Publi

Dévényi István

Kik ne szavazhassanak a 2018-as parlamenti választáson?

/ 2017.08.04., péntek 08:30 /

Alapfokú iskolai végzettséghez kötné a választójogot a Jobbik. Dúró Dóra, a párt parlamenti képviselője a Hír TV stúdiójában nagyjából kifejtette, hogy miért lenne szükség a választójog korlátozására, szerinte ugyanis a mostani rendszer gátolja, hogy érvényesülhessen a valódi népakarat. Dúró Dóra azt mondta: ahhoz, hogy valaki képes legyen felelős választói döntést hozni, elengedhetetlen az írni-olvasni tudás. És még azt is mondta, hogy a valódi népakarat azért nem tud érvényesülni, mert az MSZP (amíg tellett rá), és a Fidesz is szavazatvásárlással tarol az alacsony iskolai végzettségűek körében.

A Jobbik politikusa még beszélt a funkcionális analfabetizmusról is, miszerint egyre többen vannak, akik már nem is értik, amit olvasnak, de ennek aztán végképp nem sok köze van a választójoghoz, hiszen ha ebbe az irányba indulnánk el, akkor leginkább szövegértési cenzust kellene bevezetni.

Csakhogy.

Ha a Jobbik a láncszavazás-láncszavaztatás, szervezett voksoltatás ellen akar fellépni, akkor lépjen fel az ellen. Nem lesz könnyű, az biztos. Aki járt már választás közelében, ismeri a módszereket. Van a soft mód, amikor tényleg fillérekért elhozható a voks; egy kis élelmiszercsomagszerűség, egy kis pártbográcsozás, kvázi falunap vidám hangulatával ösztökélik a szavazókat. De ez már lejárt lemez, mert hiányzik belőle a szervezői kontroll lehetősége.

Bogdán László, Cserdi polgármestere mesélte, hogy most a mobiltelefonos buli a divat: az első megkapja az üres szavazólapot, bemegy, beikszel, lefotózza, a saját szavazólapját kihozza, s a vokspénz csak akkor üti a markát, ha átadja a szervezőnek az üres szavazólapot, meg az ikszeltről készült fotót. És már mehet is tovább a móka.

Szóval van itt feladat bőven, tessék, a kreatív törvényalkotói feladat, hogy mit is lehet tenni a választások tisztaságáért.

Na, meg adott a jó öreg, demokratikus út is, tudom, az olyan ortodox, meg dögunalom, de például kizárás helyet akár meg is lehetne szólítani ezeket az embereket. Lehet olyan pártprogramot alkotni, ami nekik, rajtuk segít, aztán ezt eljuttatni hozzájuk, elmagyarázni nekik. Mert amíg annyit éreznek az erős, európai Magyarországból, hogy tök mindegy, ki van hatalmon, „ott lent” pont ugyanolyan szar az élet, addig miért ne adnák el a voksukat néhány forintért?

De ha már korlátozások, akkor én például az iróniacenzust vezetnék be, az nagyon durva szűrő lenne, bár egy Facebook-álhír-cenzus talán még látványosabban ritkítaná meg a választói névsort.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Különleges Arany-estek

Három fővárosi színház is különleges programot kínál az Arany-emlékévben: a Katona félmaratont rendez, a Radnóti Színarany, az Örkény Aranyozás címmel tart előadást.

„Habony szegény fiú volt akkoriban, néha nálunk aludt a kanapén”

Ötven évet kellett várnia, mire filmet készíthetett az egykor a szovjet katonák által elkövetett nemi erőszakokról. Mészáros Márta rendező a héten mozikba kerülő Aurora Borealis – Északi fény történelmi hátteréről és rendkívül különös keletkezéséről. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Bizonyíték: a szovjet katonák tömegesen erőszakoltak meg nőket

Hogyan lett Magyarországon ’48-ra annyi kommunista, hogy átvehették a hatalmat? Miként győzött vidéken harcok nélkül a forradalom? Hogyan kerültek kulcsszerepbe a „kommunistamentők”? Miért akasztották fel őket utóbb? Földváryné Kiss Réka, a Nemzeti Emlékezet Bizottság elnöke 1956-ról. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

Ezt nem értik a lengyelek az Orbán-kormányban

Két jó barát, mantrázzuk a mondást Magyarországról és Lengyelországról, de van legalább két ügy, amit Varsóban nem igazán értenek, ha az Orbán-kormányról van szó. A Heti Válasznak adott exkluzív interjújában Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszter magyarázza el, hogy mivel és miért van gondjuk.

Kormánypárti abszurd: Semjén Zsolt hazaárulózza Navracsics Tibort

Váratlan nézeteltérés alakult ki a Fideszben: egyesek sátánoznak, mások eltartják maguktól a „Soros-tervet”. Azonban a valódi veszély nem a pénzember felől, hanem belülről fenyegeti Európát – egy konzervatív kiáltvány szerint eltűnik a kultúránk, ha nem születnek gyerekek. A csütörtöki Heti Válasz címlapsztorija.

Kezdhetünk búcsúzni több jól ismert légitársaságtól

Nem kis részben a dolgozók kifacsarásán alapuló humánpolitika okozta a Ryanair botrányos járattörlési hullámát, de a vállalat némi fizetésemeléssel kezelheti a belső feszültségeket. Közben kezdhetünk búcsúzni több jól ismert légitársaságtól is. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Mi történt az EAST ’56-os dalával?

Rosszulesett a zenekarnak, hogy az ’56-os forradalom tavalyi évfordulóján nem az EAST legendás dalát és klipjét vették elő, de megértik. Móczán Péter basszusgitárost, az együttes alapítóját, vezetőjét az október 23-i életműkoncertjük előtt kérdeztük. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.