valasz.hu/publi/a-chavez-szabaly-126635

http://valasz.hu/publi/a-chavez-szabaly-126635

Publi

Stumpf András

Így mentse meg a magyar sajtót Juhász Péter és Karácsony Gergely!

/ 2017.07.28., péntek 10:20 /

Óóóriásit fognak tüntetni Juhász Péterék augusztus 20-án, és nem másért fognak tüntetni, de egyenesen a sajtószabadságért, hovatovább az újságírók szervezett kormányzati vegzálása ellen.

Juhász, akinek nagy rutinja van az óriási tüntik szervezésében (Milla), valamint nagy rutinja van még a lelkesedésnek egynémely politikailag esélytelen ballib ikon (Bajnai Gordon) mögé csatornázásában is, ezúttal sincs egyedül. A riási tünti beharangozó videójában Karácsony Gergellyel feszítenek együtt, aki ugye meg van győződve róla, hogy jövő ilyenkor ő lesz Magyarország miniszterelnöke, de amikor a szakadár szocik beállnának inkább mögé, tehát legalább elvi esélye keletkezhetne a mikropárt vezetőjének az ellenzéki kormányfőjelöltségre, Karácsony akkor közli: Botka-puccsban ő aztán nem lesz partner.

Juhász a videóban elmondja, hogy Gulyás Márton, Vágó Gábor, Lukácsi Katalin és „a Pólus pártjai” is ott lesznek az iási tüntin. Tudják, kedves olvasók, azok a pártok, amelyek épp nyilvánosan estek egymásnak a héten, és nagyjából semmiben sem értenek egyet. A Momentum például még Vágó Gábor népszavazós kezdeményezésére is nemet mondott, az LMP erre nekirongyolt a Momentumnak, aztán azért is, mert a neolib ifipárt nem hajlandó megmondani, mégis mennyiért szervezte nyári bulikáját. Satöbbi.

Fotók: MTI/Kovács Attila, Illyés Tibor

Sebaj, itt a csodafegyver, a sajtószabadság, amely nélkül nincs demokrácia. Ebben talán sikerül még egyetérteniük az ellenzéki csodacsatároknak. Az állítás egyébként igaz és egy ási tüntetésre elég is lehet: ezzel pont azokat ki lehet vinni egyszer az utcára, akik nem szeretik a kormányt.

Másokat nem nagyon. Fájdalom, de az újságírás és főleg az újságírók cseppet sem népszerűek össztársadalmilag. Nyugalom, nem is vágyunk füstre, fényre, flitteres ruhákra. Minket nem kell szeretni. Nem vagyunk rocksztárok. A helyzet viszont az, hogy a politikus után rögtön az újságíró következik a listán, ha a népet arról kérdezzük, mely szakma képviselői érdemesek legkevésbé bizalomra. Már tíz éve is az volt a helyzet, hogy a magyarok 63 százaléka szerint megbízhatatlanok voltunk, és tippem szerint jó, ha ma a nép ötöde megbízik a sajtóban és képviselőiben.

Ez persze nem jó és elég igazságtalan is, de nem siránkozni jöttem, csupán felhívnám a figyelmet: össztársadalmi összefogás alapjának biztosan nem jó téma a sajtószabadság meg a demokrácia. Az újbalos pártok összeverbuválására egyetlen si tünti erejéig persze jó lehet és az is biztos, hogy a publicitással nem lesz gond: minden szentnek maga felé, ugye.

A kétségkívül borzalmas állapotban lévő magyar sajtón viszont nem segít majd az i tüntetés. 

A nem kifejezetten propagandacélokból működtetett sajtó ma is törekszik persze a tisztességre és a szakmaiságra (igen, létezik ilyen), gyakran erején felül, konfliktusok árán is. Egy-egy váratlan politikai-gazdasági fordulat olykor paradox módon épp lehetőséget biztosít a független és szabad működésre. Ideig-óráig, amíg nem jön mondjuk egy újabb váratlan fordulat. Megbízható, minőségi, hosszútávon is biztosan kizárólag az olvasót szolgáló sajtó viszont akkor lesz, ha a polgár főnöki helyzetbe hozza magát és elintézi, hogy kedvenc lapjának szerkesztősége ne csupán a politikától, de gazdasági érdekcsoportoktól (mondjuk a kettő gyakran elválaszthatatlan) is függetlenül működhessen.

Szóval igen, lehetséges tenni a kormányzat kézi vezérlésű médiakoncepciójának totális győzelme ellen. Csak éppen ennek megoldása nem a tüntetés.

Ne kerülgessük a forró kását, mondjuk ki nyíltan a titokzatos, mégis, a nyomtatott sajtónak garantált sikert hozó megoldás nevét most rögtön! Szótagolva, lassan, hogy Juhász Péter is megértse:

E-lő-fi-ze-tés!

Rosta

Borbás Barna

Találkozunk 2016-ban!

Izraeli történészre figyel Orbán Viktor – tényleg átalakul az emberi faj?

Világszenzációk lettek, és állítólag Orán Viktor érdeklődését is felkeltették Yuval Noah Harari izraeli történész könyvei az emberiség múltjáról és jövőjéről. Legutóbbi műve szerint az emberi faj „szuperképességű”, illetve azzal nem rendelkező csoportokra válik szét. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Kinek kampányol idén Szörényi Levente és Bródy János? Meg fog lepődni...

Évtizedeken át lázban égett választások előtt a legendás szerző- és ellentétpár, Szörényi Levente és Bródy János, idén viszont egyikük sem lesz látható kampányemelvényen. Az Arénában annál inkább, ahol február 16-án újra játszik a Fonográf. A Heti Válasz az egyik próbán beszélgetett a két zenésszel. Páros interjúnk a csütörtöki lapszámban.

Magyar történész kutatása a Batman és a Peter Pan rendezőinek új filmjei mögött

Négy hónapon belül két sikerfilm is landolt a mozikban, ami a II. világháború történetének elfelejtett mozzanatát, a Dinamó hadműveletet járja körül. Vajon aktuálisabb Dunkirk és Churchill híres „Harcolni fogunk!” beszéde most, mint bármikor az elmúlt hetven évben? Hogyan alakította a Hollywoodban befutott rendezők gondolkodását John Lukacs magyar történész? Részletes háttér a Heti Válasz január 18-i lapszámában!

Bereményi Géza: „Cseh Tamás azt hitte, besúgó vagyok”

Tegnap A jobbik részemet dúdolgattam – mondja Bereményi Géza, aki igazából magának írta a dalszövegeket. Január 21-én ő is ott lesz a Cseh Tamás 75. születésnapjára emlékező koncerten a MOMSportban. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

Bővül a Heti Válasz!

Január 18-tól négy oldallal hosszabb lesz hetilapunk digitális kiadása. Az első Újhullám-rovatból kiderül, miért aggályosak a Disney világuralmi tervei, hogy miben előztük meg a haladó Nyugatot, és hogy melyik a kedvenc autós YouTube-csatornánk.