heti-valasz.hu/publi/ex-cathedra-visszhang-40449

http://heti-valasz.hu/publi/ex-cathedra-visszhang-40449

Publi

Borbás Barna

Kapcsoljátok ki a karácsonyi zenét!

/ 2017.11.21., kedd 18:10 /
Kapcsoljátok ki a karácsonyi zenét!

Élénk középsőcsoportos emlékem a mondat, aminek segítségével az egyébként mindig lágyszívű óvó néni imperatív hangon közölte a rendbontó fajtánkkal, hogy nem jó ötlet egy egész tányér kakaóporozott tejbegrízt a játékos polc plüss állatai közé rejteni: „Az nem oda való, gyermekem.”

Továbbadom hát a lángot, és mondok még olyat, ami nem való sehova: a karácsonyi zene, november közepén.

Múlt héten kétszer támadt kedvem a padlóba karmolni, úgynevezett audioszennyezés miatt. Először egy plebejus ruházati üzlet – nem mondom a nevét, de amúgy H&M volt – közvetlen közelében ütött meg a Little Drummer Boy utálatos dallama („Come they told me / Pa-ra-pa-pamm-pamm”), majd nem sokkal később egy kertészetben (ismétlem: kertészetben!) tapasztaltam, hogy az üzletvezetés jó ötletnek tartja november közepén Dean Martin „But as long as you love me so / Let it snow, let it snow, let it snow!” nótáját járatni.

Szia, Uram, hadd mondjak valamit! Egyrészt +16 Celsius-fok hőmérsékleten, enyhén szitáló esőben a „Let it snow” nemhogy hangulatfokozó, de hangulatmegsemmisítő hatású. (Hol tudnák ezt igazán, ha nem egy kertészetben?) Másrészt hiába termelte ki a tudományos kapitalizmus a tézist, miszerint halk zenére jobban vásárolnak az emberek (ezért szól non-stop a legutolsó bazári bódéban is a Music FM), higgyétek el, hogy nem, nem fog senki sem többet költeni, ha süketülésig pörgetitek a jingle bells-t már október végétől.

Mély tisztelettel kérem hát: kapcsoljátok ki a karácsonyi zenét!

Köszönöm. First World Problems-sorozatunk legközelebbi adásában az étbevonós csokimikulások elviselhetetlenségével foglalkozunk.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Elkészült a Süsü, a sárkány folytatásával Csukás István

Ha nem töltődik fel az ember, elkopik – mondja Csukás István a legfrissebb, immár csak a Digitalstandon elérhető Heti Válaszban. Az író augusztusban fellép a szóládi Ízek, Versek, Madárfütty Fesztiválon; a rendezvény célja, hogy visszacsempéssze a kultúrát és a hagyományokat a köztudatba.

Egy Fidesz-szavazó bírálhatja-e a kormányt? Itt a válasz!

A címbe foglalt kérdésről szólt a keresztény, konzervatív értelmiségieket tömörítő szervezetek Újra néven nevezzük című, áprilisban kiadott vitairata. Balog Zoltán volt miniszter és Bogárdi Szabó István református püspök minapi disputája szerint igen, de. Részletek a csütörtöki, immár csak a Digitalstandon elérhető Heti Válaszban.

Apró szobrok Budapest utcáin: bemutatjuk az alkotót

A budapestiek legújabb kedves közösségi játéka a gerillaszobor-vadászat: nyitott szemmel kell járni a várost ahhoz, hogy az ember megtalálja a várra forduló irányzékú apró tankot, az öngyilkos mókust vagy éppen a Főkukacot. Kolodko Mihály – Mihajlo Kolodko – kárpátaljai szobrászművész alkotásai amilyen kicsik, olyan beszédesek. Részletek a digitális Heti Válaszban!

Tabudöntő vélemény: „Csak showműsor az észak-koreai leszerelés”

Észak-Koreában nem bízik, Kínában még kevésbé, ennek megfelelően a Donald Trump–Kim Dzsongun megállapodástól sem vár mélyreható változásokat. Szahasi Rjo Japán professzor Ázsia jövőjéről és Japánról mint lehetséges bevándorlóországról is beszélt a csütörtökön digitálisan megjelenő Heti Válasznak.

Egy kanál vízben: kitört a háború a kormány médiaholdudvarában

Megnyugvás helyett háborút hozott a Fidesz győzelme a médiaholdudvarban. Immár nem csak az ideológiai elhajlással vádolt – kormány által kinevezett – kulturális vezetőket sorozzák, de a „bajtársak” is hajba kapnak. A legfrissebb, immár csak a Digitalstandon elérhető Heti Válaszból kiderül, hogy a 888.hu–Magyar Idők–pestisracok.hu tengelyen kialakult vita nemzedéki, ideológiai és pénzügyi természetű.

Durva mondat Merkelről: „Nem bírok már együtt dolgozni azzal a nővel”

Milyen lehet az a kormány, ahol a legkisebb koalíciós partner minisztere így beszélhet a kormányfőről? És nemcsak hogy így beszélhet, hanem ultimátumot is adhat neki. A csütörtökön megjelenő digitális Heti Válasz azt nézi meg, hogyan juthatott ilyen helyzetbe Németország és Angela Merkel.