Publi

Stumpf András

Így mentse meg a magyar sajtót Juhász Péter és Karácsony Gergely!

/ 2017.07.28., péntek 10:20 /

Óóóriásit fognak tüntetni Juhász Péterék augusztus 20-án, és nem másért fognak tüntetni, de egyenesen a sajtószabadságért, hovatovább az újságírók szervezett kormányzati vegzálása ellen.

Juhász, akinek nagy rutinja van az óriási tüntik szervezésében (Milla), valamint nagy rutinja van még a lelkesedésnek egynémely politikailag esélytelen ballib ikon (Bajnai Gordon) mögé csatornázásában is, ezúttal sincs egyedül. A riási tünti beharangozó videójában Karácsony Gergellyel feszítenek együtt, aki ugye meg van győződve róla, hogy jövő ilyenkor ő lesz Magyarország miniszterelnöke, de amikor a szakadár szocik beállnának inkább mögé, tehát legalább elvi esélye keletkezhetne a mikropárt vezetőjének az ellenzéki kormányfőjelöltségre, Karácsony akkor közli: Botka-puccsban ő aztán nem lesz partner.

Juhász a videóban elmondja, hogy Gulyás Márton, Vágó Gábor, Lukácsi Katalin és „a Pólus pártjai” is ott lesznek az iási tüntin. Tudják, kedves olvasók, azok a pártok, amelyek épp nyilvánosan estek egymásnak a héten, és nagyjából semmiben sem értenek egyet. A Momentum például még Vágó Gábor népszavazós kezdeményezésére is nemet mondott, az LMP erre nekirongyolt a Momentumnak, aztán azért is, mert a neolib ifipárt nem hajlandó megmondani, mégis mennyiért szervezte nyári bulikáját. Satöbbi.

Fotók: MTI/Kovács Attila, Illyés Tibor

Sebaj, itt a csodafegyver, a sajtószabadság, amely nélkül nincs demokrácia. Ebben talán sikerül még egyetérteniük az ellenzéki csodacsatároknak. Az állítás egyébként igaz és egy ási tüntetésre elég is lehet: ezzel pont azokat ki lehet vinni egyszer az utcára, akik nem szeretik a kormányt.

Másokat nem nagyon. Fájdalom, de az újságírás és főleg az újságírók cseppet sem népszerűek össztársadalmilag. Nyugalom, nem is vágyunk füstre, fényre, flitteres ruhákra. Minket nem kell szeretni. Nem vagyunk rocksztárok. A helyzet viszont az, hogy a politikus után rögtön az újságíró következik a listán, ha a népet arról kérdezzük, mely szakma képviselői érdemesek legkevésbé bizalomra. Már tíz éve is az volt a helyzet, hogy a magyarok 63 százaléka szerint megbízhatatlanok voltunk, és tippem szerint jó, ha ma a nép ötöde megbízik a sajtóban és képviselőiben.

Ez persze nem jó és elég igazságtalan is, de nem siránkozni jöttem, csupán felhívnám a figyelmet: össztársadalmi összefogás alapjának biztosan nem jó téma a sajtószabadság meg a demokrácia. Az újbalos pártok összeverbuválására egyetlen si tünti erejéig persze jó lehet és az is biztos, hogy a publicitással nem lesz gond: minden szentnek maga felé, ugye.

A kétségkívül borzalmas állapotban lévő magyar sajtón viszont nem segít majd az i tüntetés. 

A nem kifejezetten propagandacélokból működtetett sajtó ma is törekszik persze a tisztességre és a szakmaiságra (igen, létezik ilyen), gyakran erején felül, konfliktusok árán is. Egy-egy váratlan politikai-gazdasági fordulat olykor paradox módon épp lehetőséget biztosít a független és szabad működésre. Ideig-óráig, amíg nem jön mondjuk egy újabb váratlan fordulat. Megbízható, minőségi, hosszútávon is biztosan kizárólag az olvasót szolgáló sajtó viszont akkor lesz, ha a polgár főnöki helyzetbe hozza magát és elintézi, hogy kedvenc lapjának szerkesztősége ne csupán a politikától, de gazdasági érdekcsoportoktól (mondjuk a kettő gyakran elválaszthatatlan) is függetlenül működhessen.

Szóval igen, lehetséges tenni a kormányzat kézi vezérlésű médiakoncepciójának totális győzelme ellen. Csak éppen ennek megoldása nem a tüntetés.

Ne kerülgessük a forró kását, mondjuk ki nyíltan a titokzatos, mégis, a nyomtatott sajtónak garantált sikert hozó megoldás nevét most rögtön! Szótagolva, lassan, hogy Juhász Péter is megértse:

E-lő-fi-ze-tés!

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Különleges Arany-estek

Három fővárosi színház is különleges programot kínál az Arany-emlékévben: a Katona félmaratont rendez, a Radnóti Színarany, az Örkény Aranyozás címmel tart előadást.

„Habony szegény fiú volt akkoriban, néha nálunk aludt a kanapén”

Ötven évet kellett várnia, mire filmet készíthetett az egykor a szovjet katonák által elkövetett nemi erőszakokról. Mészáros Márta rendező a héten mozikba kerülő Aurora Borealis – Északi fény történelmi hátteréről és rendkívül különös keletkezéséről. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Bizonyíték: a szovjet katonák tömegesen erőszakoltak meg nőket

Hogyan lett Magyarországon ’48-ra annyi kommunista, hogy átvehették a hatalmat? Miként győzött vidéken harcok nélkül a forradalom? Hogyan kerültek kulcsszerepbe a „kommunistamentők”? Miért akasztották fel őket utóbb? Földváryné Kiss Réka, a Nemzeti Emlékezet Bizottság elnöke 1956-ról. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

Ezt nem értik a lengyelek az Orbán-kormányban

Két jó barát, mantrázzuk a mondást Magyarországról és Lengyelországról, de van legalább két ügy, amit Varsóban nem igazán értenek, ha az Orbán-kormányról van szó. A Heti Válasznak adott exkluzív interjújában Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszter magyarázza el, hogy mivel és miért van gondjuk.

Kormánypárti abszurd: Semjén Zsolt hazaárulózza Navracsics Tibort

Váratlan nézeteltérés alakult ki a Fideszben: egyesek sátánoznak, mások eltartják maguktól a „Soros-tervet”. Azonban a valódi veszély nem a pénzember felől, hanem belülről fenyegeti Európát – egy konzervatív kiáltvány szerint eltűnik a kultúránk, ha nem születnek gyerekek. A csütörtöki Heti Válasz címlapsztorija.

Kezdhetünk búcsúzni több jól ismert légitársaságtól

Nem kis részben a dolgozók kifacsarásán alapuló humánpolitika okozta a Ryanair botrányos járattörlési hullámát, de a vállalat némi fizetésemeléssel kezelheti a belső feszültségeket. Közben kezdhetünk búcsúzni több jól ismert légitársaságtól is. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Mi történt az EAST ’56-os dalával?

Rosszulesett a zenekarnak, hogy az ’56-os forradalom tavalyi évfordulóján nem az EAST legendás dalát és klipjét vették elő, de megértik. Móczán Péter basszusgitárost, az együttes alapítóját, vezetőjét az október 23-i életműkoncertjük előtt kérdeztük. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.