valasz.hu/publi/kina-okozhatja-a-focivebe-tortenelem-kovetkezo-meglepeteset-129009

http://valasz.hu/publi/kina-okozhatja-a-focivebe-tortenelem-kovetkezo-meglepeteset-129009

Publi

Borókai Gábor

Miért a horvátok oldalán?

/ 2013.09.30., hétfő 16:06 /
Miért a horvátok oldalán?

Hogy túrázik rajtunk a HVG online, nagyon nem lep meg. Régóta teszi, olykor okkal, de leginkább ok nélkül. (Jól vagy rosszul felfogott konkurenciaharc keretében.) Amit most művel, mégis megdöbbent.

A névtelenségbe burkolózó szerző azért kutyázza a Heti Választ, mert mi hónapok óta állítjuk, hogy a Hernádi Zsolt körül kavart korrupciós ügyre nincs bizonyíték, s hogy a horvát kormány politikai érdektől vezérelve támadja a privatizációs tranzakciót. Állításainkat nem odavetett címekben, vagy a valósággal nem törődő, minősítgető publicisztikákban fogalmazzuk meg, hanem újságírói munkával kinyomozott tényekkel.

A HVG online írása azzal a ténnyel igyekszik hitelteleníteni lapunkat, hogy a horvát ügyészség elfogató parancsot adott ki Hernádi Zsolttal szemben. A Nyüzsi márkanevű szerző azt nem említi, hogy a magyar ügyészség - a horvát kérésre lefolytatott kihallgatást követően - bűncselekmény hiányában indítványozta a nyomozás megszüntetését. A konfliktus tehát nem az elfogultságtól bűzlő „oligarcha- és kormányközeli" Heti Válasz és az igazság között feszül, ahogyan azt a hvg-sek igyekeznek bemutatni, hanem két ország ügyészsége között.

Hogy ebben a helyzetben a HVG online miért a horvátok oldalára áll, nem látszik lényegtelen kérdésnek

Nem hiszem, hogy a jelenség szimpla idegenszívűséggel vagy hazaárulással lenne leírható. Az efféle vagdalkozás a publicistának tűnő, névtelen törpesakálok módszere. Sokkal inkább gondolom, hogy a megközelítés sajátossága (hadd legyek finom) abból a felfogásból következik, hogy a sajtónak mindenkor a gyalázkodó, gyanúsítgató pártjára kell állnia, sosem valami mellett, mindig valami ellen kell fellépnie. Ebben a világban aztán mindenki ostoba, korrupt, rasszista disznó, csak a mindenkit az anyjába küldő véleménymondó hótiszta, bátor és független, mert ő kivétel nélkül mindenkit az anyjába küld.

Az egykoron Hirschler Richárd szerkesztette, minőségi és érvelő HVG online ma ennek a szemléletnek az otthona. Nyilván mert sokan szeretik azt gondolni másokról, hogy mocskosak.

Ma ez a korszellem.

Ne legyen kétséges (köszönet Szily Lászlónak a kiigazításért), hogy a „mindenki kivétel nélkül disznó" világából semmi sem épül, ellenben minden könnyedén lerombolható. Így Hernádi és az a Mol is, amely hosszú és tekintélyes eredménylistája miatt a kevés magyar regionális multijaink egyike.

Nem biztatunk lelkesen hát, hogy hajrá, HVG online, hajrá, horvátok!

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.