Publi

Hagyomány és megújulás

/ 2001.04.13., péntek 07:38 /

Amikor a Heti Válasz munkatársi gárdája szerveződött, senki nem mondott nagy szavakat. Csupán annyit, hogy szívesen lenne egy olyan lap munkatársa, amely párbeszédre hívja az olvasókat. Olyan hetilapé, amely nem vallja magát mindentudónak. Amelyet hosszú távú érdekek, és nem pillanatnyi, taktikai megfontolások vezérelnek. Szívesen dolgozna olyan lapban, amely távol tartja magát a sárdobálástól.

Abban is megegyeztünk, hogy - bár sajnos nincs itt, sőt mintha egyre távolodna tőlünk a Babits által áhított halk és komoly beszéd ideje -, mindent megteszünk, hogy tisztán, világosan szóljunk. Csak akkor emeljük fel szavunkat, ha azt látjuk, hogy a következő nemzedékek életlehetőségeit, fizikai és lelki kiteljesedését bárki és bármi veszélyezteti. A munkatársak magukkal hozott eszménye az a szabadelvű konzervativizmus, amely minden új gondolatra, kezdeményezésre nyitott, de tisztában van a hagyomány egyént és nemzetet megtartó erejével. Úgy hisszük, a lap nem ülhet fel világmegváltó utópiáknak, nem vallhatja, hogy a harmadik évezred millió gondjára van univerzális recept. Nem hihetjük, hogy bárki birtokában lenne a bölcsek kövének, abban bízunk, hogy a sok-sok jó szándékú ötletből, elgondolásból, részigazságból, szükségszerű konfliktusból születhet meg a jövő Magyarországa. A lap éppen azért nagy jelentőséget tulajdonít a civil kezdeményezések, a helyi közösségek jobbító elgondolásainak. Szövetséget köt mindenkivel, aki - Zrínyi Miklós ritkán idézett szavaival - azt vallja: "mindenütt felül az ég, s a föld lészen az alsó". Aki ebben a cinikus - cinikussá lett és tett - korban úgy gondolja, van értelme a higgadtan érvelő vitának, van értelme az együttérzés gesztusainak.

A Heti Válasz munkatársai szembe akarnak nézni a globalizáció kihívásával. Tudomásul veszik, hogy a világ kerekét nem lehet visszaforgatni. Ugyanakkor úgy vélik, nem mondhatunk le arról, hogy megvédjük a világfaluvá válás folyamatában kellő elővigyázatosság nélkül könnyen elveszíthető értékeket. Nagy figyelmet szentelünk a harmadik évezred elejére elbizonytalanodott ember útkeresésének. Igyekszünk megmutatni a természeti környezetet veszélyeztető tévutakat. Nem akarjuk terhelni az olvasókat a lényeges üzeneteket, folyamatokat elfedő információkkal, nem kívánunk mindenáron szenzációkkal szolgálni, de megpróbálunk minden olyan tényt, adatot összegyűjteni, amely az alapvető vitákban támpontot nyújthat. Igyekszünk felmutatni a szembenálló felek érveit, lehetőség szerint objektíven, zsigeri harag és könnyen tetten érhető elfogultság nélkül. Röviden: felnőttnek tekintjük mindazokat, akik ebből a lapból kívánnak tájékozódni.

S végül, de nem utolsósorban, az új lap olvasmányokat kínál. Segíthet a múlt megértésében, elsősorban a jelent máig meghatározó XX. századi történések újraértelmezésében.

Sorsokat, példákat villantunk fel. És persze hírt adunk korunk rejtőzködő hőseiről. Helyszínrajzokat készítünk az ország háborítatlan tájairól, nehézségekkel küzdő vidékeiről. Beszámolunk a művészeti élet fontosnak remélt eseményeiről. Követjük az oktatás és tudományos élet változásait. Meggyőződésünk ugyanis, hogy közös jövőnk nagyrészt az iskolákban dől el, hogy az ország felemelkedéséért mindennél többet tehet a tudomány.

Követjük a hazai és nemzetközi sajtó vitáit, a tömegmédiumok nem mindig rokonszenves, hétköznapjainkat, közérzetünket akaratunk ellenére is befolyásoló műsorait.

Szinte teljesíthetetlen program, mondhatja most az olvasó. De szabad-e alább adni ennél? Éppen nagypénteken, húsvét előtt. Amikor az ember - hívő és hitetlen - óhatatlanul szembenéz a hit csodájával, az örök újrakezdés lehetőségével és értelmével. Amikor Pilinszky János Harmadnapon című, nagyon is a XX. század élményvilágából kiteljesedő versét idézi: "Mert megölhették hitvány zsoldosok, / és megszűnhetett dobogni szíve./ Harmadnapra legyőzte a halált. /Et ressurexit tertia die."

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.