Publi

Sztankóczy András

Hat állítás a Fidesz újabb kétharmados győzelméről

/ 2018.04.09., hétfő 13:00 /
Hat állítás a Fidesz újabb kétharmados győzelméről

1. Ha a választás előtt adnak Orbán Viktornak egy darab papírt meg néhány színes ceruzát, hogy rajzolja meg, milyen parlamenti patkót szeretne, pont ilyet rajzolt volna. Megvan a kétharmad, minden fontos ellenzéki párt bejutott, de egyik sem erősödött meg nagyon, azaz tovább taposhatják egymást.

2. Ez utóbbi el is kezdődött, egyelőre az LMP, a Momentum és Kétfarkú Kutya kapja az ütéseket. Amelyek annyiban jogosak, hogy talán valóban elment egy-két fővárosi mandátum ezeken a pártokon, de még ez sem biztos. Az őket támogató fővárosi, fiatal, értelmiségi szavazókat ugyanis tekinthetjük az átlagnál tájékozottabbnak. Azaz tisztában voltak a szavazatuk súlyával, annak a következményeivel, ha nem a legesélyesebb ellenzéki jelöltre voksolnak, hanem valamelyik kis párt indulójára. Mégis így tettek. Ami azt is jelenti, lehet, hogy ha nincs ott a kedvenc pártjuk jelöltje, el sem mentek volna szavazni. Vagy tényleg olyan magától értetődő – mondjuk – a XI. kerületben, hogy a momentumos, kétfarkú, elempés szavazók mind behúzták volna Gy. Németh Erzsébetet?

Fotó: MTI/Soós Lajos

3. De az egész összefogásról szóló nyavalygás nem csak a baloldalon és nem csak Budapesten ostobaság. Mert igaz ugyan, hogy ha a teljes ellenzék a mai tudásával (amely a választás előtt persze nem lehetett meg) tökéletesen koordinál, le tudta volna 120 közelébe vinni a Fidesz mandátumainak a számát. Na és akkor? Bárhogy fog össze az ellenzék, a Fidesz óriási részvétel mellett, simán nyer.

4. Aminek vannak nagyon jogos okai is. Hiszen az ugyan tényleg abszurd, hogy egy borsodi faluban az oda soha be nem települő migránsok miatt voksoljon valaki a Fideszre, de a közmunkaprogram miatt akár meg is tehetné. De mivel maga a Fidesz-kampány sem az eredményeket hangsúlyozta, a győzelem fő oka mégiscsak az, hogy az állami erőforrásokra támaszkodva sikerült felépíteni egy olyan propagandagépezetet, amely tökéletesen működik. És bármilyen célpont ellen bevethető. Ezért aztán abban is felesleges az ellenzéknek bíznia, hogy a migráció- és a Soros-ellenes kampány nem tartható fenn még négy évig. Lehet, hogy igen, lehet, hogy nem, de ennek a gazdasági-, közhatalmi- és médiagépezetenek éppen az a lényege, hogy bármilyen más témával is működőképes.

5. És arra is alkalmas, hogy bármilyen új ellenzéki jelölt feltűnését és megerősödését megakadályozza. S mivel bevált, nyilván tovább kell építeni. Hiszen azok a részek és azok az emberek, akiket a legkevésbé ér el kormánykritikus sajtó, azok szavaztak a legnagyobb arányban a Fideszre. Vagyis a kormánypártok szempontjából igenis van értelme tovább szorítani vissza a média nem általuk ellenőrzött szeletét.

6. Mindez nem jelenti azt, hogy a Fidesz örökre kormányon marad, de azt igen, hogy jó sokáig ott maradhat.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.