Publi

Dévényi István

Kik ne szavazhassanak a 2018-as parlamenti választáson?

/ 2017.08.04., péntek 08:30 /

Alapfokú iskolai végzettséghez kötné a választójogot a Jobbik. Dúró Dóra, a párt parlamenti képviselője a Hír TV stúdiójában nagyjából kifejtette, hogy miért lenne szükség a választójog korlátozására, szerinte ugyanis a mostani rendszer gátolja, hogy érvényesülhessen a valódi népakarat. Dúró Dóra azt mondta: ahhoz, hogy valaki képes legyen felelős választói döntést hozni, elengedhetetlen az írni-olvasni tudás. És még azt is mondta, hogy a valódi népakarat azért nem tud érvényesülni, mert az MSZP (amíg tellett rá), és a Fidesz is szavazatvásárlással tarol az alacsony iskolai végzettségűek körében.

A Jobbik politikusa még beszélt a funkcionális analfabetizmusról is, miszerint egyre többen vannak, akik már nem is értik, amit olvasnak, de ennek aztán végképp nem sok köze van a választójoghoz, hiszen ha ebbe az irányba indulnánk el, akkor leginkább szövegértési cenzust kellene bevezetni.

Csakhogy.

Ha a Jobbik a láncszavazás-láncszavaztatás, szervezett voksoltatás ellen akar fellépni, akkor lépjen fel az ellen. Nem lesz könnyű, az biztos. Aki járt már választás közelében, ismeri a módszereket. Van a soft mód, amikor tényleg fillérekért elhozható a voks; egy kis élelmiszercsomagszerűség, egy kis pártbográcsozás, kvázi falunap vidám hangulatával ösztökélik a szavazókat. De ez már lejárt lemez, mert hiányzik belőle a szervezői kontroll lehetősége.

Bogdán László, Cserdi polgármestere mesélte, hogy most a mobiltelefonos buli a divat: az első megkapja az üres szavazólapot, bemegy, beikszel, lefotózza, a saját szavazólapját kihozza, s a vokspénz csak akkor üti a markát, ha átadja a szervezőnek az üres szavazólapot, meg az ikszeltről készült fotót. És már mehet is tovább a móka.

Szóval van itt feladat bőven, tessék, a kreatív törvényalkotói feladat, hogy mit is lehet tenni a választások tisztaságáért.

Na, meg adott a jó öreg, demokratikus út is, tudom, az olyan ortodox, meg dögunalom, de például kizárás helyet akár meg is lehetne szólítani ezeket az embereket. Lehet olyan pártprogramot alkotni, ami nekik, rajtuk segít, aztán ezt eljuttatni hozzájuk, elmagyarázni nekik. Mert amíg annyit éreznek az erős, európai Magyarországból, hogy tök mindegy, ki van hatalmon, „ott lent” pont ugyanolyan szar az élet, addig miért ne adnák el a voksukat néhány forintért?

De ha már korlátozások, akkor én például az iróniacenzust vezetnék be, az nagyon durva szűrő lenne, bár egy Facebook-álhír-cenzus talán még látványosabban ritkítaná meg a választói névsort.

Rosta

Szőnyi Szilárd

Találkozunk 2016-ban!

Kínos válások: a Facebook mint koronatanú

Vagyontalanítják magukat, minimálbérről siránkoznak, a mamára íratják a cégeket, környezettanulmány előtt lenullázzák a lakást – hogy ne kelljen gyerektartást fizetni a saját gyermeküknek. Egy valamiről azonban megfeledkeznek: a Facebook ellenük vall.

A mobilitás jövője, a jövő mobilitása

A június 7-én megrendezésre kerülő Infoparlament idén a mobilitás egyre bővülő témakörét járja körbe, hiszen mozgásban a világ, a mobilitás pedig a korábbiaknál jóval több értelmezéssel bír.

„Hillary is utálta, ahogy róla tudósítottunk”

A nagymarosi vízlépcső elleni tiltakozás emblematikus alakjának fia a The New York Times újságírója. Interjú Adam Liptakkal a szólásszabadság kihívásairól, a liberális sajtó elfogultságairól és a politikai korrektség fonákságairól – a friss Heti Válaszban.

Fordulat: összeköltözött Vuk, Süsü, Ursula és Frakk

Újra forog az óriáshordó és a műemlék körhinta a nyolc hektárral bővült pesti állatkertben, ahol a pünkösdi hétvégén a legkisebbek birtokba vehették a Holnemvolt Várat. Jön a sünispotály, ősszel nyit a Cápasuli, épül a Pannon Park. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Tényleg a homokhiány miatt drágulnak a magyar építkezések?

Mind gyakoribb a nyersanyaghiány a magyar építőiparban, de ez semmi Ázsiához képest. A gigaépítkezésekhez rengeteg homok kell, de hiába van belőle sok a sivatagban, az nem alkalmas rá. Homokmaffiák és lehetséges megoldások a csütörtöki Heti Válaszban.

Rangon alul házasodnak: így foglalta el a palotákat a középosztály

A 21. századra megmaradt európai monarchiák hercegei és hercegnői már szinte mind közemberekkel házasodnak. Henry herceg és Meghan Markle esküvőjét beárnyékolták a menyasszony családjának botrányai, de az új modell Spanyolországtól Dániáig alapvetően jól működik. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

80 éves a XIII. kerület

A XIII. kerület június 1-jén ünnepli önálló közigazgatási egységgé válásának 80. évfordulóját. A díjmentesen látogatható ünnepi eseménysorozat a gyermeknapi hétvégén, május 25-27-én elkezdődik, a programok helyszíne a Béke tér lesz.