Publi

Stumpf András

Kétéltűek

/ 2012.01.12., csütörtök 11:32 /
Kétéltűek

Mint doktor Schmitt dolgozatából a lábjegyzet, úgy hiányzott belőlük a gerinc akkor.

Kezdetnek egy jó hír. Egészen friss. Pápua Új-Guineán a kutatók felfedezték a világ legkisebb gerinces állatát. Egy apró brekifajról van szó, össz-vissz 7 milliméter az egész állat és egyáltalán nincs könnyű élete: két brekegés között 1-3 perces szünetet kell tartania, erőgyűjtés céljából, például. Mégis úgy érzi, szüksége van gerincre. Van is neki.

Izgalmas természeti jelenségekért persze nem feltétlenül kell Pápua Új-Guineáig utaznunk, elég itthon kutakodunk. Jó esélyünk van például a legnagyobb gerinctelen kétéltűek - remélhetőleg szintén világszenzációnak számító - felfedezésére.

A lelőhelyet megtalálni persze nem könnyű, de például, ha a Tiszta Kezek Mozgalomban jelenlegi hatalmat rettegő, néhány hete még azt szolgáló művészettörténészek, vagy a hisztérikus nagynénje levelével Schiffer Andrást kicsinálni igyekvő galamúmiák környékén kutakodunk, nagyon nem mehetünk mellé. A parlament is jó terep: táskával tüntetőket fejbe vágó keresztény képviselők, korábban kordont bontó, majd tüntetők rendőri elhurcolásán örvendező politikusok környékén is érdemes kutakodni, de esély van a sikerre a plágium-ügyre „nemisigaz"-zal reagáló Sándor-palotában csakúgy, mint ellenzéki pártokban, ahol azon borzonganak, hogy hát az nem lehet, hogy ezek után az álamfő nem mond le, az nem lehet, hát az nem...

Pedig ha a most borzongó puhatestűek a demokrácia ethoszának elkötelezett hívei lettek volna 2006-ban is, akkor mondjuk nem terem olyan precedens, amilyen termett, hogy ugyanis soha, senkinek semmiért itt már lemondania nem kell. Hogy olyan apróságok, mint a méltatlanná válás, nem lehetnek akadályai egy poszt betöltésének. Csak hát, mint doktor Schmitt dolgozatából a lábjegyzet, úgy hiányzott belőlük a gerinc akkor.

A kutatást rögtön folytathatnánk is az Apró-villában, de oda ne menjünk, a köznyelvben lotyaszájú óriásbékaként ismert csodálatos Bufo viridis oesodiensis majort ugyanis néhány éve már ismerik a világ tudósai. Megfigyelni azért érdemes e gerinctelen kétéltű faj hazánkban fellelt eddigi egyetlen példányát, amint demokráciát félt, külföldi lapoknak nyilatkozik, cikket ír ellenzéki összefogásról, de pont a felfedezéséért sajnos már nem jár.

Nagyobb kihívást jelent egyik leszármazottja, az amerikai pénzzel és know-how-val megtámogatott Szendeszemű önzetlen (Nonpoliticus hazaphiae). Az ő törzsi besorolása még a tudomány előtt tornyosuló nagy feladatok egyike, annyi azonban bizonyos, hogy szemei a nyúlhoz közelítik, nagyon ritkán bekövetkező brekegése viszont kétéltűt feltételez. Amikor az „amilyen helyzetbe került Magyarország, az bírt engem szólásra", vagy „Olyan nagy veszélyben látom az országot, hogy nem tehetem meg, hogy nem szólalok meg" kitételekkel operál, kérdésessé válik, hogy a gerinchúrosok között van-e a helye. Amikor legutóbb került államcsőd-közeli helyzetbe az ország, éppen kulcspozíciót töltött be ugyanis a kormányban, amelyet akkor elmulasztott kemény kritikával illetni, s az „olyan nagy baj" (államadósság, a belőle következő sebezhetőség) előidézését is végigasszisztálta. Igaz, aztán egy évig elég korrektül tette a dolgát, most meg sok igazságot is brekeg, további kutatást igényel tehát.

Ugyanúgy, ahogy brekegésének célpontja, a bámulatos testfelépítésű szabadságharcos, aki úgy képes 180 fokos fordulatra saját tengelye körül, hogy mégis mozdulatlan marad, egyidejűleg képes az egymással ellentétes irányokba haladni, letenni a fegyvert, egyúttal tovább harcolni...

Szóval természet csodája van itthon is bőven, de ne elégedjünk meg ennyivel, jöjjön egy jó hír a végére is, egy igazi, amely persze egyáltalán nem kapcsolódik az eddigiekhez, de legalább meglesz az irka-firka keretes szerkezete.

Tehát: a Sziget lett Európa legjobb nagyfesztiválja, és ezt most nem csak a félrészeg német-osztrák-holland egyetemista lányok gondolják már így, hanem egész ajrópa, tegnap este ugyanis kiosztották a European Festival Award-ot, az idén huszadik alkalommal szerveződő magyar gigarendezvény pedig olyan fesztiválokat nyomott le a versenyben, mint a dán Roskilde, a német Hurricane vagy a skót T In The Park. A Sziget a legjobb példa arra, hogy igen, Magyarországon is lehetett - szakkifejezéssel élve - „kultúrát csinálni" úgy, hogy az üzlet is legyen, Európai hírűvé-színvonalúvá váljon, mindezt pedig anélkül, hogy sírás-rívás, hüppögés és tenyértartás jellemezte volna a szervezőket: ugyan, a magyar állam adjon pénzt az ő értékes elképzelésükre. Tényleg jó volt az ötlet, volt benne munka, megcsinálták, működik. Mint egy normális országban. Grat.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Pancserlehallgatók

Ha a HVG-nek igaza van, a világ legbénább lehallgatói keltenek botrányt Magyarországon.

Őrfi József bátorsága és lelki ereje mindent vitt az idei gálán

Mesébe illő Őrfi József piliscsabai házának története. Nem tündérmesébe, hanem olyan magyar népmesébe, amelyben a hősnek számos próbát kell kiállnia. Az építész-családfő bátorsága és lelki ereje a Média Építészeti Díja idei gáláján mindent vitt. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Famaffia Romániában – Adjátok vissza az erdeinket!

Egy friss botrány és egy dokumentumfilm is felhívja a figyelmet az Európa utolsó érintetlen vadonjainak otthont adó Romániában dúló illegális fakitermelésre. Nemcsak a korrupt politika vagy a profitéhes multi a hibás: székely falusi közösségeket is megvadított a fából szerezhető könnyű pénz. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Rockenbauer 30 – Pali mögött volt értelme gyalogolni

Pali után nem lehet ilyen filmet csinálni – vélik a Másfélmillió lépés Magyarországon alkotói. Rockenbauer Pál halálának 30. évfordulóján azt kutatjuk a friss Heti Válaszban, mi a titka a sorozat népszerűségének, és miért nem született azóta sem hasonló.

Nyolcvanezres pezsgőt locsolt az egyik Mugabe-fiú

Voltak nála véreskezűbb afrikai vezetők is, de kártékonyabbak kevesen. Robert Mugabe nemcsak a gazdag Zimbabwét juttatta koldusbotra, de igyekezett egész Afrikát a Nyugat ellen hangolni. A csütörtöki Heti Válaszból kiderül, hogy bukása ennek ellenére miért is nem Nyugat diadala.

Morvai Krisztina: „Ez nem hűségeskü a Fidesz mellett”

Nem tudja, a Jobbikra szavaz-e jövőre a Jobbik európai parlamenti képviselője. Morvai Krisztina azt mondja: három éve nincs kapcsolatban Vona Gáborral, de nem a személyes sértettség, hanem az irányváltás bizonytalanította el. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Kovács Ákos: Leszállni az egovonatról

A Nyugat nagyon mást ért kultúrán, mint mi, ebben a tekintetben igazán szerencsésnek mondhatjuk magunkat – mondja Kovács Ákos énekes, dalszerző, akit nemrég bemutatott Arany János-estjéről és a jövő évi jubileumi koncertjéről is kérdeztünk. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.