Publi

Légy becsületes!

/ 2010.08.20., péntek 07:26 /
Légy becsületes!

"Légy türelmes mindenekhez, nemcsak a hatalmasokhoz, hanem azokhoz, akik nem férnek a hatalomhoz.

Azután légy erős, nehogy a szerencse túlságosan felvessen, vagy a balsors letaszítson. Légy alázatos is, hogy Isten felmagasztaljon most és a jövőben. Légy majd mértékletes, hogy mértéken túl senkit se büntess vagy kárhoztass. Légy szelíd, hogy sohase harcolj az igazság ellen.

Légy becsületes, hogy szándékosan soha senkit gyalázattal ne illess" - amikor túljutunk az államszervezeten, az uralkodás tennivalóin, a Szent István-i Intelmek a fenti általános erkölcsi kívánalmakat sorolják, amelyeknek a leendő királynak meg kell felelnie, hogy országa békében és szeretetben élhessen.

Soha ilyen nagy szükség nem volt ezekre az intésekre, és nemcsak a hatalmon lévőknek, hanem a végzetesen szétesett ország minden polgárának. Ha nem sikerül az alapvető emberi erényeket újra erényként felmutatni, ha nem hisszük el, hogy lehet türelmesen, alázattal, szelíden, s mindenekelőtt becsületesen élni, hogy csak így érdemes élni, akkor hiába minden, nem fogunk tudni megbirkózni az előttünk álló temérdek gonddal. Mert tudvalevő, hogy nemcsak az ország gazdasága beteg, nemcsak az adóssághegyek nyomasztanak bennünket, hanem a tönk szélére került egészségügy, oktatás és az élet szinte minden területe.

A világ legtehetségesebb kormánya sem tudna mindenre egyszerre gyógyírt szolgáltatni. Ezt az országot csak közösen húzhatjuk ki a bajból. Áprilisban büntettünk, azt mondtuk ki nagy többséggel a választásokon, hogy elég volt, tűnjön el a tehetségtelen, korrupt elit. És eltűnt, megbűnhődött. Aztán vártuk, várjuk a csodát, és nem vettük, nem vesszük észre, hogy a mi hozzájárulásunk nélkül nem lesz itt csoda.

Ha továbbra is a kiskapukat keressük, ha csak folyton a másik eszén akarunk túljárni, ha bárkit könnyedén megkárosítunk, lépre csalunk, ha önző céljaink érdekében mindenkin átgázolunk, ha csak tessék-lássék dolgozunk, s úgy telnek napjaink, mint az elmúlt években, nemhogy csoda nem lesz, de még mélyebbre süllyedünk. Ahonnan nincs már felállás.

Az ünnep, még ha az idők során sikerült is kiüresíteni, arra jó, hogy megálljunk egy pillanatra. Hogy eltöprengjünk, milyen országban szeretnénk élni. Augusztus 20-án talán az a legelső, hogy hálát adjunk bölcs államalapítónknak, hogy kijelölte utunkat, ahova 1990-ben, nehéz évtizedek után visszatérhettünk. Ez az út a válságokkal küszködő, ám hagyományaiban még mindig a legvonzóbb Nyugaté. Csak a mostanihoz hasonló zavaros időkben sűrűn megjelenő zavart elméjű sámánok és hamis próféták állítanak mást.

Az útirány tehát világos, de az csak ábrándjainkban él, hogy milyen országot akarunk teremteni. Nyugalomra vágyunk elsődlegesen, kiszámíthatóságra, hogy hosszabb távra is tervezni tudjunk; erényes, türelmes honfitársakra, a tehetség, a szorgalom megbecsülésére, a hagyomány tiszteletére. Olyan hazára, ahol Szent István intelmeit komolyan veszik. Fent is, lent is.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.