valasz.hu/publi/fogd-be-a-lepcses-pofad-nehany-szo-a-meghurcolt-etikatanar-vedelmeben-128764

http://valasz.hu/publi/fogd-be-a-lepcses-pofad-nehany-szo-a-meghurcolt-etikatanar-vedelmeben-128764

Publi

Dévényi István

Gyurcsány már megint visszatért

/ 2010.09.23., csütörtök 10:21 /
Gyurcsány már megint visszatért

A baloldal ikonja most tényleg nagyot alakított, bár ez igazából nem érdekes.

Gyurcsány Ferenc blogbejegyzése szeptember 13-án: „Nyissuk ki például a www.finance.yahoo.com oldalt. A baloldali sávon találni fogunk egy »currency converter« (devizaváltó) funkciót, amellyel nagyon izgalmas dolgokat művelhetünk. Írjuk be például, hogy egy svájci frank (CHF) hány forint (HUF). Ekkor megkapjuk az aktuális árfolyamot."

Gréczy Zsolt blogbejegyzése szeptember 17-én: „Az áprilisi választás óta a svájci frankhoz képest 15, az euróhoz képest 7-8 százalékkal gyengült a forint árfolyama. És a romlás jelentősebb, mint a zloty és a cseh korona esetében. Ezt bárki ellenőrizheti a www.finance.yahoo.com oldalon. A baloldali sávon találni fogunk egy »currency converter« (devizaváltó) funkciót, oda kell a pénznemet és az időpontot beírni. Orbán azonnal meg is bukik a hazugságával. Kellemes böngészést. Agymosott fideszeseknek különösen ajánlott."

Gyurcsány Ferenc jó. Bloggernek. Belejött, ráérzett az ízére, s főleg az utóbbi napokban - amikor meghívott vendégként egy héten át nézettségnövelő kirándulást tett a Mihancsik Zsófiával és Cserni János bíróval támadó Galamus-csoport teljességgel reménytelen blogoldalán - írt olyan bejegyzéseket, amelyekkel sikerült az online médiát tematizálnia. Sőt, reaktiválódásának híre a hagyományos médiába is átszivárgott.

Kicsit olyan volt ez a hét, mint amikor az MSZP egykori első embere blogolni kezdett: újságírók lesték ugrásra készen, hogy mivel áll elő a baloldali ikon, s szinte alig akadt portál, amely ne adott volna hírt Őszöd hősének digitális gondolatairól.

Így kell ezt csinálni, de tényleg. Nem kerül semmibe, és minimális erőfeszítéssel tömegek érhetők el. És Gyurcsány most ráér, hiszen mezei ellenzéki politikusként más dolga sincs, mint a kormányt böködni. Emberünk lubickol is a feladatban.

És ez a munkamegosztás is ötletes: ugyan egyet gondolnak, de amit nem mondhat ki a mester, azt kimondja helyette a tanítvány. Gyurcsány Ferenc szájából igencsak radikálisan hangozna az agymosott fideszes kifejezés, volt kommunikációs főtanácsadója ellenben nyugodt szívvel lehülyézheti a tömegeket.

Mégis, ha van pozitívuma Gyurcsány Ferenc közéleti létezésének, az épp a bloggerkedés. Amikor az első etapban, népszerűségének csúcsán billentyűzetet ragadott, jó pár politikustársa követte a mintát. A többség azóta le- vagy elkopott - ki emlékszik már például Lamperth Mónika internetes naplójára -, ám a műfaj gyökeret vert a honi blogoszférában.

És ez hasznos. A hagyományos médiában - idesorolva az internetes hírportálokat is - a politikus bárminemű ügyködése kizárólag ilyen-olyan közvetítőkön keresztül ér el a közönséghez. A hírfogyasztó sohasem tudhatja, hogy az igazság milyen szintjén jut hozzá az információhoz, hiszen elég némi ügyes szerkesztés, egy rafinált bevezető vagy trükkös cím, és máris nem az van, ami volt. A blog ezzel szemben a szerző és olvasója közötti közvetlen kapcsolatot jelenti.

A Gyurcsány-napló olvasgatása persze furcsa perverzió: engem például a legkevésbé sem érdekel, hogy mit hord össze újkori történelmünk legzűrösebb alakja. Talán egy beismerő vallomás, ami szolidan lázba tudna hozni. De hátha a példa ragadós lesz, és egyre több, a bukott szocialistáknál érdekesebb, no és érdemesebb közszereplő választja a személyes kapcsolattartás legkorszerűbb formáját.

Sci-fi, tudom, de Orbán Viktor net naplóját szívesen böngészném. Tudom, ott a Facebook-oldal, de az túlságosan profi és végtelenül steril. Heti egy-két bejegyzés, tíz-tizenöt megválaszolt hozzászólás, na, az lenne az igazi forradalom.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.