valasz.hu/publi/kina-okozhatja-a-focivebe-tortenelem-kovetkezo-meglepeteset-129009

http://valasz.hu/publi/kina-okozhatja-a-focivebe-tortenelem-kovetkezo-meglepeteset-129009

Publi

Dévényi István

Habony Árpád varázstalanítása

/ 2015.02.25., szerda 17:03 /

Valami véget ért, és hogy jön-e valami új, azt talán még a kormánypártnál se tudják.

Hétfőn ülésezett a Fidesz elnöksége, a téma természetesen Veszprém volt. Egyes források szerint az elnökségi ülésen nem történt semmi különös, és mindenki arccal Tapolca felé, más források viszont arról számoltak be, hogy vannak, akik szerint a Habony-Kubatov világnak vége, és valami egészen újat kell kitalálni.

Nézzük előbb a Kubatov-féle technikát, az az egyszerűbb. Kell hozzá jó sok aktivista, meg kevesebb, de nagy munkabírású proaktív pártalkalmazott, akik így közösen rárepülnek az évek és választások során tökéletesre reszelt listán szereplő választópolgárokra, hogy aztán kit szelíden ösztökélve, kit szerető határozottsággal noszogatva, kit párttársiasan buzdítva, másokat meg épp csak halkan figyelmeztetve honpolgári kötelezettségeikre, de úgy általában a lehető legtöbb Fidesz-szimpatizánst eljuttassák a szavazóurnák elé.

Csak hát a csodafegyver vasárnap betrottyolt Veszprémben, mert a Fidesz pártigazgatójának csapata kihagyta az egyenletből azt az apróságot, hogy kicsit változott a helyzet, most nem a baloldalt kell leváltani illetve tönkreverni, hanem egy komoly népszerűségvesztést elszenvedett pártról kellett volna elhitetni, hogy minden rendben van vele. Hogy most még a Fidesz szimpatizánsai körében is valami ilyesmi a hangulat: "Igen, volt rengeteg jó intézkedés, de most kapkodás és káosz van, s ami a párt élbrigádjában zajlik, a sok egymás elleni balhé, az urizálás, az nagyon nem szép dolog, a Fidesztől nem ezt vártuk."

Tökéletes tisztasággal írja le a veszprémi, de országosan is érvényes állapotot a Heti Válasz holnapi számában megszólaló képviselő, aki aktivistákkal segítette a veszprémi fideszesek kampánymunkáját: „Már az aláírásgyűjtés során éreztük, hogy nehéz meccs lesz. Előfordult, hogy az aktivisták egy óra alatt mindössze egy szignót gyűjtöttek, s elkötelezett Fidesz-szavazók jelezték, eszük ágában sincs voksolni”.

Így aztán hiába ígérték előzetesen és a választás napján is sokan, hogy persze, elmennek szavazni, igazából a hátuk közepére kívánták a voksolást, egyszerűen csak szerették volna lerázni a telefonos alkalmatlankodókat. És Kubatov-szempontból még ők voltak a jobbik eset, mert akadhattak szép számmal, akiket direkt idegesített a kampányzaj, s ha esetleg akartak is, juszt se mentek el voksolni, mert szálljanak már le róluk az urizáló urak - lásd fentebb említett néphangulat.

Persze a "door to door" módszer ettől még nem halott, valamennyi párt fog továbbra is élni vele, csak önmagában kevés, ráadásul eddigi formájában egyre hatástalanabb. Úgy általában pedig nem helyettesíti a nyugodt, kiegyensúlyozott, jó kormányzást, ráadásul némiképpen visszataszító is, mert bár jogilag nem, mégis beleavatkozik a választások menetébe.

A Fidesz azonban varázsfegyverileg két lábon álló szervezet, a Kubatov-gépezet mellett ott van Habony Árpád is, aki egyszemélyes zseniként dobja be a legnehezebb pillanatokban is a legjobb, nem ritkán életmentő ötleteket.

Eddig.

A helyzet hasonló, mint a Kubatov-technológiánál: egyszer jó volt, másodszor is, harmadszor is, negyedszer is, sokadszorra viszont összedőlt a mutatvány, a bűvész meg áll értetlenül, mert nincs új trükk a tarsolyában. Ehhez értett, ebből élt, nem is rosszul, amíg olajban úszott a gépezet, de most kész, passz, padló.

Mint azt az utóbbi időkben nagyjából napi ezerszer idézett G. Fodor Gábor interjúból tudjuk: Árpád ösztönös zseni. Ez akár még igaz is lehet, ám nagyon úgy tűnik, ez az ösztönös zsenialitás mindösszesen kétdimenziós és vékony egyenesként pusztán egyetlen irányba mutat. A félmatematikai nyakatekertséget rendes magyarra lefordítva: Habony Árpád zsebében egyetlen recept lapul. Ez, ni:

Végy egy rendesen utálható ellenségképet, akassz a nyakába olyan problémát, ami biztosan megosztja az országot, aztán meghallva a polgárok szavát, állj a mozgalom élére és ügyesen bogozd szét a saját magad által kreált problémagócot. Csiribí-csiribá, így lett a pékekből profitéhes árdrágító, az újságírókból biztosan mind drogos, a vasárnap nyitva tartó üzletekből a családok megrontója, a menekültekből meg vérünket szívó gazdasági bevándorló.

Csakhogy épp az utolsó nagy mutatvány, a menekültek átváltoztatása mutatta meg, hogy a közönség már átlát a szitán, a trükk lelepleződött. S ez is ott van a veszprémi eredményben. Nyilván kicsit tolják még az ügyet az illetékesek, de szép lassan elfogynak majd a sajtótájékoztatók, mint ahogyan apadni fog a gazdasági bevándorlók létszáma is. Talán valami "Nyertünk!" nyilatkozatot is kiad majd a határőrség középszintű illetékese a végén, aztán elfelejtjük ezt is, mint az internetadót.

Persze a Fidesz nem fog mindjárt szakítani Habonnyal, Tapolca előtt semmiképpen, így a miniszterelnöki tanácsadó még megkapja a frissen összetákolt kormánypárti médiabirodalmat játszadozni. S ez mindannyiunknak rossz hír. Jó hír ellenben, hogy míg a Habonyok jönnek-mennek, addig a most épp kiüríteni próbált polgári Magyarország eszméje elpusztíthatatlan.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.