valasz.hu/publi/a-chavez-szabaly-126635

http://valasz.hu/publi/a-chavez-szabaly-126635

Publi

Dévényi István

Kik ne szavazhassanak a 2018-as parlamenti választáson?

/ 2017.08.04., péntek 08:30 /

Alapfokú iskolai végzettséghez kötné a választójogot a Jobbik. Dúró Dóra, a párt parlamenti képviselője a Hír TV stúdiójában nagyjából kifejtette, hogy miért lenne szükség a választójog korlátozására, szerinte ugyanis a mostani rendszer gátolja, hogy érvényesülhessen a valódi népakarat. Dúró Dóra azt mondta: ahhoz, hogy valaki képes legyen felelős választói döntést hozni, elengedhetetlen az írni-olvasni tudás. És még azt is mondta, hogy a valódi népakarat azért nem tud érvényesülni, mert az MSZP (amíg tellett rá), és a Fidesz is szavazatvásárlással tarol az alacsony iskolai végzettségűek körében.

A Jobbik politikusa még beszélt a funkcionális analfabetizmusról is, miszerint egyre többen vannak, akik már nem is értik, amit olvasnak, de ennek aztán végképp nem sok köze van a választójoghoz, hiszen ha ebbe az irányba indulnánk el, akkor leginkább szövegértési cenzust kellene bevezetni.

Csakhogy.

Ha a Jobbik a láncszavazás-láncszavaztatás, szervezett voksoltatás ellen akar fellépni, akkor lépjen fel az ellen. Nem lesz könnyű, az biztos. Aki járt már választás közelében, ismeri a módszereket. Van a soft mód, amikor tényleg fillérekért elhozható a voks; egy kis élelmiszercsomagszerűség, egy kis pártbográcsozás, kvázi falunap vidám hangulatával ösztökélik a szavazókat. De ez már lejárt lemez, mert hiányzik belőle a szervezői kontroll lehetősége.

Bogdán László, Cserdi polgármestere mesélte, hogy most a mobiltelefonos buli a divat: az első megkapja az üres szavazólapot, bemegy, beikszel, lefotózza, a saját szavazólapját kihozza, s a vokspénz csak akkor üti a markát, ha átadja a szervezőnek az üres szavazólapot, meg az ikszeltről készült fotót. És már mehet is tovább a móka.

Szóval van itt feladat bőven, tessék, a kreatív törvényalkotói feladat, hogy mit is lehet tenni a választások tisztaságáért.

Na, meg adott a jó öreg, demokratikus út is, tudom, az olyan ortodox, meg dögunalom, de például kizárás helyet akár meg is lehetne szólítani ezeket az embereket. Lehet olyan pártprogramot alkotni, ami nekik, rajtuk segít, aztán ezt eljuttatni hozzájuk, elmagyarázni nekik. Mert amíg annyit éreznek az erős, európai Magyarországból, hogy tök mindegy, ki van hatalmon, „ott lent” pont ugyanolyan szar az élet, addig miért ne adnák el a voksukat néhány forintért?

De ha már korlátozások, akkor én például az iróniacenzust vezetnék be, az nagyon durva szűrő lenne, bár egy Facebook-álhír-cenzus talán még látványosabban ritkítaná meg a választói névsort.

Rosta

Borbás Barna

Találkozunk 2016-ban!

Izraeli történészre figyel Orbán Viktor – tényleg átalakul az emberi faj?

Világszenzációk lettek, és állítólag Orán Viktor érdeklődését is felkeltették Yuval Noah Harari izraeli történész könyvei az emberiség múltjáról és jövőjéről. Legutóbbi műve szerint az emberi faj „szuperképességű”, illetve azzal nem rendelkező csoportokra válik szét. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Kinek kampányol idén Szörényi Levente és Bródy János? Meg fog lepődni...

Évtizedeken át lázban égett választások előtt a legendás szerző- és ellentétpár, Szörényi Levente és Bródy János, idén viszont egyikük sem lesz látható kampányemelvényen. Az Arénában annál inkább, ahol február 16-án újra játszik a Fonográf. A Heti Válasz az egyik próbán beszélgetett a két zenésszel. Páros interjúnk a csütörtöki lapszámban.

Magyar történész kutatása a Batman és a Peter Pan rendezőinek új filmjei mögött

Négy hónapon belül két sikerfilm is landolt a mozikban, ami a II. világháború történetének elfelejtett mozzanatát, a Dinamó hadműveletet járja körül. Vajon aktuálisabb Dunkirk és Churchill híres „Harcolni fogunk!” beszéde most, mint bármikor az elmúlt hetven évben? Hogyan alakította a Hollywoodban befutott rendezők gondolkodását John Lukacs magyar történész? Részletes háttér a Heti Válasz január 18-i lapszámában!

Bereményi Géza: „Cseh Tamás azt hitte, besúgó vagyok”

Tegnap A jobbik részemet dúdolgattam – mondja Bereményi Géza, aki igazából magának írta a dalszövegeket. Január 21-én ő is ott lesz a Cseh Tamás 75. születésnapjára emlékező koncerten a MOMSportban. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

Bővül a Heti Válasz!

Január 18-tól négy oldallal hosszabb lesz hetilapunk digitális kiadása. Az első Újhullám-rovatból kiderül, miért aggályosak a Disney világuralmi tervei, hogy miben előztük meg a haladó Nyugatot, és hogy melyik a kedvenc autós YouTube-csatornánk.