injekciózni kell az édesanyját, nyugtatóra van szüksége, annyira felzaklatták az események.

Gratulálok, Szlovákia! Győztél. Legyőztél egy nemzetbiztonságilag rendkívül veszélyes, százéves tanárnőt. Elment. Huhh, fellélegezhetsz. Gigászi küzdelem volt, de ilyen egy erős ország, na.

Figyelte a kedves olvasó egyébként, hogy egyszer sem szlovákoztam? Végig Szlovákiáztam és Pozsonyoztam. Nem véletlenül. Az alábbi, hivatalos pozsonyi közlés magyarázza ezt, s mutatja egyúttal a Kárpát-medence, azon belül is ennek a magyarságnak nevezett izének a tragédiáját. Idézem.

„Minden állampolgár, aki felveszi egy másik ország állampolgárságát automatikusan elveszíti a szlovákot." - közölte Grendel Gábor, a belügyminisztérium szóvivője.

Idézet vége.

Sírni, dühöngeni, hányni kell ilyenkor?

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.