valasz.hu/publi/hat-allitas-a-fidesz-ujabb-ketharmados-gyozelmerol-128083

http://valasz.hu/publi/hat-allitas-a-fidesz-ujabb-ketharmados-gyozelmerol-128083

Publi

Dévényi István

Igazságok harca

/ 2018.06.13., szerda 16:39 /

Múlt héten vitánk volt: Schiffer András, Lánczi Tamás, a Figyelő főszerkesztője és jómagam beszélgettünk közéletről egy lelkes egyetemista csapat felkérésére. Mivel két és fél órán keresztül gyúrtuk egymás véleményét (nem sok sikerrel amúgy, de erről később), így nem is a konkrétumok, hanem az egész véglecsengése inkább a fontos.

Például, hogy bele kell törődni: párhuzamos valóságok vannak, és a párhuzamos valóságok között nincs átjárás. És mindegyik párhuzamos valóság tökéletes, beleköthetetlen logika mentén épült fel.

Ha én azt mondom, hogy ott voltam, és nem úgy történt, arra az a válasz, hogy ott voltál, de úgy történt, csak te nem vetted észre. Vagy nem értetted, hogy úgy történik.

Sokáig azt hittem, ha hiszel az igazadban és őszinte vagy, az mindenre elegendő. Csakhogy már rengeteg igazság van, itt is, ott is felépültek a külön igazságok, így hiába vagy őszinte, a másik igazságok világában az őszinteséged hamissággá torzul.

Abban is hittem, hogy ha azt gondolod, hogy igazad van, és őszinte vagy, akkor be tudsz csempészni legalább valami icipici kis igazságmagvacskát a te világodból a többi világba. Fenét. A párhuzamos valóságok és igazságok nyálkás kígyókként tekeregnek egymás körül, ügyesen elkerülve még az érintkezést is.

Igazságok harca. Vagy beleállsz valamelyikbe, vagy senkit sem érdekelsz. Hogy meg akarod érteni a másik igazságának logikáját, még ha közben egy betűjével se értesz egyet, rég lejárt lemez. A legnagyobb bűn pedig, ha belátod, hogy tévedtél: a másikok győzelemként élik majd meg, s a gyengeségednek tekintik, a „tieid” pedig megvetnek érte, hiszen ki szereti, ha belülről kezdik lebontani a jól felépített, biztonságos igazságát.

A langyosokat pedig kiveti szájából a harci lázba hergelt társadalom.

Viszont a vita megértetett velem valamit. Látva a NER hétköznapi működését, azt gondolja az ember, hogy morálisan bizonyosan neki van igaza. Ettől akarva, akaratlanul azzal hitegeti magát, hogy erkölcsileg a NER felett áll, így bármi is legyen a vége, az erkölcsi győzelem az övé.

Csakhogy

A grundon tartott beszélgetésen Schiffer András hozta szóba, hogy vajon az MVM-hez hasonló, nem piaci, mármint a piacnak nem kitett állami cégek miért hirdetnek orrba-szájba a különböző kormánymédiában? Jogos felvetés, azt hihetnénk, hogy erre csak egyféle magyarázat van, mégpedig, hogy mert így tömik pénzzel a kormányzati nyilvánosság különböző felületeit.

Hát nem!

Van tökéletesen logikus NER-magyarázat is, miszerint Magyarországnak globálisan is helyt kell állnia, főleg most, amikor a bevándorlás miatt gigantikus multicégek fenekednek hazánkra. Ezeknek a cégeknek fel kell mutatni, hogy van például MVM, amely a maga lokálisabb világában felveszi velük a harcot. Ezek a hirdetések ezt mutatják meg a polgároknak.

Na, ja, mondja erre az ember, de akkor miért nem hirdet az MVM a nem kormánypárti médiában is? Ha a kormány tényleg kommunikációs háborút vív a globális cégek ellen, akkor nem az lenne a célja, hogy valamennyi állampolgárát elérje ezzel az információval? Ez volt az én grundos kérdésem.

És a hibátlan NER-válasz: Ennél rosszabbat a kormány nem is tehetne, hiszen a nem kormánypárti médiát zömével épp azok a globális multicégek működtetik, amelyek fenekednek Magyarországra. Márpedig miért kellene az ellenségnél hirdetni?

Szóval hiába hiszed, hogy te vagy az erkölcs bajnoka, a NER-ben ülő NER-másod is pont ugyanazt hiszi, ugyanolyan mély meggyőződéssel.

Úgyhogy az elképzelt erkölcsi győzelem is megy a levesbe.

Felhívás!
Ha szeretné támogatni lapunk újraépülését, kérjük támogassa szerkesztőségünket a Heti Válasz Kiadó Kft. 11794008-20532422-es bankszámlaszámon.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Elbűvölő Sanghaj Budapesten

A kínai csomózással és a bársonyhímzéssel is megismerkedhetnek az Elbűvölő Sanghaj programsorozat látogatói egy hétig. Fotó, festmény, design.

Így zajlik a nyugdíjrendszer rejtett reformja

Sosem látott mértékben maradnak el a nyugdíjak a keresetek növekedése mögött, és szegényednek el az idősek az aktívakhoz viszonyítva. A rejtett nyugdíjreform furcsasága, hogy mindez az érintettek legnagyobb megelégedésére történik.

A nő, akit Trump elnök megnyugtat

Közös megoldásra van szükség migrációügyben, Oroszországgal pedig világosan kell beszélni – véli Észtország elnöke. Kersti Kaljulaid a Heti Válasznak azt mondta: nevén kell nevezni, mi folyik Ukrajnában, különben hozzászokunk, és ezt a hibát egyszer már elkövettük.

Ugyanúgy?

„Ahogy ma az állam már a Nemzeti Kommunikációs Hivatalon keresztül költséghatékony módon kezeli az állami hirdetéseket, ugyanúgy központosítani lehetne a kulturális mecenatúrára fordított pénzeszközöket”, nyilatkozta Szakács Árpád a Figyelőnek. A Médiaworks főszerkesztője a Magyar Időkben indított sorozatával a kulturális mecenatúrát, annak visszásságait vette célba, kritizálva, mi több, támadva a baloldali gondolatok előtt teret nyitó állami intézményvezetőket.

Itt a könyvhét mérlege: idén egy bájos fiatal írónő asztala előtt kígyózott hatalmas sor

Több mint egy évtizedig az ünnepi könyvhét megnyitója után fél órával megjelent a Vörösmarty téren Esterházy Péter; tíz perc múlva már jöttek és nem akartak elfogyni a dedikálásra váró olvasók. Helyben vagyunk – bólogatott a közönség, ki örömmel, ki fanyalogva. Idén egy bájos fiatal írónő asztala előtt kígyózott hatalmas sor. Részletek a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

Azt ígérik, jobb lesz a MÁV, mint az osztrák vasút

Az osztrák vasút Budapestre közlekedő vonatánál magasabb színvonalat ígér jövőre a MÁV a felújított vasútvonalakon, saját gyártású kocsijai fedélzetén. Részletek a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

„Putyin úgy fogja felhasználni a focivébét, ahogy Hitler tette az 1936-os olimpiával”

Kelet-ukrajnai háború, túlárazások, bosszúszomjas angol ultrák – néhány a 21. foci-vb-re vetülő árnyék közül. A nemzetközi politika nagyágyúi végül, a Krím annektálása ide vagy oda, nem maradnak távol a június 14-től kezdődő világbajnokságtól. Részletes háttér a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.