Publi

Karaktergyilkosság

/ 2012.11.30., péntek 14:57 /
Karaktergyilkosság

A Fidesz jelenleg karaktergyilkos stratégiát folytat, ez az egyetlen, amihez a magyar jobboldal igazán ért – jelentette ki a minap Bajnai Gordon, és az önvizsgálatra hajlamos ember ilyenkor rögtön eltűnődik. Valóban így van ez? Valóban a jobboldal egyetlen bevált stratégiájáról van szó, ami – hiszen a kijelentésben ez is benne foglaltatik – a hiányzó hozzáértés helyett a személyeskedéssel termeli ki, illetve tartja fenn a támogatottságot?

Lassan úsznak elő az elmúlt bő húsz év emlékei. Az első szabadon választott kormány tagjaival szembeni hecc- és gyűlöletkampányok. Horváth Balázs nevetségesként, Boross Péter szélsőségesként, Antall József savanyú, gőgös úrként való feltüntetése. Aztán az újabbak. A Fidesz démonizálása, az Orbán Viktor elleni egyre személyesebb természetű támadások 1993-tól.

Végül az új korszak kezdetét jelző 2002-es választási kampány. A 2001 decemberében megtartott „huszonhárommillió románozó” szocialista sajtótájékoztató, a Kövér Lászlóval szembeni, minden idők egyik leghazugabb és legaljasabb „köteles beszédes” kampánya. Mellette pedig az aljasságban ugyancsak versenyképes, úgynevezett push-kampányok arról, hogy Orbán Viktor és Lázár János verik a feleségüket, vagy éppen Kósa Lajos prostituáltakkal múlatja az idejét. Mindegyik aljas, hazug támadás volt. Karaktergyilkosság. És mindegyik atyjának az MSZP-t tudhatjuk.

A 2002-től a baloldalon már üzemszerűen alkalmazott karaktergyilkosság egyik fő kiötlője Gyurcsány Ferenc. Saját szavai szerint nevéhez köthető a huszonhárommillió románnal riogató kampány, mely a modern magyar politikatörténet első idegengyűlölő kampányaként kerül be a történelemkönyvekbe, és ő volt a mozgatója a „köteles beszédes” gyűlöletkampánynak is.

Az élet furcsa fintora – vagy a Gondviselés büntetése -, hogy ugyanennek a személynek adatott meg, hogy elkövesse a demokratikus magyar politika első karakter-öngyilkosságát is. Ennek az őszödi beszéd csak a leglátványosabb mozzanata, de nem válhatott volna ilyen hatalmas erejű szimbólummá, ha nem támasztották volna alá, nem tették volna hihetővé a beszéd előtt és után elkövetett cinikus kis hazugságok, felrúgott megállapodások, átverések.

Történelmi tény, hogy a karaktergyilkosságok és -öngyilkosságok magyarországi történetében Gyurcsány Ferenc és a Magyar Szocialista Párt főszerepet játszik. Tévesnek és javítandónak tűnik tehát Bajnai Gordon panasza. Jobboldaliak akár felháborodva helyesbítést is kérhetnének. A probléma megoldása azonban nem csak egy érthetően érzékeny politikusi nyilatkozat valós tartalmának helyreállításából áll.

A klasszikusan a pénz világában érvényesülő Gresham-szabály szerint a rossz pénz kiszorítja a jót. Ennek egy, a politika világában élő mutációja, amikor nemcsak a rossz pénz szorítja ki a jót, hanem a gyűlölet is az együttműködést, a bizalmatlanság a bizalmat. Az elmúlt szűk negyedszázadban a szocialisták által meghonosított kampányfogások – akár a gyűlöletkampányról, akár a karaktergyilkosságról beszélünk – rossz pénzként szorították ki a bizalmat és az együttműködést. Rombolták a politikai kultúrát, gyengítették a közbizalmat. Ez is a magyar baloldal történelmi felelősségének része.

A felelősség nyomasztó, a megoldás nehéz. Újraépíteni a közbizalmat az egymással szemben bizalmatlan felek között még akkor is nehéz lenne, ha a baloldal valóban új fejezetet akarna nyitni. Az utóbbi hónapok személyre szabott hadjáratait nézve azonban nem egy korszakváltás igényét, sokkal inkább a felelősség áthárításának kísérletét lehet érezni. Az eszmék és elképzelések versenyét fokozatosan kiszorító karaktergyilkosságok sorozata kiszorítja a jó szándékot, gyengíti a közjóba vetett hitet, erősíti a gyűlöletet. Ez pedig az osztályharc és az irigység politikájának logikájában szocializálódott baloldal számára otthonos terep. Ne engedjük, hogy jól érezzék magukat.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.