Publi

Fölkel és

/ 2011.01.24., hétfő 11:28 /
Fölkel és

"Nézze, én nem vagyok médiajogász" - hangzott az aktivista utolsó érve.

Fölkel Róbert tüntetést szervez a médiatörvény ellen. Vége a szólásszabadságnak, mondja. Tízezer ember előtt, a Kossuth téren. Itt be is fejezhetném a cikket, amolyan örkényi egymásodpercest hagyva az utókorra, amely azt hinné, én találtam ki a csattanót, meg a beszélő nevet, de nem, ez tényleg így történt. A sztori viszont nem ért véget: Betlen János a Ma Reggelben finoman szembesítette Fölkelt a szabadon üvöltő ellentmondással, sikerült is megállapodniuk abban, hogy jó, akkor a szólásszabadságnak éppen nincs vége. De a sajtószabadság, na, azért az veszélyben van.

Mi a törvényben az, ami lehetővé teszi a hatóságnak, hogy megszüntesse? - teszi föl a kérdést Betlen, mire a gyűlöletbeszéd szabályozása a válasz, meg a hatalmas pénzbüntetések. Csakhogy ez az eddigi szabályozásnak is része volt. Fölkel megjegyzi: csak audiovizuális tartalmakra vonatkozott, most meg bloggerre is pénzbírságot szabhatnak ki. Betlen cáfolja. Fölkel kénytelen elfogadni. „De ne öt pártkatona döntsön életről és halálról a médiában. Döntsön a független magyar bíróság" - mondja. „Az dönt" - vágja rá Betlen. „Nézze, én nem vagyok médiajogász" - hangzik Fölkel utolsó érve.

Remek. Nem is kell annak lenni. Csak akkor hagyjuk a paragrafusok idézgetését, meg a szószt, hogy itt politikamentes civil tüntetés szerveződik a Facebookon. A törvény számos helyen nem fogalmaz pontosan, nem definiálja a megoldani kívánt gondokat (legalábbis ami a vitatott részeket illeti): de akkor legalább az ellene éppen ezért tüntetőknek illenék pontosan fogalmazniuk.

Azt mondani, ami a bajuk: hogy ugyanis nem bíznak a Fidesz-kormányban, úgy érzik, vissza akar élni a kétharmados hatalommal. Legitim álláspont, csak akkor ezt kell indokolni, nem pedig 180 oldalnyi törvényszöveggel takarózva jogvédelemnek álcázni a politikai harcot.

Politizálni ugyanis nem ciki, hanem a legtermészetesebb dolog egy demokráciában.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.