valasz.hu/publi/kina-okozhatja-a-focivebe-tortenelem-kovetkezo-meglepeteset-129009

http://valasz.hu/publi/kina-okozhatja-a-focivebe-tortenelem-kovetkezo-meglepeteset-129009

Publi

Salát Gergely

Jázmintea és wifi

/ 2011.04.19., kedd 12:19 /
Jázmintea és wifi

Amikor a Facebook-forradalmak elsodorták vagy megrengették jó néhány arab ország kevésbé gusztusos kormányát, sokan Kína felé fordultak: vajon kitör-e a jázminos forradalom a világ legnépesebb - és szintén autokratikus módon kormányzott - országában?

A technikai lehetőségek adottak: Kínában 450 millióan interneteznek, s ez a szám naponta 200 ezerrel növekszik. Csak mikroblogból 70 millió van - pontos adatot nehéz mondani, mert mire az ember összeadja a szolgáltatók számait, már kezdheti elölről a lajstromozást. 2013-ban a kínaiak több mint fele rendelkezni fog neteléréssel. Cenzúra persze van, de ekkora tömeget már lehetetlen tökéletesen ellenőrizni. Egyes külföldi honlapokat letilthatnak, de ezek helyére pillanatok alatt hazai szolgáltatók lépnek. Bizonyos keresőszavakat szűrhetnek, de a kínaiak a körülírás és a sorok közötti olvasás olyan hagyományát építették ki évezredek alatt, amely ellen a legütősebb keresőrobot is tehetetlen.

Akadtak is, akik mikroblogokon elkezdték szervezni a kínai jázminos forradalmat. Hogy kik voltak ők, nem tudjuk - a hivatalos álláspont szerint külföldi provokátorok. A végeredmény mindenesetre komikusra sikeredett: a pekingi Vangfucsing bevásárlóutcában található gigantikus McDonald's előtt a zászlóbontó tüntetés meghirdetett időpontjában az ott posztoló nagyszámú rendőr miatt támadt ugyan némi csődület, sőt valaki kiabált is valamit, de hogy a tömegből ki volt a tüntető, ki volt a bámészkodó, ki a civil ruhás rendőr, azt nem lehetett megállapítani. A helyszínen készült fotókon később felismerték az amerikai nagykövetet, de ő a követség közleménye szerint éppen arra vásárolgatott a családjával, s csak véletlenül keveredett oda. Mire a gyorsétteremben falatozó kisvárosnyi vendég elfogyasztotta hamburgerét, a 2011-es kínai forradalom már véget is ért. Persze utólag néhány közismert ellenzéki aktivistát azért a biztonság kedvéért bevittek, de ez a hatóságok részéről inkább csak a szokás hatalmának tudható be, nem komoly félelemnek.

Nagyon úgy tűnik, a kínaiaknak egyelőre eszük ágában sincs forradalmat csinálni. Problémájuk persze bőven akad, de ezeket a többség a rendszeren belül próbálja megoldani. Azon kevesek, akik mégis átlépik a kereteket, könnyen "munka általi átnevelésen" találhatják magukat egy távoli és különösen kellemetlen klímájú tartományban, de az ilyesmi nem tömeges. Már csak azért sem, mert a könnyű utólagos beazonosíthatóság miatt a többség öncenzúrát gyakorol - különben is, annyi mindenről lehet blogolni, miért pont a rendszert kéne szidni?

Politikai forradalomnak tehát nyoma sincs Kínában, de az elmúlt néhány év internetes fejleményeit nyugodtan nevezhetjük kommunikációs forradalomnak, amelynek politikai hatásai is vannak. Míg a központi kormányt veszélyes bírálni, a helyi kiskirályok - párttitkárok, polgármesterek, rendőrfőnökök stb. - túlkapásainak leleplezése mindennapos foglalatosság lett a kínai netizenek körében. Erre már csak azért is lehetőség van, mert e helyi kiskirályokkal a pekingi vezetésnek legalább annyi baja van, mint maguknak a polgároknak. Így napvilágra kerülhetnek olyan ügyek, mint a megyefőnöké, aki a rábízott terület egész éves költségvetését eljátszotta egy makaói kaszinóban, vagy a szegény dél-kínai kisvárosé, melynek kormányzata felépítette magának székhelyként a washingtoni Fehér Ház mását. Az alsóbb szintű visszaélések feltárása tulajdonképpen a pekingi kormánynak is érdeke, hiszen megszaporodásuk az egész rendszer legitimitását aláássa.

Régen véget értek azok az idők, amikor a kínaiak kizárólag a Zsenmin Zsipao gondosan megszűrt híreiből tájékozódtak. Ma már, ha valahol történik valami, a szemtanúk jóvoltából perceken belül fenn van a világhálón képpel, hanggal, videóval, s mire a másnapi újságban megjelenik (vagy nem jelenik meg), már el is felejtődik. A kormány, mivel nincs más választása, maga is részt vesz e folyamatban. Vezető pártfunkcionáriusok, kormányhivatalok, állami szervek maguk is nyitnak fórumokat, amelyeken keresztül egyrészt gyors tájékoztatást adhatnak, másrészt tesztelhetik a közvéleményt egy-egy ügyben. Persze attól, hogy a miniszterelnök rendszeresen chatel - a képek tanúsága szerint egy csésze teával a laptopja mellett -, még messze van a kínai demokrácia. De talán ugyanilyen messze van Kínától a jázminos forradalom is.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.