Publi

Dévényi István

Így lett áruló a Quimby

/ 2016.12.31., szombat 08:00 /
Így lett áruló a Quimby

Visszatekintő: 2016 legnépszerűbb publicisztikái a Válasz.hu-n!

Áruló lett a Quimby zenekar. Hogy mit árultak el, azt nehéz megfogni, a hogyant már könnyebb: úgy, hogy felléptek Tusványoson. Ami ugye a Fideszhez köthető szabadegyetem helyszíne.

Össze is állt azonnal a kép a rajongók (és álrajongók) egy részének a fejében: ha egyik délelőtt Orbán Viktor tart előadást, másik este meg a Quimby zenél, az csakis önfeladás lehet, és ez még a jobbik eset, inkább öneladás, áruba bocsátkozás, a diktatúra szekerének tolása, és így tovább.

Egyszerű, mint a pofon.

Ami kimarad belőle, az a lényeg, Tusványos. Nem véletlen, hogy azok ütik legnagyobb hévvel az együttest, akik soha sem jártak arrafelé, vagy az utóbbi években egészen bizonyosan nem.

Igen, valóban volt olyan, amikor a fél Fidesz a táborban heverte ki az aktív politizálás fáradalmait, és késő este a félmeztelenül a Börtön ablakábant gitározó Révész Máriusz kísérte halkan a tábortűz mellett Deutsch Tamás pre-standup sztorijait. Mondjuk úgy, hogy ezek voltak a daliás idők. Amiket a tábor már nyomokban sem tartalmaz.

Tusványos ma úgy néz ki, hogy délelőtt szabadegyetem, ahol az előadásokon időjárástól függően 10-100, de inkább 20-50 ember okosodik, este meg kvázi Sziget Fesztivál, ahova szerte Romániából, de leginkább Erdélyből özönlik a tízezres ifjúságtömeg. Akik közül rengetegen még csak nem is sejtik, meg nem is érdekli őket, hogy mi folyik a bulinak otthont adó katlan környékén napközben.

A zenekar egyébként a Facebookon reagált a kritikaözönre, így:

"A zenekar egy zenei fesztiválra utazott Erdélybe, hogy nagy szívvel muzsikáljon az ott élő magyar embereknek. A napközbeni politikai programoktól elhatárolódunk. Cefetül rühelljük, ha bárki is a saját politikai meggyőződésének erősítésére használja a bandát. A közönség este 10 után a miénk. És míg a politikusok a sötétben a saját köreiket róják, mi együtt üvöltjük a medvékkel hogy "tetszik a zaj!" Sokról mondunk le, hogy függetlenek maradhassunk és ez a továbbiakban is így lesz. A vakságon meg nem keresünk fogást! Mert hogy nincsen az rajta. ;) "

Az idén 27. alkalommal megrendezett Tusványosi Szabadegyetem hosszú ideje az egyetlen, ebben a régióban található olyan fesztivál, ahol tízezres tömeg előtt lépnek fel magyarországi együttesek. Örültünk, hogy kritikus dalaink ellenére is meghívtak bennünket, elvállaltuk, fontosabbnak éreztük, hogy az erdélyi közönségnek is játszhassunk, minthogy politikailag, erkölcsileg megítéltetünk-e. Hát megítéltettünk. Naivitásból, vagy jóhiszeműségből-e de beleléptünk a szarba, félreérthetővé váltunk, de az sem kizárt, hogy egyszerűen csőbe lettünk húzva, mindenestre a vitaindító trollok és hamis betaggelések rendkívül furák és ezt még mi is vizsgáljuk.

Nem lennénk boldogok, ha vélemény azonos fesztiválok lennének csupán, mindegyiken megegyező gondolkodású ember tömeggel. Ha így gondolkoznánk, ugyanannak a képmutatásnak a hibájába esnénk, amitől mi magunk is besokallunk.

Az esti koncertekre, több mint 10 000-en váltottak naponta jegyet. Ezek az emberek bulizni jöttek, a délelőtti szabad egyetem programjai hagyományosan ingyenesek. Ezeken sok olyan politikai beszélgetés, előadás folyik, amiknek tartalmával a zenekar nem tud azonosulni.

Az elmúlt 25 év során a Quimby rengetegszer tett tanúbizonyságot arról, hogy a tolerancia, igazságosság, nemi- vallási- és faji előítéletektől mentes nyitott világ az, ami számára elfogadható. Bármiféle szegregáció, megkülönböztetés összeegyeztethetetlen az általa vallott elvekkel.

A zenekar a kezdetektől mindig megőrizte a függetlenségét és a jövőben sem szeretnénk semmilyen politikai képződmény szócsöve lenni.

Azoknak, akik részt vettek ezen a koncerten egyértelmű, hogy változatlanul ezen az úton járunk. Eddig számtalanszor megmutatta a banda, hogy ha kell akár vacak technikán, ramaty időben, kétséges minőségű produkciók között is rendes rock n' roll zenekarként, akár dacból is igazi odabaszós koncerteket ad. 25 év alatt a sikereket ezzel érte el és a következő 25-re is ezt tervezi.

A továbbiakban pedig a Quimby minden energiáját a dalszerzésnek, és koncertezésnek szenteli."

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Az élelmiszer a legjobb ajándék

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a SPAR gyűjtése keretében tartósélelmiszereket lehet adományozni a nélkülözőknek karácsonyra.

Így nyomul a kínai „puha erő” Magyarországon

Peking nem csak üzleti beruházásokkal hagyna nyomot a világban: a politikai törekvések útját kulturális köntösben is egyengetik. A keleti nyitás Magyarországon is fogékony e törekvésre – lássuk, mekkora a siker. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.