Publi

Stumpf András

Így mentse meg a magyar sajtót Juhász Péter és Karácsony Gergely!

/ 2017.07.28., péntek 10:20 /

Óóóriásit fognak tüntetni Juhász Péterék augusztus 20-án, és nem másért fognak tüntetni, de egyenesen a sajtószabadságért, hovatovább az újságírók szervezett kormányzati vegzálása ellen.

Juhász, akinek nagy rutinja van az óriási tüntik szervezésében (Milla), valamint nagy rutinja van még a lelkesedésnek egynémely politikailag esélytelen ballib ikon (Bajnai Gordon) mögé csatornázásában is, ezúttal sincs egyedül. A riási tünti beharangozó videójában Karácsony Gergellyel feszítenek együtt, aki ugye meg van győződve róla, hogy jövő ilyenkor ő lesz Magyarország miniszterelnöke, de amikor a szakadár szocik beállnának inkább mögé, tehát legalább elvi esélye keletkezhetne a mikropárt vezetőjének az ellenzéki kormányfőjelöltségre, Karácsony akkor közli: Botka-puccsban ő aztán nem lesz partner.

Juhász a videóban elmondja, hogy Gulyás Márton, Vágó Gábor, Lukácsi Katalin és „a Pólus pártjai” is ott lesznek az iási tüntin. Tudják, kedves olvasók, azok a pártok, amelyek épp nyilvánosan estek egymásnak a héten, és nagyjából semmiben sem értenek egyet. A Momentum például még Vágó Gábor népszavazós kezdeményezésére is nemet mondott, az LMP erre nekirongyolt a Momentumnak, aztán azért is, mert a neolib ifipárt nem hajlandó megmondani, mégis mennyiért szervezte nyári bulikáját. Satöbbi.

Fotók: MTI/Kovács Attila, Illyés Tibor

Sebaj, itt a csodafegyver, a sajtószabadság, amely nélkül nincs demokrácia. Ebben talán sikerül még egyetérteniük az ellenzéki csodacsatároknak. Az állítás egyébként igaz és egy ási tüntetésre elég is lehet: ezzel pont azokat ki lehet vinni egyszer az utcára, akik nem szeretik a kormányt.

Másokat nem nagyon. Fájdalom, de az újságírás és főleg az újságírók cseppet sem népszerűek össztársadalmilag. Nyugalom, nem is vágyunk füstre, fényre, flitteres ruhákra. Minket nem kell szeretni. Nem vagyunk rocksztárok. A helyzet viszont az, hogy a politikus után rögtön az újságíró következik a listán, ha a népet arról kérdezzük, mely szakma képviselői érdemesek legkevésbé bizalomra. Már tíz éve is az volt a helyzet, hogy a magyarok 63 százaléka szerint megbízhatatlanok voltunk, és tippem szerint jó, ha ma a nép ötöde megbízik a sajtóban és képviselőiben.

Ez persze nem jó és elég igazságtalan is, de nem siránkozni jöttem, csupán felhívnám a figyelmet: össztársadalmi összefogás alapjának biztosan nem jó téma a sajtószabadság meg a demokrácia. Az újbalos pártok összeverbuválására egyetlen si tünti erejéig persze jó lehet és az is biztos, hogy a publicitással nem lesz gond: minden szentnek maga felé, ugye.

A kétségkívül borzalmas állapotban lévő magyar sajtón viszont nem segít majd az i tüntetés. 

A nem kifejezetten propagandacélokból működtetett sajtó ma is törekszik persze a tisztességre és a szakmaiságra (igen, létezik ilyen), gyakran erején felül, konfliktusok árán is. Egy-egy váratlan politikai-gazdasági fordulat olykor paradox módon épp lehetőséget biztosít a független és szabad működésre. Ideig-óráig, amíg nem jön mondjuk egy újabb váratlan fordulat. Megbízható, minőségi, hosszútávon is biztosan kizárólag az olvasót szolgáló sajtó viszont akkor lesz, ha a polgár főnöki helyzetbe hozza magát és elintézi, hogy kedvenc lapjának szerkesztősége ne csupán a politikától, de gazdasági érdekcsoportoktól (mondjuk a kettő gyakran elválaszthatatlan) is függetlenül működhessen.

Szóval igen, lehetséges tenni a kormányzat kézi vezérlésű médiakoncepciójának totális győzelme ellen. Csak éppen ennek megoldása nem a tüntetés.

Ne kerülgessük a forró kását, mondjuk ki nyíltan a titokzatos, mégis, a nyomtatott sajtónak garantált sikert hozó megoldás nevét most rögtön! Szótagolva, lassan, hogy Juhász Péter is megértse:

E-lő-fi-ze-tés!

Rosta

Szőnyi Szilárd

Találkozunk 2016-ban!

Kínos válások: a Facebook mint koronatanú

Vagyontalanítják magukat, minimálbérről siránkoznak, a mamára íratják a cégeket, környezettanulmány előtt lenullázzák a lakást – hogy ne kelljen gyerektartást fizetni a saját gyermeküknek. Egy valamiről azonban megfeledkeznek: a Facebook ellenük vall.

A mobilitás jövője, a jövő mobilitása

A június 7-én megrendezésre kerülő Infoparlament idén a mobilitás egyre bővülő témakörét járja körbe, hiszen mozgásban a világ, a mobilitás pedig a korábbiaknál jóval több értelmezéssel bír.

„Hillary is utálta, ahogy róla tudósítottunk”

A nagymarosi vízlépcső elleni tiltakozás emblematikus alakjának fia a The New York Times újságírója. Interjú Adam Liptakkal a szólásszabadság kihívásairól, a liberális sajtó elfogultságairól és a politikai korrektség fonákságairól – a friss Heti Válaszban.

Fordulat: összeköltözött Vuk, Süsü, Ursula és Frakk

Újra forog az óriáshordó és a műemlék körhinta a nyolc hektárral bővült pesti állatkertben, ahol a pünkösdi hétvégén a legkisebbek birtokba vehették a Holnemvolt Várat. Jön a sünispotály, ősszel nyit a Cápasuli, épül a Pannon Park. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Tényleg a homokhiány miatt drágulnak a magyar építkezések?

Mind gyakoribb a nyersanyaghiány a magyar építőiparban, de ez semmi Ázsiához képest. A gigaépítkezésekhez rengeteg homok kell, de hiába van belőle sok a sivatagban, az nem alkalmas rá. Homokmaffiák és lehetséges megoldások a csütörtöki Heti Válaszban.

Rangon alul házasodnak: így foglalta el a palotákat a középosztály

A 21. századra megmaradt európai monarchiák hercegei és hercegnői már szinte mind közemberekkel házasodnak. Henry herceg és Meghan Markle esküvőjét beárnyékolták a menyasszony családjának botrányai, de az új modell Spanyolországtól Dániáig alapvetően jól működik. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

80 éves a XIII. kerület

A XIII. kerület június 1-jén ünnepli önálló közigazgatási egységgé válásának 80. évfordulóját. A díjmentesen látogatható ünnepi eseménysorozat a gyermeknapi hétvégén, május 25-27-én elkezdődik, a programok helyszíne a Béke tér lesz.