valasz.hu/publi/baj-van-popper-peter-meg-akosnal-is-mereszebben-fogalmaz-a-nokrol-116705

http://valasz.hu/publi/baj-van-popper-peter-meg-akosnal-is-mereszebben-fogalmaz-a-nokrol-116705

Publi

Hogyan tovább árvíz után?

/ 2013.06.28., péntek 16:08 /
Hogyan tovább árvíz után?

865-891. Ez nem egy telefonszám, hanem az eddigi és az új vízállásrekord Budapesten! 2006-ban 865 centinél 800 ezer homokzsák kellett, most 2013-ban 9 milliónál is több fogyott (eddig). 26 cm víztöbbletnél több mint tízszer annyi homokzsákra, így több mint tízszer annyi homokra, munkaórára stb. volt szükség.

Ha legközelebb még fél nappal tovább esik az eső az Alpokban és ezért még 26 centivel magasabb árhullám jön, akkor 10x10=100-szor több homokzsák, munkaóra, ember stb. kell majd a gátakra? Igen, a költségek exponenciálisan nőnek!

Ha a víz eléri a budapesti védművek szintjét (930 cm), hogyan védekezünk majd? Mint Orwell Állatfarmjában Bandi, az igásló: majd még keményebben dolgozunk? Még erősítünk, magasítunk a gátakon? Már most is hátulról kell megtámasztani a gátakat, hogy ne tolja el a helyéről az ár, ne roppantsa össze a víznyomás. Folyóinkon 170 éve építjük, erősítjük, magasítjuk a gátakat, már tízszer magasabbak, mint az eredeti tervekben voltak. Vége, elérkeztünk arra a szintre, amikor gátakkal, heroikus munkával, iszonyú anyagi ráfordítással még éppen meg tudtuk tartani a vizet. A Dunán még csak tározókkal sem lehet bohóckodni. A tetőzéskori vízhozam egy óra alatt töltené fel a teljes Velencei-tavat.

Minden tudós, szakértő egybehangzóan állítja, hogy a klímaváltozás miatt egyre nagyobb árvizek jönnek. Erre most már az osztrákok is rájöttek, Bécs alatt szélesítenék az árteret, a német zöldek is az Elba ártérének bővítésében gondolkodnak.

Az új kihívásra új választ kell adni! A válasz ismert, kipróbált, több száz évig működött Magyarországon a török megszállás előtt: ez a fokgazdálkodás. Sok helyen írtam erről (a Népszavától a Barikádig), ezért most csak röviden: a fokgazdálkodás egy okosan irányított árvíz, ahol a vízfelesleget oda vezetjük el, ahol hasznát látjuk. Ezzel a módszerrel a vízszintingadozást harmadára-negyedére tudnánk csökkenteni, a mostani árhullám éppen csak kijött volna az alsó rakpartra.

Az osztrákok Bécs alatt, a Dunán a Morva-torkolatig - egyszerűen helyhiány miatt - nem tudnak érdemi vízszintcsökkentést elérni. Magyarországnak, Szlovákiának, Ausztriának összefogva kellene kialakítani Bécs és a magyar Dunakanyar közt az egységes vízszintcsökkentő fokrendszert, így védve egyszerre Bécset, Pozsonyt és Budapestet. A módszer az Elbán is alkalmazható. A régi módszerrel már nem lehet Drezdát, Magdeburgot megvédeni, hiába ölnének bele eurómilliárdokat, a probléma ugyanúgy visszatérne.

A világban az elmúlt tíz évben Európán kívül is gigantikus árvizek pusztítottak. A 2011-es thaiföldi árvíz, amely eddig a világ negyedik legdrágább természeti katasztrófája volt, megduplázta a merevlemez-árakat. A 2010-es pakisztáni árvíz kárait 43 milliárd dollárra becsülik, és a világ gyapottermelésére volt kihatással. Ausztráliában már évente két-három jelentősebb árvíz van. A 2010-2011-es árvizek az ország GDP-jét 28,7 milliárd dollárral csökkentették. Az USA most kezdi belátni, hogy a Missouri-Mississippi árvizeit nem tudja gátakkal megállítani. Vannak olyan szakaszok, ahol a gátak már 15 méter (5 emelet) magasak.

A fokgazdálkodás - nemcsak a Dunán és a Tiszán, hanem a világ számos országában - hasznosítható lenne az árvizek, a belvíz, az aszály és a szikesedés kezelésében. Ez lehetne az ország egyik fontos exportcikke. Ban Ki Mun, az ENSZ főtitkára erre már 2009-ben felhívta Bajnai Gordon figyelmét. Eredménytelenül.

Hogyan tovább Európa és hogyan tovább Magyarország az árvíz után?

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.