valasz.hu/publi/a-fidesz-cenzura-elso-napja-34503/?utm_source=mandiner&utm_medium=link&utm_campaign=mandiner_201708

http://valasz.hu/publi/a-fidesz-cenzura-elso-napja-34503/?utm_source=mandiner&utm_medium=link&utm_campaign=mandiner_201708

Publi

Sztankóczy András

Hat állítás a Fidesz újabb kétharmados győzelméről

/ 2018.04.09., hétfő 13:00 /
Hat állítás a Fidesz újabb kétharmados győzelméről

1. Ha a választás előtt adnak Orbán Viktornak egy darab papírt meg néhány színes ceruzát, hogy rajzolja meg, milyen parlamenti patkót szeretne, pont ilyet rajzolt volna. Megvan a kétharmad, minden fontos ellenzéki párt bejutott, de egyik sem erősödött meg nagyon, azaz tovább taposhatják egymást.

2. Ez utóbbi el is kezdődött, egyelőre az LMP, a Momentum és Kétfarkú Kutya kapja az ütéseket. Amelyek annyiban jogosak, hogy talán valóban elment egy-két fővárosi mandátum ezeken a pártokon, de még ez sem biztos. Az őket támogató fővárosi, fiatal, értelmiségi szavazókat ugyanis tekinthetjük az átlagnál tájékozottabbnak. Azaz tisztában voltak a szavazatuk súlyával, annak a következményeivel, ha nem a legesélyesebb ellenzéki jelöltre voksolnak, hanem valamelyik kis párt indulójára. Mégis így tettek. Ami azt is jelenti, lehet, hogy ha nincs ott a kedvenc pártjuk jelöltje, el sem mentek volna szavazni. Vagy tényleg olyan magától értetődő – mondjuk – a XI. kerületben, hogy a momentumos, kétfarkú, elempés szavazók mind behúzták volna Gy. Németh Erzsébetet?

Fotó: MTI/Soós Lajos

3. De az egész összefogásról szóló nyavalygás nem csak a baloldalon és nem csak Budapesten ostobaság. Mert igaz ugyan, hogy ha a teljes ellenzék a mai tudásával (amely a választás előtt persze nem lehetett meg) tökéletesen koordinál, le tudta volna 120 közelébe vinni a Fidesz mandátumainak a számát. Na és akkor? Bárhogy fog össze az ellenzék, a Fidesz óriási részvétel mellett, simán nyer.

4. Aminek vannak nagyon jogos okai is. Hiszen az ugyan tényleg abszurd, hogy egy borsodi faluban az oda soha be nem települő migránsok miatt voksoljon valaki a Fideszre, de a közmunkaprogram miatt akár meg is tehetné. De mivel maga a Fidesz-kampány sem az eredményeket hangsúlyozta, a győzelem fő oka mégiscsak az, hogy az állami erőforrásokra támaszkodva sikerült felépíteni egy olyan propagandagépezetet, amely tökéletesen működik. És bármilyen célpont ellen bevethető. Ezért aztán abban is felesleges az ellenzéknek bíznia, hogy a migráció- és a Soros-ellenes kampány nem tartható fenn még négy évig. Lehet, hogy igen, lehet, hogy nem, de ennek a gazdasági-, közhatalmi- és médiagépezetenek éppen az a lényege, hogy bármilyen más témával is működőképes.

5. És arra is alkalmas, hogy bármilyen új ellenzéki jelölt feltűnését és megerősödését megakadályozza. S mivel bevált, nyilván tovább kell építeni. Hiszen azok a részek és azok az emberek, akiket a legkevésbé ér el kormánykritikus sajtó, azok szavaztak a legnagyobb arányban a Fideszre. Vagyis a kormánypártok szempontjából igenis van értelme tovább szorítani vissza a média nem általuk ellenőrzött szeletét.

6. Mindez nem jelenti azt, hogy a Fidesz örökre kormányon marad, de azt igen, hogy jó sokáig ott maradhat.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Egy kanál vízben: kitört a háború a kormány médiaholdudvarában

Megnyugvás helyett háborút hozott a Fidesz győzelme a médiaholdudvarban. Immár nem csak az ideológiai elhajlással vádolt – kormány által kinevezett – kulturális vezetőket sorozzák, de a „bajtársak” is hajba kapnak. A legfrissebb, immár csak a Digitalstandon elérhető Heti Válaszból kiderül, hogy a 888.hu–Magyar Idők–pestisracok.hu tengelyen kialakult vita nemzedéki, ideológiai és pénzügyi természetű.

Elkészült a Süsü, a sárkány folytatásával Csukás István

Ha nem töltődik fel az ember, elkopik – mondja Csukás István a legfrissebb, immár csak a Digitalstandon elérhető Heti Válaszban. Az író augusztusban fellép a szóládi Ízek, Versek, Madárfütty Fesztiválon; a rendezvény célja, hogy visszacsempéssze a kultúrát és a hagyományokat a köztudatba.

Apró szobrok Budapest utcáin: bemutatjuk az alkotót

A budapestiek legújabb kedves közösségi játéka a gerillaszobor-vadászat: nyitott szemmel kell járni a várost ahhoz, hogy az ember megtalálja a várra forduló irányzékú apró tankot, az öngyilkos mókust vagy éppen a Főkukacot. Kolodko Mihály – Mihajlo Kolodko – kárpátaljai szobrászművész alkotásai amilyen kicsik, olyan beszédesek. Részletek a digitális Heti Válaszban!

Egy Fidesz-szavazó bírálhatja-e a kormányt? Itt a válasz!

A címbe foglalt kérdésről szólt a keresztény, konzervatív értelmiségieket tömörítő szervezetek Újra néven nevezzük című, áprilisban kiadott vitairata. Balog Zoltán volt miniszter és Bogárdi Szabó István református püspök minapi disputája szerint igen, de. Részletek a csütörtöki, immár csak a Digitalstandon elérhető Heti Válaszban.

Tabudöntő vélemény: „Csak showműsor az észak-koreai leszerelés”

Észak-Koreában nem bízik, Kínában még kevésbé, ennek megfelelően a Donald Trump–Kim Dzsongun megállapodástól sem vár mélyreható változásokat. Szahasi Rjo Japán professzor Ázsia jövőjéről és Japánról mint lehetséges bevándorlóországról is beszélt a csütörtökön digitálisan megjelenő Heti Válasznak.

Íme az internet egyik legsötétebb bugyra

Az internet egyik legsötétebb bugyra a „kényszerű cölibátusban” élő fiatal férfiak radikalizálódott kemény magja. Az alt-right nyelvezetét használó „incel”-fórumok immár tömeggyilkosokat termelnek ki, és a férfiak rendszerszintű kudarca miatt egyre nagyobb az utánpótlásuk.