Publi

Stumpf András

Idióta vagyok

/ 2011.11.05., szombat 15:03 /
Idióta vagyok

Kövér László szerint legalábbis.

„Strasbourgban néhány idióta, fogalma sem lévén arról, hogy az országban mi zajlott 50 éven keresztül (...) úgy gondolja, hogy a szabadságjoghoz tartozik, hogy valaki a vörös csillaggal demonstráljon".

Ezt Kövér László házelnök mondta tegnap, arra reagálva, hogy az Emberi Jogok Európai Bírósága 4000 euró (1.250.000 forint) kártérítésre kötelezte a magyar államot Fratanolo Jánossal szemben, és további 2400 euró perköltségét is térítenie kell. A Munkáspárt 2006 tiszteletbeli elnökét vörös csillag viseléséért büntették meg itthon, ezért rohant Strasbourgba, akárcsak Vajnai Attila korábban, aki szintén nyert a magyar állam ellen.

Hogy a strasbourgi bírák idióták-e, arról sok fogalmam nincs. Elképzelhető. Még az sem kizárt, hogy megvizsgálva egy-két bíró hátterét, kiderülhet, hogy szép kis komcsi múltat takar a talár. Én azonban biztosan idióta vagyok, ugyanis egyetértek a döntéssel.

A magyar szabályozással meg nem.

Hoppá.

Hasonlóan a holokauszttagadás-tilalmat komcsibűntagadás-tilalommal kiegészítő törvény ügyéhez, amely teljesen felesleges volt, éppen a rossz irány. Meg kellett volna semmisíteni az egészet, azt a dilettáns MSZP-s kampánytörvényt, amely gyönyörűen példázza, milyen az, amikor valami külföldi píszí-cuccot egy az egyben átvesz a gondolattalan megfelelési kényszer, hogy ajropéernek tűnjön fel.

A holokauszt tagadása ugyanis Németországban divatos - ottan az a helyzet, hogy a pártolását, éljenzését kizárja a társadalmi konszenzus (ott tényleg van ilyen), tehát maradt a tagadás, mint lehetőség. Itthon ezzel szemben nem tagadni szokta az a maroknyi, max kétezer fős valódi neonáci, aki itt él közöttünk, hanem ünnepelni.

Mindegy, a szoci törvényalkotó nem valós problémára akart valós választ adni, csupán kampánygesztust mázolt a Magyar Közlönybe, s észre sem vette, milyen röhejes közben.

A vörös csillag és a horogkereszt viselése pedig szerintem nem bűn. Tudom, sokan fognak vitatkozni velem, de a véleménynyilvánításhoz, világnézete bemutatásához, önmaga kifejezéséhez mindenkinek joga van.

Az, hogy ez egyesekben félelmet kelthet, nem érv. Amíg valaki nem uszít, nem szervezkedik, nem akarja megdönteni az államot, csak önmagát bélyegzi meg, szíve joga. Praktikus dolgok ezek a jelképek. Sűrítve, röviden írhatja magára bárki, ami betűvel sokkal hosszabb lenne, talán a kabát hátára sem férne ki. Hogy ugyanis: „agresszív, frusztrált, tudatlan állat vagyok" (horogkereszt), vagy azt, hogy „elszállt, utópista, részvétlen barom vagyok" (vörös csillag).

Tiltani meg már csak azért sem célszerű, mert a jelképek könnyen helyettesíthetők, a félelmet pedig a Sztálin-póló vagy a Hitler-bajusz is kiválthatja. Úgy meg mégsem lehet tiltani, hogy „minden tilos, ami félelmet kelthet". A paranoid például állandóan fél, mégsem volna üdvös, ha az ő félelmét szem előtt tartva hoznánk törvényeket.

Ráadásul az, aki kirakja magára ezeket a jeleket, az eredetieket, nem veszélyes. Látszik rajta, kicsoda. Azonosítható. Biztosan nem szánom rá a szabadidőmet, hogy megismerkedjek vele, sörözgessünk - ránézek, rögtön tudom, hogy efféle idiótákra nincs időm, az idő pedig pénz, tehát jól jártam a gyors infószerzéssel. Nem csak én: az állam is. Arra nézve sem veszélyesek ezek a szendvicsemberkék. Veszélyesek épp az illegalitásban működő komcsik voltak - elég jó hatásfokkal dolgoztak ugye 94 évvel ezelőtt.

Meg aztán, van itt még egy szempont: ami tilos, az szexi. Amit tiltanak, az nyilván fontos, veszélyes. Nagy, titkos igazságok kifejezőjévé válik így a vörös csillag vagy a horogkereszt, amelyeket elnyom a gonosz hatalom, a burzsoázia vagy a zsidó világösszeesküvés. Nem pedig két idejét múlt, kukába való ócskasággá. Pedig az mindkettő.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.