valasz.hu/publi/habony-arpad-varazstalanitasa-109969

http://valasz.hu/publi/habony-arpad-varazstalanitasa-109969

Publi

Devizahitelesek az út szélén?

/ 2013.07.29., hétfő 09:24 /
Devizahitelesek az út szélén?

Pénz- és banktechnikát keverne a kormányzat szociálpolitikával, amiből jó ugyan nem származhat, lévén a tűz és a víz viszonyáéhoz hasonló a két fogalomköré.

Jó volt végre nem csak érzelem-, de politikamentes, konkrét számokon alapuló érveket hallani a devizahitelek dolgáról. Náray Balázs péntek esti, Ütköző című rádióműsorában ültette egy asztalhoz a tárgyban Kovács Leventét, a Bankszövetség főtitkárát, illetve Barabás Gyulát, a Széchenyi Hitelszövetség elnökét. Az apropó az aznap délelőtti miniszterelnöki bejelentés volt, miszerint a kormány végleges megoldáson munkálkodik azok dolgában, akiknek egyetlen vagyontárgyuk, az általuk lakott lakás került veszélybe a fedezetével felvett devizahitel miatt. És persze a már sokszor hallott ígéret, miszerint a tárgyban „senkit sem hagy az út szélén a kormányzat". És a figyelmes hallgatóban, valamint jó néhány érintettben éppen ez utóbbi ígéret beváltásával kapcsolatban merülnek fel mégis kételyek.

De nézzük a két, rendkívül alaposan felkészült szakember által elősorolt számokat pró és kontra. A 735 ezer devizahitelesből 488 ezret már sikerült bevonni valamelyik megoldást kínáló megoldásba (forintosítás, végtörlesztés, árfolyamgát, eszközkezelő). E lehetőségek ellenére 115 ezer lakást jelöltek már ki kényszerértékesítésre és 115-120 ezer lakás esetében vannak 90 naposnál hosszabb késedelemben tulajdonosaik a törlesztéssel. Hogy a törlesztés elmaradása mögött az árfolyam emelkedésen kívül más is lehet, azt az is mutatja, hogy 2003 óta a CHF ára forintban 40%-kal, míg az átlagbérek 60, az átlagnyugdíjak pedig 120%-kal emelkedtek. Bár ez a műsorban nem hangzott el, széles körben hangoztatott bankos panasz, hogy amíg nem születik egy valóban végleges kormányzati intézkedés, sokan kivárnak inkább, sőt miként azt a tapasztalat igazolja, még olyanok is mulasztanak törleszteni, akiknek módjukban állna.

És akkor itt a legújabb, a Bankszövetséggel vitt tárgyalásokon még formálódó újabb kormányzati intézkedés, amely szociális szempontokat próbál egy nyilvánvalóan pénz- és banktechnikai baj orvoslásánál érvényesíteni. Erre látszik utalni legalábbis, hogy a miniszterelnök nem általában a devizahitelek, hanem csupán a lakáscélú ilyen kölcsönök kivezetésének feladatát adta ki az illetékeseknek. Pedig, miként azt az említett műsor szakértői is pedzegették, szociális szempontokat valóban és igazságosan érvényesíteni csakis a hitelszerződések egyedi vizsgálatával lehetne, ám azok nagy száma miatt erre nyilvánvalóan nincs lehetőség. Vagyis a devizahitelek mérge továbbra is velünk marad, mérgezi a társadalmi békét anélkül, hogy az egyetlen és igazán célra vezető megoldást kínálná.

Az pedig csakis egy valóban radikális lépéssel, valamennyi devizahitel forintosításával lenne elérhető, mégpedig a Matolcsy György vezette Nemzeti Bank devizatartalékának segítségével. Saját számításaink szerint erre a mostani készlet ötödénél is kevesebb része elegendő lenne, cserébe természetesen azért, hogy az ügylet immár forintban kiszámolt terheit mindhárom fél, tehát bank, adós és állam a valódi felelősségének arányában viselné. Utóbbi dolgában amúgy közmegegyezés látszik formálódni a harmadolás elfogadásában.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Ingatlanpanama a Feneketlen-tónál? – Lázár János kemény lépésre szánta el magát

Nahát, lesz következménye egy újságcikknek!? Azonnali vizsgálatra utasította a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalt (Kehi) Lázár János a Feneketlen-tó melletti telekprivatizáció ügyében, melyet a Heti Válasz tárt fel – tájékoztatta lapunkat a Miniszterelnökség. Közben már csaknem ezren csatlakoztak a Buda Gardens-óriáslakópark elleni petícióhoz.

Hun–magyar rejtély: új nyilatkozatok árnyalják a „szenzációt”

A szegedi genetikusok nagy vihart kavaró szeptember végi bejelentése után először véleményezi átfogóan a hun–magyar rokonság kérdését történész, paleoantropológus és néprajztudós. A csütörtöki Heti Válasz összeállításából kiderül: a kulturális közelségnek több bizonyítéka is van, a csodafegyvernek tűnő genetika viszont épp a lényeget illetően néma.

A magyar szexmilliárdos pere: 45 milliárd forint a tét

Ismét pert nyert a leggazdagabb magyarok között számon tartott szexmilliárdos, Gattyán György cége az adóhivatallal szemben, egyelőre mégsem látszik a történet vége. A tét 45 milliárd forint. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

„Lehet, hogy Orbán nem diktátor” – mondja az MSZP elnöke

Ha a ballib értelmiség lázas messiáskeresésében eljutott Vona Gáborig, ahhoz csak gratulálni tud Molnár Gyula. A szocialisták elnöke eddig másodhegedűs volt, Botka László visszalépése után viszont ő viszi majd a prímet a pártban. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.