Publi

Laky Zoltán

Hagyják abba az erzsébetvárosi tűzfalak elcsúfítását!

/ 2014.09.18., csütörtök 17:25 /

Valószínűleg epilepsziás rohamok kiváltására is alkalmas a VII. kerületben megjelenő falfestmények némelyike. Pedig lehet ezt ízlésesen is csinálni.

Fotó: Farkas András/Színes Város

Ha ilyen a Színes Város, akkor már jobb az üres tűzfal. Látom, hogy újabb, ezúttal 579 négyzetméteres tűzfal újult meg a Színes Város Strongbow Fesztivál keretében a Kazinczy utcában. Az alkotás a Buda vagy Pest? címet kapta. „A négy alkotó – Void, Petyka, Transone, Fork – elvontan oldotta meg ennek az ellentétpárnak az ábrázolását. A négy alkotó sajátos stílusa a falon egymásra építve és külön-külön is él. Erősen érvényesül a graffitis vonal Pest progresszivitását jelképezve, míg Buda szín- és formavilágában is a nyugodtabb oldalt képviseli, középen a Duna látható” – olvasom, s közben megy fel bennem a pumpa.

Nem azért, mert elvből ellenzem a falfestést. De azt nem tartom normálisnak, hogy Petykák és Forkok azt pingálnak egy műemléki védettségű terület falfelületeire, amit jónak látnak. Joguk van a művészi önkifejezéshez, de Budapest egyik legértékesebb városrésze nem megfelelő fórum ennek bemutatására. Ugyanezt éreztem, amikor egy lengyel művész az Akácfa utcában, egy román művész meg ugyancsak a Kazinczy utcában dekorált ki egy-egy falat. Nem a művekkel van bajom, hanem a hellyel és a móddal. És nemcsak nekem.

Fotó: Farkas András/Színes Város

„Ha a város vezetése azt gondolja, hogy bárki bármit festhet a történelmi belváros műemlékvédelmi területének tűzfalaira, erre nem nagyon lehet mit mondani” – idéztük például lapunkban Jankovits Barnabást, a tűzfalfestészetet Budapesten meghonosító Neopaint Works csoport vezetőjét. A Neopaint négy éve alkotta meg első belvárosi tűzfalfestményét a Városház téren, és azóta további 13-at alkotott a VI. és a VII. kerületben a TűzfalRehab keretében. De nem ad hoc módon, hanem a kerületi önkormányzatokkal együttműködve, végigjárva a hosszú egyeztetési folyamatot a műemlékvédelmi hatóságokkal. És ennek eredményeként a régi Zsidónegyed páratlan építészeti örökségébe szervesen illeszkedő, ízlésesen visszafogott falfestmények születtek, amelyekből a 444 szép összeállítást közölt. Igen, ezek közt se mind tökéletes (a Nemzet Színészeit ábrázoló nekem sem jön be), de a VII. kerületet nem tették kortárs művészeti kísérleti laboratóriummá. A fővárosnak sem kellene.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.