Publi

Van-e otthon szülés Geréb Ágnes nélkül Magyarországon?

/ 2011.04.04., hétfő 11:20 /
Van-e otthon szülés Geréb Ágnes nélkül Magyarországon?

Csapdában vergődnek az otthonszülés-mozgalom hívei. Hitüket bombázza le, hitvallásukat kérdőjelezi meg az a büntetőper, amely vezetőjük, Geréb Ágnes ellen folyik.

Merthogy meghalt egy újszülött. Az új világ felé tartva elakadt, s miközben útját segítették, eltörött a gerince. A mentővel kórházba szállított édesanyából ezek után már csak halott gyermekét operálhatták ki.

Megrázó eset. Tragédia.

A bíróság - szakértők bevonásával - egyértelműen kizárta annak lehetőségét, hogy a halált a szenvedő anyán segíteni igyekvő mentősök idézték elő. A szülészorvos így bűnösnek találtatott, és első fokon két év letöltendő fogházbüntetést kapott, mellékbüntetésként pedig öt esztendőre eltiltották foglalkozása gyakorlásától.

A bíróság épülete előtt mégis szimpátiatüntetés fogadta az elítéltet. Testükre vászonhordozókban erősített kisbabákkal, színes ruhákban felvonuló nők nyilvánították ki együttérzésüket mozgalmuk vezetőjével, szülészükkel.

Csak vele. Mintha az ítélet nem is konkrét esetekben elkövetett, súlyos hibákról szólna, sokkal inkább a "szovjet típusú egészségügyben szocializálódott, otthonszülés-ellenes" erők szervezett merényletéről. Amelyben nem az elveszített gyerekek - vagyis a szülőcsatornában elakadt, illetve a szülésvezető hibája miatt agykárosodást szenvedett és féléves korában meghalt kisbaba - az áldozatok, hanem maga a mozgalom.

Csapdában vergődnek az otthon szülés hívei. Geréb Ágnes nemcsak jelképük, vezetőjük, de az otthonról otthonra járó szülészorvosuk is. Maga az intézmény, amely a bíróság által megítélt és elmarasztalt hibával saját magát sodorta veszélybe.

Van-e otthon szülés Geréb Ágnes nélkül Magyarországon? Ez most a kérdés.

És nem szabadna, hogy az legyen. Nem megengedhető, hogy az ügy hitvita áldozatává váljék. Otthon szülés kell hogy legyen. Ahogy mindig is volt. Törvényi keretek között. Biztonságban. Felkészült szülészekkel. Minden felesleges kockázat kizárásával. Hogy bírósági ítéletek övezte, felhabzott mozgalmárvita ne folyhassék róla.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.