Publi

Kérdések

Kérdések

/ 2009.08.28., péntek 13:56 /

Elkaptak négy terminátort. Romagyilkosoknak mondják őket. Hat halálos áldozat, megannyi testi és lelki sérülés után most fellélegezhetnénk. Kifújhatnánk a benntartott levegőt. Mégis óvatosan tesszük.

Nehogy megint kapkodni kelljen utána, mint a hírhedtté vált bonyhádi robbantós filmet követően. A politika által rövid pórázon tartott rendőrség jószerével csak kétségeket hagyott maga felől az elmúlt években. Meglehet, most is a múlt hosszú árnyéka vetül előre. Az teszi bizalmatlanságunkat. De a döbbenetes történet túl sok kérdést hagyott még megválaszolatlanul.

Ha az igazi tetteseket kísérgetik marcona kommandósok, ha valóban lezárult egy szörnyű fejezet újkori történelmünkből, a rendőrséget méltán illeti dicséret. Ismerjük nehéz körülményeit, tudjuk, hogy emberfeletti erőfeszítés, tökéletes erőkoncentráció és alapos szakmai munka vezethette csak sikerre. De ha megvannak az elkövetők, akkor sem szabad útközben megállni. Meg kell tudnunk a gyilkosságok okát, meg kell ismernünk eredőjét, a felbujtó erőt, legyen az akár torz idea, őrült igazságosztó hajlam vagy politikai szándék, hogy legközelebb felismerhessük és megelőzzük pusztítását.

Mert nem fogadjuk el, de értjük, ha valaki hirtelen felindulásból tör a másikra. Nem fogadjuk el, de értjük a bosszúállást. De nemcsak nem fogadjuk el, nem is értjük, ha konszolidált körülmények között élő emberek a módszeres, passzióból gyilkolás elkövetői, s ártatlanok a célpontjaik. S nemcsak nem fogadjuk el, de nem is értjük, hogy létezhetnek közöttünk idejüket, keresményüket, energiájukat áldozó, személyes szabadságukat kockára tévő gyilkosok, akik képesek önmaguk gyűlöletének kielégítésére hónapokon keresztül ölni. Anyagi megfontolás vagy terrorizáló üzenet nélkül. Csak úgy. Céltalanul.

Kétségeinket erősíti, hogy hónapok óta minden központi, a médiát etető információs gépezet, kormánypárti kommunikáció belföldön és külhonban - a politikai ellenfél lejáratásának szándékával - kész tényként tálalja, hogy a brutális bűncselekmény-sorozat az országban elhatalmasodó rasszizmus következménye. A nyomozás, a felderítés lezárta előtt megelőlegezte a szörnyű tett mozgatórugóját, a fékevesztett cigánygyűlöletet. Amely a formállogika szerint szükséges, de semmiképp sem elégséges feltétele ártatlan emberéletek tervszerű kioltásának.

Ma annyit tudunk, hogy az elmúlt egy évben cigánytelepeken élőkre vadásztak Magyarország északkeleti régiójában. Ami borzalmas. Szégyenteljes. Megbocsáthatatlan. De még fogalmunk sincs arról, hogy ez hogyan történhetett meg velünk egy éven keresztül, hogy az őrült tervet miből finanszírozták, és hogy mit akartak vele elérni.Valódi válaszokat akarunk, nem pártpolitikai kommunikációs paneleket. A verbális zavarkeltésből már épp elég kárunk származott a gazdaságban, a társadalomban, a lelkekben. Sosem volt nagyobb szükségünk józanságra. A mindent egybemosó nácizás vagy a gárdával rémisztgetés provokációjának kizárására. A tét nem kisebb, mint hogy a történtek után hogyan foghatunk neki további közös életünknek. Mit kell tennie az államnak és polgárainak, magyarnak és cigánynak a bizalom helyreállításáért, a biztonság újrateremtéséért.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.