Publi

Hinták és csúszdák

/ 2001.05.25., péntek 07:38 /

Játszótérre nem meghalni megyünk. Beton van a hinta alatt néhány helyen még ott is, ahol tragédiához vezetett az elvesztett egyensúly. Gyerekeimmel megrendeltem a jó időt, mennénk mielőbb a parkba. Vajon az önkormányzatok rendbe tették-e már a játszótereket?

Áprilisban - a statisztikai hivatal adatai szerint - éppenhogy megvoltunk tízmillióan. Nyáron már kevesebben leszünk. Ezt nem érti a kisfiam. Felfogni persze a milliót nem tudja, de azt igen: a három testvérének is kell, hogy jusson az édességből. "Ha ilyen sokan vagyunk, miért fogy az ország?" - kérdezi Andriska. És érdekli az is, miért rosszkedvű a papa a vonaton, amikor a Virágvölgybe utazunk. Rosszkedvről szó sincs, inkább beletörődően veszem tudomásul: gyerekeimet meglátva két idősebb hölgy félhangosan arról kezd tárgyalni, milyen rémes, hogy a nagycsaládosok segélyért állnak sorba az önkormányzatoknál. Vagyis úton-útfélen találkozunk a közfelfogással: a gyerekeket vállalók felelőtlenek, esetleg bigottan vallásosak.

Megáll a kisvonat, leszállunk, rövid a kaptató felfelé, és kitárul a rét. Itt a parkerdőt gondozó rt. épített játszóteret hajdanában. Pénz már nem jut a felújításra, így nagyszerű kellékké váltak a fajátékok kalandjainkhoz: a roskatag bárkán reménykedünk a szárazföld feltűnésében, majd mielőtt szétesne a szerkezet, átúszunk (bukdácsolunk) a töredezett mérleghintákon. Eljutunk a házikóba, amely állapotánál fogva alkalmas a három kismalac eljátszására, hiszen a korhadó léceket kisebb szusszantással is elfújhatja a farkas.

Társadalmi érintkezés helye is a játszótér, különösen azoknak a mamáknak, akik napközben egyedül vannak gyerekeikkel. Kevéssé jellemző ma már a többgenerációs család, a bezártságból sok anyuka a parkokba menekül. Éppen mert gyerekkel nem könnyű utazni, szociológiai tanulmányt lehetne folytatni minden játszótéren, s az eredmény a közeli utcák lakóinak összetételéről árulkodna. Vannak játszóterek, ahonnan kinézik a szülőt, ha gyereke ruhája kopottabb, mint ahogy a törzsközönség megszokta. Ezért, illetve a parfümillatú topmodell-kisugárzás miatt kerülünk el néhány zöldterületet a Rózsadombon. Ugyanakkor van ellenpélda is: egy család számtalan csemetéjével megszállta a XII. kerületi polgármesteri hivatal közvetlen szomszédságában lévő parkot. Egyik napról a másikra kedvenc játszóterükön háborús közegészségügyi körülményeket, a családjuk belső viszonyaitól agresszív gyerekeket találtak a kismamák. Kutyagolhattak távolabbi, békésebb területek felé.

Két középső fiammal kutyagolok én is a bankba. Nekik ez nagy ajándék, beleszagolnak az ismeretlenbe. Belépünk a pénzintézet krómcsillogású, gránitsimaságú világába. Reménykedem abban, hogy nem lesznek sokan, mert ismerem fiaimat: néhány perc alatt megunják a hivatalt, kirobban a mozgásigényük. Márpedig a bank nem játszótér. Ezt sugallja a biztonsági őr érkezésünket fogadó szigorú tekintete. Szerencsére példátlanul üres az előtér. Megnyugodva az automatához lépek, megnyomom a gombot. A gép, mintha nyelvet öltene, amiért pénzfelvételre szorulok, kitolja a papírt, a sorszám 346. Azon nyomban hív a bim-bam csengő, mehetünk a négyes ablakhoz. De hol vannak a gyerekeim? Tapogatózom kézfogásuk után, ijedten megfordulok. Leforráz a látvány: Andriska és Marci veszett sebességgel nyomogatják a sorszámkérő gombokat, a gép meg köpködi a cetliket. Számot kapunk egyebek között a devizatörzstőke-ügyintézéshez, valuta be- és kifizetéséhez, kötvény- és részvényvásárláshoz. Bim-bam, bim-bam, már hívnak is valamennyi ablakhoz, hiszen alig van ügyfél. A fiúkat elrántom a masinától, amely még ad egy utolsó jegyet az értékpapír-ügyintézéshez. "Ez nem játszótér" - jegyzi meg a biztonsági őr, miközben sorra járom az ablakokat, bízva az alkalmazottak együttérzésében.

Szüksége van minden nagycsaládosnak a társadalom együttérzésére. Hiszen önmagában nem elegendő a gyerekek után járó adókedvezmény, a családi jegy a művelődési központokba vagy az olcsóbb utazás. Ezek mellett azt kellene sugároznia a világnak: szükség van a jövő nemzedékre, megbecsüljük azt, aki gyerekeket nevel.

Csúszdázni a gellérthegyi játszótéren lehet a legjobban. Itt lehet csőbe bújni, vályúba vagy óriás tepsire feküdni, mindegyik irdatlanul meredek. A hely különlegessége miatt itt a legsűrűbb és a legszínesebb a gyerekhad. Mintha jelen lenne hazánk összes veszélyeztetett kiskorúja. Együtt láthatjuk a kicsapott csellengőket és az újgazdagok kedvenceit. A szülők a hosszú padon társadalmi rangtól függetlenül aggódva figyelik a hangsebességgel száguldó fiúkat és lányokat, lesik, miként szakad darabokra a nyolcezer forintos szandál vagy a turkálóban vett tornacipő. Közös a sorsuk abban is, hogy kezet senki nem tud mosni, mert mint annyi játszótéren, itt sincs víz. Aggódom én is hazafelé menet, mert mind a négy gyerekem szopja az ujját. Hangos csámcsogás kíséretében csúszdáznak le a bacilusok az ártatlan gyomrocskákba. Aggódva várom, mit hoz a holnap.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.