Publi

Dévényi István

Ha nincs meg a kétharmad, toldd meg egy ravasz ötlettel

/ 2017.06.23., péntek 14:51 /

Ha nincs kétharmad, hát nincs kétharmad – gondolták a Fidesz agyközpontjában, és a lex csicskaként elhíresült, a Jobbik országos plakátkampánya miatt, ellenében, megismétlésének megakadályozására kitalált törvényből hirtelen a településkép védelméről szóló törvény módosítása lett. Amihez már nem kell kétharmad. És láss csodát, a sima feles törvényt lendületesen meg is szavazta a parlamenti kormánytöbbség.

A zseniálisan agyafúrtan ravasz ötlet már tegnap kiszivárgott, mi is írtunk róla, tehát, hogy a már nem plakáttörvény, hanem településkép védelmi jogszabály módosítása szerint:

  • a költségvetési támogatásban részesített szervek és jogi személyek, így a pártok is az előző üzleti évi listaáron hirdethetnek csak, kedvezményt közbeszerzési eljárással lehet elérni.
  • A plakátkihelyezésről szóló szerződéseket a feleknek haladéktalanul el kell küldeniük az érintett hatóságnak, amely azt honlapján közzéteszi.
  • Ha a szerződésátadás nem teljesül, akkor a hatóság két napon belül eltávolítja a plakátokat.
  •  A renitensek plakátonként 150 000 forintos bírságot kapnak.
  • Civil szervezetekre, például a CÖF-re nem vonatkozik a szabály. A korábban megkötött szerződések szerint csak július 15-ig helyezhetőek ki plakátok.

 

Ám van itt némi bibi a zseniálisan agyafúrtan ravasz ötlettel. Az Alkotmány VIII. cikkelyének 4. bekezdése szerint ugyanis a pártok gazdálkodására vonatkozó szabályozáson csak kétharmaddal lehet megváltoztatni.

És akkor most lehet morfondírozni azon, hogy kinek mennyire is fontos Magyarország alaptörvénye.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Alakul a Budapest–Tel-Aviv-tengely – kulcsszerepben Finkelstein

Hasonlóan gondolkodik az izraeli és a magyar kormány Soros Györgyről és a migrációról. De Benjamin Netanjahu budapesti útja azt is jelzi: a zsidó állam nyit az őt a nyugatiakkal ellentétben alig kritizáló visegrádiak felé. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.