Publi

Salát Gergely

Kínai kozmetika és húsos táska

/ 2012.01.20., péntek 11:17 /
Kínai kozmetika és húsos táska

A minap a józsefvárosi piac mellett egy lepusztult irodaépület harmadik emeletén az alábbi kínai nyelvű kiírás ütötte meg a szememet: "Fodrászat-kozmetika és fagyasztott húsos táska."


Az érdekes árukapcsolás miatt benyitottam, s furcsa látvány fogadott: tükrös fal, fodrászszék, kenceficék, hajszárító és egyéb szépségápolási kellékek, néhány raklap káposzta, egy hűtőláda, lavórban úgy tíz kiló darált sertéshús, az arcápoló krémek tubusai között fűszerek, valamint egy gyúródeszka.

A középkorú hölgy - legyen a neve Mej, vagyis Szilvavirág - tíz éve érkezett Magyarországra egy észak-kínai városból. Először ruhát árult, majd fodrászatot és kozmetikát nyitott a többi kínai számára. Aztán keresetkiegészítésként egy-egy kuncsaft megszépítése között elkezdett húsos táskát készíteni, amit lefagyasztva árul. A biznisz beindult, a mirelit töltött batyukat úgy veszik a környék ázsiai árusai, mint a cukrot, ma már ez adja a bevétel nagyobb részét. Mind a szépségápolás, mind a húsostáska-készítés bizalmi ügy, Mej a legjobbat nyújtja, a vendégek pedig megbíznak benne - mindenki jól jár. Kivéve a magyar államot, de hát az Józsefvárosról már jó ideje önként és dalolva lemondott.

Szilvavirág története nem valamiféle furcsa egzotikumot jelenít meg, hanem szinte mindent, ami Kelet-és Délkelet-Ázsia felemelkedésének titka. Az, hogy a tajvaniak legyalulták a laptopok világpiacát, hogy a kínaiak embert küldtek az űrbe, hogy Vietnam negyedszázada a világ egyik leggyorsabban növekvő gazdasága, leginkább a Mejek tíz- és százmillióinak köszönhető, akik otthon vagy külföldön elképesztő szorgalommal építgetik egzisztenciájukat s ezzel hazájukat. Amióta az államok szabadjára engedték őket, a rugalmas ázsiai kisvállalkozások minden lehetőséget kihasználnak. Ha akadozik a közlekedés, mindig van valaki, aki beszerez egy lepukkant kisbuszt, és némi menetdíj fejében hozza és viszi a falusiakat lakóhelyük és a városi gyár között (akár tud vezetni, akár nem). Ha bezár egy üzemi étkezde, két napon belül megnyílik a közelben egy kifőzde. Ha a kifőzde megbukik, a tulaj átáll hamis iPadek készítésére, kapszulahotelt nyit öt négyzetméteres lakásában, műtárgyakat kezd forgalmazni az eBayen nem túl okos amerikai megrendelőknek. Kocsit mos az útkereszteződésekben, biciklit szerel, taxit vezet, s még azelőtt megírja a Harry Potter következő részét, hogy J. K. Rowling észbe kapna. Ha az európai, amerikai piacon divatba jönnek a szivárványszínű, elemes-ugrálós-brummogós, Mikulás-formájú hamutartók vagy lábszőrtelenítők, két héten belül ázsiai üzemek ezrei kezdik gyártani ezeket.

Mindeközben a kelet-ázsiai vállalkozó nem áll sorban állami támogatásért, keveset panaszkodik, és az állam helyett eltartja idős szüleit. Cserében az állam hagyja, hogy azt csináljon, amiben fantáziát lát: nem vet ki rá nyolcvanféle adót, nem méricskéli sublerrel a piszoár és a mosdókagyló közti távolságot, nem töltet ki nagyregénnyi kérdőíveket a sarki nyalókaárussal.

Az így felhalmozott tőke aztán visszakerül a gazdaságba: ebből épülnek a mikrochipgyárak, gyorsvasutak, felhőkarcolók. És, ami talán a legfontosabb, ebből tanulnak a gyerekek. A vendéglős fia már a helyi főiskolára, a mütyürgyárosé a Harvardra jár - és bróker lesz belőlük, vagy egy állami alapkezelő élén ők fognak dönteni arról, hogy megmentenek-e az összeomlástól néhány bajba jutott európai országot. Ha egy egész kontinens fusizik, ügyeskedik évtizedeken keresztül, az az egész világ fejlődésének új irányt ad.

Nem biztos, hogy örülnék neki, ha a fodrászom fasírtot gyúrna két hajnyírás között - bár nagy tragédiának nem tartanám. Annyi biztos, hogy több vállalkozó szellemre és kevésbé kekeckedő államra lesz szükségünk, ha talpon akarunk maradni.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.