Publi

Kézdi Beáta

Kastélyszálló gengszterekkel

/ 2013.05.30., csütörtök 15:35 /
Kastélyszálló gengszterekkel

Libamáj créme brulée-ről már hallhattunk, de bivalyszufléról? Abszurd, ahogy Parti Nagy Lajos írása is, melyet a Nézőművészeti Kft. nevű társulat felkérésére, név szerint: Katona Lászlónak, Mucsi Zoltánnak, Scherer Péternek, Kovács Krisztiánnak és a vendég Horváth Lajos Ottónak írt.

Fotó: MTI

A történetet az író elmondása szerint a Gengszterek fogadója című dán film ihlette. Parti Nagy kétrészes darabja azonban nem adaptáció, hanem az öt magyar színészre formált fiktív bűnügyi komédia. Az ukrán-osztrák határon (?!) játszódó történet négy gengsztere egy balul elsült lövöldözés után elmenekül az egymillió eurós zsákmánnyal, ám autójuk lerobban, így Bivalybergecen kötnek ki, és a helyi kastélyszállóban húzzák meg magukat. Egyiküket megérinti a hely szelleme és kitalálja, hogy vegyék meg a szállót s nyissanak benne éttermet. Kiderül azonban, hogy a faluban a polgármestertől a rendőrfőnökig mindenki korrupt, és pillanatok alatt kicsalják a négy gengsztertől az összes pénzüket.  

Parti Nagy a színészek valódi, illetve beceneveiből alakított beszélő karakternevei és nyelvi humora a Tatabányán és a budapesti Szkénében is látható előadás alapértékei. Pepets (ejtsd: pepecs) szerepében Scherer Péter az idealista, tervekkel teli gengsztert formálja meg kiválóan. Kapauerként Mucsi Zoltán a tőle megszokott profizmussal hozza az önsajnáló, alkoholista, meglőtt bűnözőt. Macila szerepében Katona László a fegyvermániás, de érzékeny lelkű bűnöző kettőségét fogja meg jól. A sósmogyoróért rajongó, homoszexuális Kiscián karakterét Kovács Krisztián alakítja átütően. Horváth Lajos Ottó több szerepben (Tapaczkyné, a volt bába; Stüszev, a helyi orvos; Helmutsenkó a rendőrfőnök; Helmunffy a polgármester és Fitti Poldi, a főgengszter) sokarcúan zseniális.

Keszei Borbála és Pallós Nelli eleinte nem sokat sejtető, majd rendkívül ötletes kastélyszálló- díszletében az öt színész - Göttinger Pál jó arányú vezetésének köszönhetően - végig remekel. A lehengerlő abszurd történet nemcsak megnevetett, de - ügyesen becsomagolva - a felnőtté válás, az önmagunkkal való szembenézés kérdését is felveti. A Bivaly-szuflé száz százalék humort tartalmaz, és biztosan nem fekszi meg a gyomrot.

Bivaly-szuflé - Jászai Mari Színház, Tatabánya és Szkéné Színház, Budapest
Rendező: Göttinger Pál

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.