valasz.hu/publi/kina-okozhatja-a-focivebe-tortenelem-kovetkezo-meglepeteset-129009

http://valasz.hu/publi/kina-okozhatja-a-focivebe-tortenelem-kovetkezo-meglepeteset-129009

Publi

Bódis András

Hokivébé után: Magyarország, így szeretlek! Pont így!

/ 2016.05.18., szerda 16:17 /
Hokivébé után: Magyarország, így szeretlek! Pont így!

Felejtsük el, hogy „ki nem ugrál, büdös cigány”. Van helyette jobb: „aki ugrál, büszke magyar”!

Emlékeznek még, amikor Miklós Edit a hatodik helyen állt a Szocsi téli olimpia lesiklóversenyén, majd valaki becsúszott elé, és végül hetedikként már nem lett pontszerző? Keseregtünk egy kicsit, de vigadva sírt a magyar, hiszen mégiscsak sínemzet lettünk, és az Erdélyből „átszármazott” sportolónak azóta bérelt helye van a világelitben.

Egészen hasonló dolog történt az A csoportos hokivébé szentpétervári helyszínén. Történelmi győzelem a fehéroroszok ellen, majd tegnap este a beloruszok úgy elnáspángolták a franciákat, hogy mi végül – gondolom, átmenetileg – visszaestünk a második ligába. De közben azért hokinemzet lettünk. Mindezt úgy, hogy a teljes magyar válogatotti keret éves fizetése a külföldi klubokban játszókkal együtt sem éri el az egymillió eurót (315 millió forintot) – ezt az egyik játékosunk szíves közléséből tudom. Összehasonlításképpen: a nálunk nem nagyságrendekkel jobb szlovákok egyik NHL-játékosa, Andrej Sekera idényenként 5,5 millió dollárt (1,7 milliárd forintot) keres. Egyedül. Ennyit.

A sí intelligens sportág: nincs két ugyanolyan domborzatú pálya, sőt ugyanaz a lejtő is mindig más; attól függően buckásodik ki, hogy milyen meleg van, esik-e épp a hó, mennyire fagyott ki a felület éjjel, mennyire fúj a szél, hányan csúsztak előtted, hogyan tűzték ki a kapukat. Tehát a természet és az ember összjátéka vizsgázik. A hoki is intelligens sport, hiszen hihetetlen gyors észjárást és együttműködési képességet követel meg a művelőitől. Szóval: ezt is, azt is lehet szeretni.

Azért is lehet szeretni, mert igazolja, hogy létezik az a bizonyos „határokon átívelő nemzetegyesítés”. A székely tesók nélkül ma jóval látványtalanabb lenne a hazai jégkorongbajnokság – és nem mellékesen: a vébé három legjobb magyarja közül kettő (Sofron István, Bartalis István) csíkszeredai születésű. A „nemzetegyesítés” ráadásul nemcsak a határokon, hanem a nemzedékeken is átívelt: sokszor az 1990 után születettek (Sebők Balázs, Nagy Krisztián, Galló Vilmos, Erdély Csanád, Stipsicz Bence, Garát Zsombor, Rajna Miklós és Vay Ádám) vitték a hátukon a csapatot. És nemcsak jelenünk, jövőnk is van ám, hiszen ezek a fiatalok – bár részben külföldön pallérozódnak – az eddigi legnagyobb hokiélményüket éppen a magyar mez „szorításában” élték át.

Ez a közösség tudta, hogy a szabályok szerint mindig a vesztesnek kell elhagynia először a jeget, mégis – a büntetés ódiumát vállalva – bent maradt Himnuszt énekelni a szurkolókkal. Aztán persze a nemzetközi szakszövetség eltekintett a büntetéstől; egyrészt, mert valahol ők is emberek, és meghatódott állapotban nem könnyű szigorúnak lenni, másrészt akkora reklámot senki nem csapott idén a hokinak, mint a vébé legszenvedélyesebb csapatának választott magyarok, illetve a bő ezerfős táboruk.

A tábor, amely nem azt ordibálja, hogy „ki nem ugrál, büdös cigány”, hanem azt, hogy „aki ugrál, büszke magyar”. És közben egy percig sem felejt el humorosnak lenni. Elkezdi guggolásban énekelni az „Érik a szőlő”-t, majd amikor odaér, hogy „van vöröshagyma”, hirtelen mindenki felugrik, és tombol. A tábor, amely úgy tüzeli az egyik legkeményebb magyar játékost, a már emlegetett Sofron Istvánt, hogy „puha vagy Sofi”! A tábor, amely a Kanada elleni meccsen 6:1-es bukónál azt kiabálja, hogy „bírók nélkül senkik vagytok, hej” – de mindezt egy pillanatig sem gondolja komolyan.

Magyarország, így szeretlek!

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.