valasz.hu/publi/kina-okozhatja-a-focivebe-tortenelem-kovetkezo-meglepeteset-129009

http://valasz.hu/publi/kina-okozhatja-a-focivebe-tortenelem-kovetkezo-meglepeteset-129009

Publi

Gráf lesz az agrárminiszter

/ 2005.05.05., csütörtök 16:38 /

Heti Válasz, április 28. (5. oldal)

1990-ben én is hittem a hihetetlenben. Illúzióim támadtak a kommunista rendszer megváltozásában. Ezt eleinte minden alátámasztotta. Megindult a demokratikus kibontakozás, a pártok nyíltan és őszintén vitatkoztak a legjobb út kutatásában. Minden arra mutatott, hogy vége az MSZMP egyeduralmának. Vége a bebetonozott jó elvtársak összeköttetésein alapuló umbuldás gazdaságnak. Nem kell már attól tartani, hogy érdemtelenek, kulturálatlan törtetők pártkönyvüket lobogtatva mindenkit jobbról előzhetnek. Vége a személyzetisek titkos információs terrorjának. Ilyen illúziókban éltem. Az évek során fennkölt érzéseim mind több kijózanító akadályba ütköztek. Optimizmusom a napokban végképp hajótörést szenvedett. Kijózanodásom oka egy rövid hír. Nem nagy dolog, csak egy életrajz. Gráf József szocialista képviselő, az új agrárminiszter életfolyása.

Gráf József 1946. október 18-án született a Baranya megyei Mecsekszabolcson. 1965-ben Körmenden a Felsőfokú Mezőgazdasági Technikum gépész üzemmérnök szakán szerzett diplomát, majd 1984-ben Moszkvában elvégezte a Társadalomtudományi Akadémiát. 1968-tól a szabadszentkirályi termelőszövetkezetben, majd 1975-től a Magyar Szocialista Munkáspárt helyi apparátusában dolgozott, 1984-től 1986-ig a szigetvári pártbizottság titkára, 1986-1989-ben első titkára volt. 1989-től a szabadszentkirályi Mezőgazdasági és Szolgáltató Szövetkezetben termelésirányító, 1990-től elnök, 1994-től az rt. elnök-vezérigazgatója, 1995-től a Bólyi Mezőgazdasági Rt., 1996-tól a Dél-dunántúli Gabona Rt., 1997-től az IKR Bábolna igazgatósági tagja volt. 1970-től az MSZMP, 1989 óta az MSZP tagja. 1990-től az MSZP szigetvári városi elnöke, 1992-94-ben az MSZP országos választmányának tagja, 1999-től a szigetvári térség pártelnöke. 1994 óta Baranya megye országgyűlési képviselője, a mezőgazdasági bizottság tagja, 2002 júliusától pedig a számvevőszéki állandó bizottságban is dolgozik. 2002 őszétől tagja a szigetvári és a Baranya megyei önkormányzatnak. Nős, felesége magánvállalkozó. Két házasságából három gyermeke született.

A volt szorgos pártmunkás életrajzának olvasása különös gondolatokat ébreszt. Elgondolom, hogy mi lett volna, ha az úgynevezett rendszerváltozás be sem következik. Gráf elvtárs élete folyása pontosan olyan fordulatok nélküli nyílegyenes ív lehetett volna a miniszteri bársonyszékig, mint ahogy ez most a reális életben be is következett.

Hogyan lehetséges ma, 15 évvel azután, hogy azt hittük, minden alapvetően megváltozik, ilyen múlttal kiemelt közfunkciókat betölteni? Csak úgy lehetséges, ha leszámolunk illúzióinkkal és beismerjük, hogy súlyosan tévedtünk. Nem volt rendszerváltás.

Eötvös Péter

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.