Publi

Dévényi István

Ha nincs meg a kétharmad, toldd meg egy ravasz ötlettel

/ 2017.06.23., péntek 14:51 /

Ha nincs kétharmad, hát nincs kétharmad – gondolták a Fidesz agyközpontjában, és a lex csicskaként elhíresült, a Jobbik országos plakátkampánya miatt, ellenében, megismétlésének megakadályozására kitalált törvényből hirtelen a településkép védelméről szóló törvény módosítása lett. Amihez már nem kell kétharmad. És láss csodát, a sima feles törvényt lendületesen meg is szavazta a parlamenti kormánytöbbség.

A zseniálisan agyafúrtan ravasz ötlet már tegnap kiszivárgott, mi is írtunk róla, tehát, hogy a már nem plakáttörvény, hanem településkép védelmi jogszabály módosítása szerint:

  • a költségvetési támogatásban részesített szervek és jogi személyek, így a pártok is az előző üzleti évi listaáron hirdethetnek csak, kedvezményt közbeszerzési eljárással lehet elérni.
  • A plakátkihelyezésről szóló szerződéseket a feleknek haladéktalanul el kell küldeniük az érintett hatóságnak, amely azt honlapján közzéteszi.
  • Ha a szerződésátadás nem teljesül, akkor a hatóság két napon belül eltávolítja a plakátokat.
  •  A renitensek plakátonként 150 000 forintos bírságot kapnak.
  • Civil szervezetekre, például a CÖF-re nem vonatkozik a szabály. A korábban megkötött szerződések szerint csak július 15-ig helyezhetőek ki plakátok.

 

Ám van itt némi bibi a zseniálisan agyafúrtan ravasz ötlettel. Az Alkotmány VIII. cikkelyének 4. bekezdése szerint ugyanis a pártok gazdálkodására vonatkozó szabályozáson csak kétharmaddal lehet megváltoztatni.

És akkor most lehet morfondírozni azon, hogy kinek mennyire is fontos Magyarország alaptörvénye.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A disznósajt volt a csúcs a kisgazdák sajtóreggelijén

Pártcunamival indult a hivatalos kampányidőszak, ám a szokásosan jelentkező komolytalan formációk mellett a reaktivált kisgazdáknak és Lévai Katalin volt szoci miniszter pártjának lehet is hatása egy-egy mandátum – elvesztésére. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Huszti Péter: „Ellopta a show-t a politika”

El lehet játszani Hamletet bőrdzsekiben, de ne a ma emberéről, hanem a ma emberéhez szóljon – mondja a Corvin-lánccal frissen kitüntetett Huszti Péter színművész, rendező. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Tényleg blöff volt a rezsicsökkentés?

A földgáz külföldi áresése valóban lehetővé tett volna egy méretes lakossági gázárcsökkentést 2015–16 táján, a kormány azonban inkább tartalékba rakta az erre fordítható összeget. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Ez most tényleg össznemzeti ügy – aki magyar, aláír!

Miért kell vért izzadni ahhoz, hogy egymillió uniós aláírás összegyűljön a Nemzeti Kisebbségvédelmi Kezdeményezéshez? Csáky Pál, az ügyet az Európai Parlamentben képviselő felvidéki politikus és névrokona, Csáky Csongor, a gyűjtést idehaza szervező Rákóczi Szövetség főtitkára válaszol a csütörtöki Heti Válaszban.

Ki nyerhet áprilisban? Most vasárnap minden eldől

Röviddel a parlamenti választás előtt a pártok a legjobboldalibb megyei jogú városban, Lázár János pátriájában tesztelhetik stratégiájukat. A hódmezővásárhelyi eredményből következtetni lehet majd az országos voksolás végeredményére is. A csütörtöki Heti Válasz címlapsztorija!