Publi

Dévényi István

Kik ne szavazhassanak a 2018-as parlamenti választáson?

/ 2017.08.04., péntek 08:30 /

Alapfokú iskolai végzettséghez kötné a választójogot a Jobbik. Dúró Dóra, a párt parlamenti képviselője a Hír TV stúdiójában nagyjából kifejtette, hogy miért lenne szükség a választójog korlátozására, szerinte ugyanis a mostani rendszer gátolja, hogy érvényesülhessen a valódi népakarat. Dúró Dóra azt mondta: ahhoz, hogy valaki képes legyen felelős választói döntést hozni, elengedhetetlen az írni-olvasni tudás. És még azt is mondta, hogy a valódi népakarat azért nem tud érvényesülni, mert az MSZP (amíg tellett rá), és a Fidesz is szavazatvásárlással tarol az alacsony iskolai végzettségűek körében.

A Jobbik politikusa még beszélt a funkcionális analfabetizmusról is, miszerint egyre többen vannak, akik már nem is értik, amit olvasnak, de ennek aztán végképp nem sok köze van a választójoghoz, hiszen ha ebbe az irányba indulnánk el, akkor leginkább szövegértési cenzust kellene bevezetni.

Csakhogy.

Ha a Jobbik a láncszavazás-láncszavaztatás, szervezett voksoltatás ellen akar fellépni, akkor lépjen fel az ellen. Nem lesz könnyű, az biztos. Aki járt már választás közelében, ismeri a módszereket. Van a soft mód, amikor tényleg fillérekért elhozható a voks; egy kis élelmiszercsomagszerűség, egy kis pártbográcsozás, kvázi falunap vidám hangulatával ösztökélik a szavazókat. De ez már lejárt lemez, mert hiányzik belőle a szervezői kontroll lehetősége.

Bogdán László, Cserdi polgármestere mesélte, hogy most a mobiltelefonos buli a divat: az első megkapja az üres szavazólapot, bemegy, beikszel, lefotózza, a saját szavazólapját kihozza, s a vokspénz csak akkor üti a markát, ha átadja a szervezőnek az üres szavazólapot, meg az ikszeltről készült fotót. És már mehet is tovább a móka.

Szóval van itt feladat bőven, tessék, a kreatív törvényalkotói feladat, hogy mit is lehet tenni a választások tisztaságáért.

Na, meg adott a jó öreg, demokratikus út is, tudom, az olyan ortodox, meg dögunalom, de például kizárás helyet akár meg is lehetne szólítani ezeket az embereket. Lehet olyan pártprogramot alkotni, ami nekik, rajtuk segít, aztán ezt eljuttatni hozzájuk, elmagyarázni nekik. Mert amíg annyit éreznek az erős, európai Magyarországból, hogy tök mindegy, ki van hatalmon, „ott lent” pont ugyanolyan szar az élet, addig miért ne adnák el a voksukat néhány forintért?

De ha már korlátozások, akkor én például az iróniacenzust vezetnék be, az nagyon durva szűrő lenne, bár egy Facebook-álhír-cenzus talán még látványosabban ritkítaná meg a választói névsort.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Kettészakadhat az Európai Unió

Ostobaság az EU elképzelése, hogy a vitás kérdéseket a visegrádi országok számára kifizetendő támogatások csorbításával rendezné – állítja Lubomír Zaorálek. A cseh külügyminiszter nem zárja ki, hogy az EU kettészakad. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Gulyás Gergely: „Ilyen diktatúrát kívánok mindenkinek!”

Nem tudja, nyertünk-e bármit is a CEU-üggyel, s amikor állami cégeknél a prémium megközelíti az éves fizetést, az elfogadhatatlan – mondja Gulyás Gergely. A Fidesz alelnöke szerint nem szabad felülniük a téves látszatnak, hogy a mutyiügyek következmények nélkül maradnak. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.