Publi

Hatan haltak bele a "sikertörténetbe"

Hatan haltak bele a "sikertörténetbe"

/ 2009.09.18., péntek 04:00 /

Ficsor Ádám munkáját kifejezetten eredményesnek ítélte a kormányfő. A 29 éves titkosszolgálati miniszter alig öt hónapnyi hivatali ideje alatt kétszer irányította magára a figyelmet.

Előbb amikor a Nemzetbiztonsági Hivatal elnökét kalaplengetve, ódákat zengve búcsúztatta el. Majd mikor a parlamenti bizottság előtt arról volt kénytelen értekezni, hogy a Nemzetbiztonsági Hivatal súlyos hibákat, mulasztásokat követett el a cigánygyilkosságok ügyében.

A történetbe hatan haltak bele. Ha melléhelyezzük az iraki vagy az afganisztáni háború áldozatainak a számát, akkor is nehezen értjük a miniszterelnök elégedettségét. Azzal meg végképp nem tudunk mit kezdeni, hogy a beismert, rendkívül súlyos hiba (?!) felelősét nem találják. Se a szakmában, se a politikában. Az előző miniszter, Szilvásy György már a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. pótolhatatlan kulcsembere. Az NBH volt elnöke, Laborc Sándor arra sem emlékszik, hogy valaha Moszkvában tanulta a szakmát. A regnáló "szakértői" kormány Ficsor Ádámja pedig miután berendezte irodáját, máris továbbállt. Mert válság idején sem lehetne semmi fontosabb a pártszolgálatnál...

Mint cseppben a tenger mutatja meg magát a jövő. Hogy a Bajnai-kormány örökségének szép számmal lesznek ugyan vesztesei, a jobb módúak és a kormányközeliek körében akadnak nyertesei is, csak felelőse nem lesz egy sem. A válságkezelők majd ünnepelik az államcsőd elkerültét, a költségvetés pillanatnyilag javuló számait, és hogy mindenben teljesítették a túléléshez elengedhetetlen hiteleket folyósító IMF előírásait.

Miközben a röpke egy év alatt lendületesen folyt és folyik a jövő elzálogosítása, koncesszióba adása, az uniós pénzek bespájzolása - készülvén a hosszú, hideg télre. Az MSZP-frakció tagjai magukban és egymásban sem bízva Bajnai válságkezelői spanyolfala mögött építik ki egyéni menekülőpályáikat, kötik meg utolsó üzleteiket. Jobbára saját zsebre. Mert a közvélemény-kutatások és az utca hétköznapi hangulata alapján már egyáltalán nem kérdés, hogy a szocialistáknak nem a saját sikerükre, sokkal inkább az ellenfél mind kevésbé fölényes győzelmére érdemes spekulálniuk.

Így is tesznek. A pillanat túlélésén kívül ezért is ígérnek biztató jövőt, kiemelkedést a válság habjaiból, gazdasági fellendülést, kiegyenesedést 2010-re, szót sem vesztegetve a hogyanról, a nagy ugráshoz nélkülözhetetlen dobbantó szétporladásáról. Arról, hogy a gazdaság teljesen bénult, a munkanélküliség dinamikusan nő, a közigazgatás szétesett, az önkormányzatok térdre kényszerülnek, a vállalkozásoktól tervezett adóbevételek irreálisan magasak, a Magyar Nemzeti Bank hiánya több mint százmilliárd forinttal fogja meghaladni a tervezettet, és hogy a váltás után szinte azonnal el kell kezdeni törleszteni az IMF-hitelt.Horváth Csaba főpolgármester-helyettes szép szavával élve: ha a BKV olyan, mint egy szocialista nagyvállalat, akkor legnagyobb sajnálatunkra az ország sem különb állapotú nála. Bár rögtön meg is kell jegyeznünk, hogy a régi rendszer trösztjei bővelkedtek ugyan párt vezényelte, alkalmatlan vezetőkben, jeleskedtek az elvtársi módszerekben, de azt a típusú gátlástalan korrupciót, amit a szocialisták és a szabad demokraták újkori uralkodása honosított meg országszerte, még a szocializmus sem ismerte.

Így hát az ellenzéknek eddig ismeretlen új időkre kell a lehető legakkurátusabban felkészülnie, hogy feledtetni tudja a távozó, "kifejezetten eredményes" kormányzatot.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.