Publi

Ablonczy Bálint

Gyöngyöspata újratöltve - magához tér a magyar állam?

/ 2011.04.23., szombat 07:15 /
Gyöngyöspata újratöltve - magához tér a magyar állam?

Aki a „Véderő" tagjaként a tömeggyilkos nyilas pártszolgálatosok egyenruhájában parádézik, táborában ölési technikákat sajátít el, s lelki táplálékként fajvédő ideológiát tálal, az bizony konfliktusban érdekelt politikai bűnöző és úgy is kell kezelni.

Stumpf András nemrégiben értő szavakkal ecsetelte, kultúrember számára milyen kellemetlen látvány, hogy közállapotaink züllésében elévülhetetlen érdemeket szerzett bukott miniszterelnök saját elszúrásával revolverezi a most kormányzókat. Kollégám ugyanakkor azt is felvetette: ideje lenne talán eldönteni, hogy a kabinet milyen irányban indul a közbiztonság puskaporossá vált frontján.

Ezt a gondolatot fűztem volna tovább magam is, amikor hírét vettem, hogy Gyöngyöspatán a magát „Véderőnek" nevező (a szélsőjobboldal fellengzősségében mindig bízhatunk) csapat táborozást szervezett. Füstölögni akartam, hogy a helybéli cigányság hangzatos nyilatkozattal kísért utazása (menekülése? táborozása?) milyen pompás illusztrációja lesz külföldi televíziók Magyarország rohamos barnulását ecsetelő másfélperces tudósításainak. S mindezt pusztán azért, mert az állam nem képes eldönteni, mit is akar a nagyra nőtt öntudatú „hazafiakkal".

A  publicisztika megírása körüli szöszölés most kivételesen előnyös volt: péntek kora este, amikor ezeket a sorokat írom, a rendőrök dícséretes határozottsággal, rendbontás nélkül gyakorlatilag feloszlatták a rendezvényt. A szervezőket előállították, s még a szervezet honlapja is elérhetetlen. Nem tudhatom, hogy a bíróság miként dönt majd a hivatalosság eljárásáról, de a bizonytalanságuk miatt sokszor bírált rendőrök előtt most kalapot emelek. Úgy bántak a nyilasokkal, ahogy azok megérdemlik.

Igen, nyilasok. Másként: nácik. Merthogy a magyar vidék egy részének elvadult közbiztonsága miatt érzett aggodalom és a balliberális mantra miatt előállt szóinfláció ellenére is nevükön kell nevezni a dolgokat. Aki a „Véderő" tagjaként a tömeggyilkos nyilas pártszolgálatosok egyenruhájában parádézik , Hitler-pólóban pózol, táborában ölési technikákat sajátít el, s lelki táplálékként fajvédő ideológiát tálal és tanul, az nem „hazafi", az nem „áldozatkész ember", aki „legalább tesz valamit".

Az bizony zavarkeltésben, konfliktusban érdekelt politikai bűnöző, aki szeret elbújni az általa egyébként megdönteni kívánt demokrácia elvei mögé, és ártatlan báránykaként nyifeg szólásszabadságról meg jogokról, ha nálánál erősebbel hozza össze a sors.

Újabb jó hír, hogy pénteken kormányrendelet jelent meg a Magyar Közlönyben, amely szerint százezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható, aki „közterületen vagy nyilvános helyen olyan, a közbiztonság, közrend fenntartására irányuló tevékenységet végez, amelyre jogszabály nem jogosítja fel, vagy ilyen tevékenység látszatát kelti".

A Jobbik máris tiltakozott a nyilvánvalóan körülötte rajzó „polgárőrségek" és „csendőrségek" visszaszorítását célzó rendelkezés ellen. Hivatkozik a közbiztonsági vészhelyzetben élő kétségbeesett emberekre, mintha ő bármilyen megoldást kínálna a szenvedőknek. Éppen Gyöngyöspata példája bizonyítja, hogy a dolog jellegéből adódóan ideiglenes és önkényes „járőrözés" nem old meg semmit, ellenben kiválóan alkalmas az indulatok korbácsolására.

A magyar államnak kutyakötelessége az általa elhagyott térségekbe a törvény erejével visszatérni, s polgárait megvédeni. Merthogy az idős téesz-nyugdíjasnak éppen úgy joga van a biztonsághoz, tulajdonához, mint bárki másnak. Az ő méltósága - már csak az állampolgári jogegyenlőség miatt is - ugyanúgy védendő, mint a cigány kisebbséghez tartozóké.

Az állam által hagyott űrbe nyomuló különféle szervezetek állításukkal ellentétben elsősorban bajkeverésben és megfélemlítésben utaznak. Ha nem így lenne, s csupán a közbiztonság megőrzésének vágya mozgatná őket, ugyan mi szükség a fekete taktikai mellényre, a rohamsisakra, masírozásra, a paramilitáris csimbumcirkusz minden kellékére? Miért nem lehet - sokszáz településhez hasonlóan - mondjuk fényvisszaverő mellényben, szabályszerű polgárőrként figyelni esténként az utcák rendjére?

Talán azért, mert akkor kiderülne, hogy az igazi polgárvédelem, a valódi önszerveződés kényelmetlen dolog. Nincsenek jelen az újságírók, nem forgatnak a tévék, s a végén még az a kellemetlen helyzet is előállhat, hogy a masírozásból nem lesz egy árva szavazat sem.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.